Fudbal

Top 16 Evropskog prvenstva u fudbalu: Kad se igra i šta nas čeka

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2021

-

06:50

Top 16 Evropskog prvenstva u fudbalu: Kad se igra i šta nas čeka
Pobednički pehar - Copyright AP Photo/Matthias Schrader, File

veličina teksta

Aa Aa

Završena je grupna faza na Evropskom prvenstvu, slede odlučujuće borbe, koje garantuju vrhuski kvalitet i istinski spektakl uz fudbalsko uživanje.

Evidentno je da kostur nije izbalansiran, pa ne bi trebalo da čudi ukoliko neko napravi iznenađenje i dođe do polufinala sa desne strane istog.

Ono što je već poznato, tri ozbiljne selekcije završiće takmičenje već u prvoj rundi nokaut faze, ali krenimo redom.

Neizbalansiran kostur

Kostur je hteo da na jednoj strani budu Belgija, Portugal, Italija, Francuska, Španija, Hrvatska, dok će u drugom delu borbe voditi selekcije poput Holandije, Engleske, Nemačke, Švedske, Ukrajine, Danske.

Selekcije posle grupne faze takmičenja imaju par dana za odmor i pripremu, a osmina finala startuje u subotu duelom Velsa i Danske u Amsterdamu, dok Italija i Austrija na Vembliju igraju u kasnijem terminu.

Nedelja je rezervisana za duel Holandije i Češke Republike, kao i jedan od derbija ove runde između Belgije i Portugala. Hrvatska će na Španiju u ponedeljak, isti dan snage će odmeriti još Francuska i Švajcarska.

Osmina finala završava se u utorak derbijem Engleske i Nemačke, dok će poslednjeg učesnika četvrtfinala dati duel Švedske i Ukrajine.

Tri prava derbija

Tri duela u prvoj rundi nokaut faze privlače više pažnje od ostalih. Branilac titule Portugal već na startu ima težak ispit, sastaje se sa Belgijom u Sevilji.

Ovi rivali susretali su se do sada 18 puta, zemlja sa Pirineja ima šest pobeda, "crveni đavoli" pet, dok je bez pobednika završeno sedam puta. Oči javnosti na ovom duelu biće uprte u Kristijana Ronalda kome nedostaje jedan gol kako bi prestigao Alia Daeia na večnoj listi strelaca nekog nacionalnih timova, budući da obojica trenutno na kontu imaju po 109 golova.

U istorijskom klasiku, sastaće se Engleska i Nemačka.

Selekcija koju predvodi Geret Sautgejt kao prvoplasirana je izašla iz nezgodne grupe sa Hrvatima, Česima i komšijama Škotima, dok se "panceri" nisu proslavili. Nemci su bili u "grupi smrti“, pobedili su Portugal, remizirali sa Mađarima i izgubili od Francuza. Zanimljivo je da obe selekcije imaju po 13 pobeda u međusobnim duelima, dok je šest mečeva završeno nerešeno. Pobednika čeka nešto "lakši" duel u četvrtfinalu, gde ih očekuje Švedska ili Ukrajina.

Hrvatska je morala u poslednjoj kolu da obezbedi plasman u osminu finala i sada ih očekuje duel protiv Španije.

Nije aktuelni vicešampion sveta bio na očekivanom nivou, mada to, ruku na srce, nije bio bi španski tim, ali onda kada je bilo najpotrebnije iskočili su Luka Modrić i Ivan Perišić, koji su pogurali ekipu ka eliminacionoj fazi, gde će igrati bez suspendovanog Dejana Lovrena.

Komentari (0)

Sport