Fudbal

Ajntraht i Rendžers večeras igraju za trofej u Ligi Evrope

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2022

-

10:00

Ajntraht i Rendžers večeras igraju za trofej u Ligi Evrope
Ajntraht i Rendžers večeras igraju za trofej u Ligi Evrope - Copyright Tanjug/AP/Joan Monfort/Scott Heppell

veličina teksta

Aa Aa

Ajntraht iz Frankfurta i Glazgov Rendžers boriće se u Sevilji, na stadionu "Ramon Sančez Pizhuan" za trofej Lige Evrope, ali i za prekidanje dugog posta u Evropi.

Nemci čekaju na trofej 42, a Škoti okruglo 50 godina, pa obe ekipe, kojima se pred nokaut fazu nisu davale velike šanse da se nađu u Sevilji, sa velikim ambicijama ulaze u meč za trofej.

Navijači oba kluba okupirali su Sevilju, da je stadion mogao da primi i 200.000 gledalaca bio bi ispunjen do poslednjeg mesta, jer je samo iz Glazgova u Andaluziju stiglo skoro 100.000 navijača, skoro 90 odsto njih nemaju ulaznicu niti će moći da ih nabave.

Ajntraht je imao istorijsku sezonu u Evropi, na 12 mečeva nije osetio gorčinu poraza (sedam pobeda), a raritet je da je pet od šest gostujućih utakmica pobedio. I to ne bilo kojih već sve tri u nokat fazi Betis (2:1), Barselonu (3:2) i Vest Hem (2:1).

Ekipa iz Frankfurta je fizički jaka, spremna, taktički veoma disciplinovana sa jako dobrom tranzicijom preko Filipa Kostića, koji je rasplakao sa dva gola Barselonu, ali i sjajnim Kamadom i Boreom. Trener Olive Glasner je u svakom slučaju ponosan na ostvarenja ove sezone.

"Ono što je tim uradio ne neverovatno. Mi kažemo igračima: ne znam da li ste vi najbiolji igrači na svetu ili smo mi najbolji treneri, ali kao grupa smo uspeli da napravimo najbolje. Za nas je finale spektakl a trijumf bi bila najbolja stvar koju bismo mogli da podarimo ljudima i usrećimo ih. Rendžers je veliki klub, veoma kvalitetna grupa, imako respekt, ali finale se igra da bi se pobedilo", rekao je Glasner.

Trenerima će najteže biti u pripremi finala da obuzdaju emocije i strast kod igrača kako bi zadržali fokus i odradili sve što se od njih zahteva. Rendžers nije bio impresivan kao Ajntraht, ali je prošao kroz jedan jak filter do finala. Pobeda u Dortmundu (4:2), nabildovala im je mišiće za dvomeč sa Crvenom zvezdom, a prolazak kroz grotlo "Marakane", iako su stigli u Beograd sa 3:0, dalo im je snagu da eliminišu Bragu, pa Lajpcig u pakjlu svog Ajbroksa".

"Veoma sam ponosan na dostignuća u Evropi ove sezone. Malo je ekipa i igrača koji su igrali finala Lige Evrope. Stigli smo do kraja i sada ne smemo da zastanemo. Moramo da damo sve za pobedu i donesemo trofej u Glazgov. Posao neće biti lak, Ajntraht je pokazao snagu, kompaknost ove sezone i sasvim je zasluženo u finalu. Osvajanje Lige Evrope bila bi prava nagrada za nas", rekao je u najavi meča Đovani Van Bronkhorst, trener škotskog giganta koji gaji sličan stil igre kao i Nemci.

Ajntraht i Rendžers sanjaju isti san. Nemci u svom trećem evropskom finalu sanjaju drugi trofej (Kup UEFA osvojen 1980.), a Škoti u petom finalu takođe traže da pored pehara Kupa kupova (1972.) dodaju i ovaj koji im je izmakao 2008. u finalu protiv Zenita.

Meč sudi Slovenac Slavko Vinčić sa svojom ekipom, dok će četvrti arbitar biti naš Srđan Jovanović.

Ajntraht - Rendžers 21.00

Stadion: "Ramon Sančez Pizhuan" u Sevilji. Kapacitet: 42.700. Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija). Četvrti sudija: Srđan Jovanović (Srbija).

Ajntraht (mogući sastav): Trap - Toure, Tuta, N'Dika - Knauf, Sov, Rode, Kostić - Hauge, Kamada, Bore.

Rendžers (mogući sastav): Mekgregor - Goldson, Lundstram, Basi - Tavernije, Džek, Kamara, Barišić - Rajt, Aribo, Kent.

Komentari (0)

Sport