Fudbal

Remi u Humskoj: "Projektil" Bukarija i penal Natha za remi u 168. "večitom derbiju"

Komentari

Autor: Euronews

31/08/2022

-

20:27

Remi u Humskoj: "Projektil" Bukarija i penal Natha za remi u 168. "večitom derbiju"
168. "večiti derbi" - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigrali su 1:1 (0:1) u 168. "večitom derbiju", odigranom na stadionu u Humskoj u okviru 9. kola Mozzart bet Superlige Srbije. Zvezda je došla u vođstvo preko Osmana Bukarija u 27. minutu a konačan rezultat je postavio Bibras Natho u 56. minutu iz penala.

Mnogo bolja i konkretnija bila je Crvena zvezda u prvom poluvremenu. Bukvalno od prvog sudijskog zvižduka je "saterala" domaćine u kazneni prostor i crno-belih dobrih desetak minuta nisu mogli da dođu do daha.  Malo je nedostajalo da Strahinja Eraković to kazni već u 4. minutu, ali je štopee šampiona šutirao pored gola.

I u naletu tih napada Crvene zvezde viđen je ne samo najlepši detalj na 168. "večitom derbiju", već jedan od boljih u istoriji ove manifestacije.

 

 

Napadač gostiju Osman Bukari je uhvatio volej sa ivice šesnaesterca, u bloku su mu bila dvojica igrača Partizana, ali je lopta odletela u dalji ugao golmana Aeksandra Popovića i od stative se odbila u mrežu. Majstorija kakva se retko viđa.

Posle tog gola crno-beli su uspeli da se oslobode inicijative, a pogotovo se to videlo u drugom poluvremenu, kad su bili mnogo bolji rival.

Zapravo, možda je bolje i preciznije reći da su igrači Gordana Petrića bili agresivniji, konkretniji i na kraju krajeva, spremniji od gostiju sa "Marakane".

Ponovo su crveno-beli pali posle sat vremena igre i nisu mogli da izguraju utakmicu u visokom ritmu do kraja.

Već u 51. minutu crno-beli su došli do onoga što su tražili. Aleksandar Katai je nesmotreno udario Marka Živkovića, koji je pao u šesnaestercu, a sudija Milan Mitić je pustio da se igra nastavi.

Međutim, VAR soba je dobrih tri ili četiri minuta proveravala snimak, a onda je sam arbitar morao da proveri tu situaciju i odlučio je da dosudi jedanaesterac. Odgovornost je, očekivano,  preuzeo Bibras Natho i pogodio je za 1:1.

Tu inekciju dobre energije crno-beli su pokušali da iskoriste, vođeni su bili i sjajnom podrškom publike, ali na kraju rezultat nije bio promenjen i bodovna razlika i dlaje ostaje "plus sedam" za Crvenu zvezdu.

II POLUVREME

90. MINUT: Kraj meča. Ostalo je 1:1.

87. MINUT: Igra se borbeno na obe strane, ali nema konkretnijih prilika ni na jednoj ni na drugoj strani.

73. MINUT: Velika greška Sanoga, bukvalno je spojio Rikarda sa golom, ali je napadač Partizana šutirao pored gola.

70. MINUT: Bio je Nemnaja Jović u dobrom prodoru, na ivici kaznenog prostora ga je zaustavio Nemanja Milunović zbog čega je dobio žuti karton, a u nastavku akcije crno-beli nisu ozbiljnje ugrozili gol Milana Borjana.

66. MINUT: Povredio se Kristijan Belić, koji je bio jedan od boljih igrača Partizana, a zamenio ga je Nemanja Jović. U istoj pauzi teren napušta i Kvinsi Menig, kojeg menja Patrik Andrade, dok u Crvenoj Zvezdi Mirka Ivanića menja Kangva, a Aleksandra Pešića Stefan Mitrović.

63. MINUT: Partizan je sada konkretniji, imao je Natho veliku šansu, sjajno je šutirao, ali je Marko Gobljić izbio loptu u korner.

56. MINUT: Igrači Partizana su tražili faul nad Živkovićem, sporna situacija je nekoliko minuta posmatrana u VAR sobi, zatim je sudija Mitić pogledo snimak i odlučio da dosudi jedanaesterac za Partizan. Natho je šutirao, Borjan je pogodio stranu, ali nije sprečio Izraelca da izjednači.

49. MINUT: Žuti karton za Mrika Ivanića koji je zaustavio kotru Partizana.

46. MINUT: Počelo je drugo poluvreme. Igrači Partizana su krenuli sa centra.

I POLUVREME

45. MINUT: Kraj poluvremena.

42. MINUT: Sjajna prilika za Partizan. Šutirao je glavom štoper Partizana Svetozar Marković, a golman Crvene zvezde Milan Borjan je fantastično intervenisao.

38. MINUT: Prilika za Partizan, ali je Menig promašio celu loptu. Baš se obrukao Holanđanin.

35. MINUT: Igra se vrlo agresivno na obe strane. Nervoza je baš prisutna, ali Zvezda je konkretnija u fudbalskom smislu, mada se Partizan oslobodio pritiska.

26. MINUT 0:1: Kakav gol Bukarija. "Uhvatio" je fudbaler Crvene zvezde nevrovatan volej, "sela" mu jelopta kako treba i na efaktan način je doveo aktuelnog šampiona u vođstvo.

23. MINUT: Kontra Crvene zvezde, Katai je išao sam na golmana Popovića, ali izabrao loše rešenje i propala je velika prilika crveno-belih.

20. MINUT: Napadi Crvene zvezde su malo utihnuli, Partizan prvi put od početka meča nekoliko minuta ima loptu u svojim nogama.

16. MINUT: Kanga šutira sa ivice kaznenog prostora, ali Popović dobro brani. Zvezda je mnogo bolja.

13. MINUT: Crvena zvezda je imala kontru, a Igor Vujačić ju je prekinuo na nepropisan način za prvi žuti karton na meču.

10. MINUT: Partizan ne može da se oslobodi pritiska gostiju sa "Marakane".

4. MINUT: Eraković je imao prvu priliku na meču, ali je šutirao pored gola.

 

 

3. MINUT: Zvezda je od početka pritisnula Partizan koji ne može da dođe do daha.

1. MINUT: Meč je počeo. Na tribinama je oko 17.000 gledalaca, a prvi su sa centra krenuli igrači Crvene zvezde.

Da li će šampionska trka u Superligi Srbije praktično biti rešena već poslednjeg dana avgusta, čime bi Crvena zvezda samo potvrdila apsolutnu dominaciju, ili će Partizan, posle očajnog starta, dokazati konkurentnost najvećem rivalu i ugroziti mu trenutno komforno prvo mesto, saznaćemo posle 168. "večitog derbija" (TV Arena 1 Premium, 20h), koji se igra u okviru 9. kola nacionalnog šampionata.

Eventualna pobeda Zvezde, za koju na stadionu u Humskoj ulici ne zna od 27. februara 2016, timu iz Ljutice Bogdana donela bi, za takmičenje kao što je Superliga Srbije, ogromnih deset bodova prednosti u odnosu na Partizan. Iako je vicešampion Srbije, tek na devetom mestu tabele, u principu je i jedini od koga se očekuje da zaustavi petostrukog uzastopnog prvaka države u pohodu na novu titulu i direktan plasman u Ligu šampiona. Pobeda bi, takođe, bila i najbolji način za početak rada novog trenera Miloša Milojevića.

 

 SASTAVI

PARTIZAN: Popović – Živković, Marković, Vujačić, Urošević – Traore, Belić – Dijabate, Natho, Menig – Rikardo.
 
CRVENA ZVEZDA: Borjan - Eraković, Milunović, Dragović, Rodić - Kanga, Sanogo - Ivanić, Bukari, Katai -  Pešić.

SUDIJA: Milan Mitić

Partizan bi u slučaju osvajanja tri boda dobio mnogo. Pored toga što bi zaostatak za Zvezdom učinio podnošljivim i dostižnim (četiri boda), stekao bi preko potrebno samopouzdanje pred zanimljivu fudbalsku jesen i verovatno povratio gotovo iščezlu veru u mogućnosti ekipe. Nerešen ishod u ovom momentu rezultatski više odgovara crveno-belima, jer će ih ostaviti na bezbednoj udaljenosti od Partizana, a psihološki, ipak, fudbalerima "parnog valjka", s obzirom na to da crno-beli godinama unazad nisu bili lošije kotirani u odnosu na komšije.

Rezultati Partizana su loši, trofeja nema i navijači su već dugo nezadovoljni, a njihovo strpljenje odavno potrošeno, tako da bi eventualni neuspeh u derbiju bio i poslednji signal za promene u vodećim strukturama kluba.

U većini segmenata koji bi mogli da odluče "večiti derbi" – Zvezda je bolja. Prvo i najbitnije, Zvezda je, bez obzira na eliminaciju od Makabija iz Haife u kvalifikacijama za Ligu šampiona, u boljoj formi. U prvenstvu lako osvaja bodove i trenutno iz šest utakmica (dve odložene protiv Čukaričkog i Vojvodine) ima maksimalan učinak. Partizan teško pobeđuje i postiže golove, u prilog tome ide i podatak da su tek devet puta uspeli da zatresu mreže protivničkih ekipa, dok je Zvezda već dala 25 golova. Crveno-beli pored najboljeg napada u Superligi, imaju i gotovo savršenu odbranu, jer je u prethodnih šest utakmica samo dva puta kapitulirala, po čemu je bolji samo TSC (dva primljena gola na sedam utakmica). Odbrana Partizana nije savladana na poslednja dva superligaška meča i taj podatak sigurno može da raduje trenera Gordana Petrića.

Treneri Milojević i Petrić su debitanti u "večitim derbijima", ali i sudija Milan Mitić. Njegovi pomoćnici su Uroš Stojković i Milan Mihajlović, četvrti sudija je Momčilo Marković, delegat utakmice Marko Osmajlić. U VAR sobi, u Staroj Pazovi, podrška Mitiću biće Aleksandar Živković i Milovan Ristić (AVAR).

Komentari (0)

Sport