Fudbal

Svetsko prvenstvo u Kataru, Grupa E: Nemačka i Španija u borbi za prvo mesto

Komentari

Autor: Euronews

18/11/2022

-

12:31

Svetsko prvenstvo u Kataru, Grupa E: Nemačka i Španija u borbi za prvo mesto
Grupa E - Copyright Euronews/Arena sport

veličina teksta

Aa Aa

​Španija i Nemačka su na papiru favoriti u Grupi E za plasman u osminu finala Svetskog prvenstva 2022. i zbog kvaliteta i zbog tradicije, ali moraće da se pripaze ovog puta Japana. "Samuraji" i "tikosi" sa Kostarike uvek mogu nekog da iznenade, ali ovog puta "katane" Japanaca su prilično naoštrene i spremne za borbu, a "panceri" i "crvena furija" došli su u Katar posle šamara koje su dobijali, neke bolne, neke manje bolne u Ligi Nacija.

Nemci imaju tradiciju dobrih partija na Svetskim prvenstvima, koja su osvajali četiri puta, i čini se da selektor Hansi Flik još uvek nije izvršio potpuno formiranje ekipe koja je drastično podmlađena.

Španci su ovom času daleko od kontinuiteta i sigurnosti od pre desetak godina kada su osvojili Evropu i svet i vladali šest godina, ali imaju jedan sjajan talas tinejdžera predvođen Pedrijem, Gavijem, Fatijem, Nikom Vilijamsom, Žeremijem Pinom. Mogu da pobede Portugaliju u Lisabonu, a mogu da izgube od Švajcarske u svojoj zemlji.

Japanci imaju veoma kvalitetnu ekipu sastavljenu većinom od internacionalaca iz Evrope koji dobro vodi selektor Hađime Morijasu. Napravio je spoj mladosti i iskustva, kapiten Maja Jošida (34) je neprikosnoveni lider, energiju i mladalački zamajac stiže od Kuba, Uede, Maede, Hatatea, pa nešto starijih Takume Asana, Minamina, Kamade...

Na kraju, Kostarika je autsajder kao i pre četiri godine, a ako se malo vrati film, izgubili su od Srbije tesno (0:1), od Brazila tek u nadoknadi vremena (0:2), remizirali sa Švajcarskom (2:2). Sada su četiri godine stariji, oni mlađi su iskusniji, oni stari asovi na odlasku, pa ćemo videti da li mogu da učine nešto više od samog učešća.

GRUPA E - Španija, Kostarika, Nemačka, Japan

Raspored mečeva Grupe E

1. kolo - 23. novembar

Nemačka - Japan 14.00

Španija - Kostarika 17.00

2. kolo - 27. novembar

Japan - Kostarika 11.00
Španija - Nemačka 20.00

3. kolo - 1. decembar

Japan - Španija 20.00
Kostarika - Nemačka 20.00

 

ŠPANIJA - "Crvena furija" koja treperi i blješti

Španija je vladala evropskim i svetskim fudbalom od 2008. do 2014. godine i za punih šest godina osvojili su dva uzastopna EURO (2008, i 2012) i Mundijal u Južnoj Africi 2018. godine.

Imali su briljatnu generaciju u kojoj su blistali Ćavi, Inijesta, Pike, Pujol, Serhio Ramos, Mata, Fabregas,  Kasiljas, David Vilja, Fernando Tores, a koju je predvodio selektor Visente Del Boske.

 

 

Današnji selektor Luis Enrike se prihvatio muški nezahvalnog zadatka da izvrši kompletno podmlađivanje. Hrabrost kojom on to čini neki eminentni stručnjaci u Španiji su nazivali i "samoubilačkim aktom", ali nekadašnji prkosni ofanzivac Barselone i Reala zadržao je i ovako selekciju u samom vrhu svetskog fudbala.

Doduše, Luis Enrike je kroz selekciju proveo pedesetak igrača za četiri godine negujući negde stil prethodnika "moderna i brža tika-taka". Za njega je postojao uvek jedan kriterijum: forma na terenu. Zato su u selekciji tinejdžeri Pedri, Gavi, Fati i Niko Vilijams na terenu pre nekih drugih mnogo iskusnijih igrača. A, ima ih Luis Enrike prilično počevši od ljubimca Albe, pa preko Azpilikuete, Busketsa, Kokea, Sarabije, pa sve do Morate.

Šta mogu Španci na Mundijalu u Kataru verovatno ni oni sami ne znaju. Ta nestabilnost forme, mogućnost da izgube od Švajcarske kod kuće, a posle tri dana pobede Portugaliju u Lisabonu, jasno govori da Luis Enrike u selekciji mora da pronađe ono šti su nalazili Luis Aragones i Visente Del Boske kada su osvajali Evropu i svet.

Prolazak u nokaut fazu je prvi korak, naglasio je nedavno selektor, a kad se on ostvari planiraće se meč po meč. I zaista, Španci su u Brazil 2014. stigli kao branilac trofeja, a ispali su u grupnoj fazi! Zato je taj prvi meč sa Japanom od velike važnosti, jer sa tri boda pola posla oko plasmana u nokaut fazu bilo bi urađeno.

"Crvena furija" i treperi i blješti, za početak će biti zanimljivo ko će postići jubilarni 100. gol na Mundijalima jer su ih do Katara postigli 99. 

SAVEZ OSNOVAN: 1909.
PREDSEDNIK: Luis Rubiales
ČLANSTVO U FIFA: od 1914.
ČLANSTVO U UEFA: od 1954.
TROFEJI: Prvak sveta 2010, prvak Evrope 1964, 2008, 2012, zlato na OI 1992, srebro na OI 1920, 2000, 2020
FIFA RANG LISTA: 7
PRVI MEČ: Španija - Danska 1:0 (28.08. 1920)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Španija - Bugarska 13:0 (1933)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Italija - Španija 7:1 (1928)
NAJVIŠE UTAKMICA: Serhio Ramos (180)
NAJVIŠE GOLOVA: David Vilja (59)
UČEŠĆA NA SP: 16 (prvo 1934.)
NAJVEĆI USPEH NA SP: šampioni 2010.
BILANS NA SP: 63  30-15-18  99:72

BILANS PROTIV SRBIJE: 22  10-7-5  26:19

SELEKTOR: Luis Enrike
KAPITEN SELEKCIJE: Serhio Buskets

NADIMAK: "Crvena furija"
OPREMA: "Adidas"
WEBSITE: rfef.es

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 1 Roberto Sančez (Brajton), 13 Davod Raja (Brentford), 23 Unai Simon (Atletik B)

Odbrana:  2 Sesar Azpilikueta (Čelsi), 3 Erik Garsija (Barselona), 4 Pau Tores (Viljareal), 14 Hoze Gaja (Valensija), 15 Ugo Guljamon (Valensija), 18 Đordi Alba (Barselona), 20 Dani Karvahal (Real Madrid), 24 Ejmerik Laport (Mančester siti)

Vezni red: 5 Serhio Buskets (Barselona), 6 Markos Ljorente (Atletiko M.), 8  Koke (Atletiko Madrid), 9 Gavi (Barselona), 16 Rodri (Mančester siti), 9 Karlos Soler (PSŽ), 26 Pedri (Barselona)

Napad: 7 Alvaro Morata (Atletiko M.), 10 Markos Asensio (Real M.), 11 Feran Tores (Barselona), 12 Niko Vilijams (Atletik B.), 17 Džeremi Pino (Viljareal), 21 Dani Olmo (Lajpcig), 22  Pablo Sarabija (PSŽ), 25 Ansu Fati (Barselona)

 

KOSTARIKA - "Tikosi" sa Navasom i Ruizom žele oproštaj uz fanfare

Kostarika je još od onog čuvenog prvog nastupa na Mundijalima 1990. godine, kada ih je srpski trener Bora Milutonović vinuo u svetsku orbitu kao senzaciju, nagovestila da će i u budućnosti biti deo Mundijala.

Ono što je Bora trasirao sa čuvenim turbo Medfordom, Čavarijom, Oskarom Ramirezom, Huanom Kajasom, nastavile su neke nove generacije koju su učetvovale na četiri od pet poslednjih Mundijala.

Senzaciju su napravili 2014. godoine u Brazilu, kada su fantastičnio golman Kejlor Navas, briljantni kapitenom Brajanom Ruizom, koji igrom podeseća na Dušana Tadića, Selsom Borhesom, Kristijanom Gamboom, Markom Urenjom, Kristijanom Bolanjesom, Džoom Kembelom stigli do četvrtfinala i na kraju bili osami!

 

 

Skupo je ista generacija prodala kožu Srbiji, Brazilu i Švajcarskoj pre četiri godine, a ovaj Mundijal je i poslednji za Navasa, Ruiza, Borhesa, Gambou...

Koluimbijac Luis Fernando Suarez Guzman predvodi ovu ekipu nešto više od godinu dana, ali ima iskustva u radu kao selektor jer je predvodio Ekvador i Honduras. Stil "tikosa" je ostao isti, snažni ju defanzivi, jaki u duelima, prgavi, a opasni iz kontri i prekida. Ništa se nije kod njih mnogo promenilo bez obzira na dolazak nekih novih nada i dalje "velika petorka" Kostarikanaca drži banku i želi iz Katara da siđe sa scene uz fanfare.

SAVEZ OSNOVAN: 1921.
PFREDSEDNIK: Rodolfo Viljalobos
ČLANSTVO U FIFA: od 1927.
ČLANSTVO U KONKAKAF: od 1961.
TROFEJI: KONKAKAF Gold Kup 1963, 1969, 1989
FIFA RANG LISTA: 31
PRVI MEČ: Kostarika - El Salvador 7:0 (14. 09. 1921)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Kostarika - Portoriko 12:0 (1946)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Meksiko - Kostarika 7:0 (1975)
NAJVIŠE UTAKMICA: Selso Borhes (154)
NAJVIŠE GOLOVA: Rolando Fonseka (47)
UČEŠĆA NA SP: 6 (prvo 1990)
NAJVEĆI USPEH NA SP: četvrtfinale 2014.
BILANS NA SP: 18  5-5-8  19:28

BILANS PROTIV SRBIJE: 1  0-0-1  0:1

SELEKTOR: Luis Fernando Suarez Guzman
KAPITEN SELEKCIJE: Brajan Ruiz

NADIMAK: "tikosi"
OPREMA: "New Balance" (Nju Balans)
WEBSITE: fedefutbol.com

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 1 Kejlor Navas (PSŽ), 18 Esteban Alvaredo (Erediano), 23 Patrik Sekeira (Lugo)

Odbrana: 3 Huan Pablo Vargas (Milonarios), 4 Kejšer Fuler (Erediano), 6 Oskar Duarte (Al Vehda), 8 Brajan Oviedo (Solt Lejs Siti), 15 Fransisko Kalvo (Konjaspor), 16 Karlos Martinez (San Karlos), 19 Kendal Vaston (Saprisa), 22 Ronald Matarita (Sinsinati)

Vezni red: 2 Danijel Čahon (Kolorado Rapids 2), 5 Selso Borhes (Alahuelense), 9 Džejvison Benete (Sanderlend), 10 Brajan Ruiz (Alahuelense), 13 Žerson Tores (Erediano), 14 Justin Salas (Saprisa), 17 Jelcin Taheda (Erediano), 20 Brandon Agilera (Notingem Forest), 21 Daglas Lopez (Erediano), 24 Roan Vilson (Saprisa), 25  Antoni Ernandez (Puntarenas), 26 Alvaro Zamora (Saprisa),

Napad: 12 Džoel Kembel (Leon), 11 Johan Venegas (Alahuelense), 7 Antoni Kontreras (Erediano)

 

NEMAČKA - "Her" Flik i njegova "pancer" divizija


"Svi igraju fudbal, samo Nemci pobeđuju". Izreka nastala kao posledica poslovične nemačke upornosti, preciznosti, snage i kvaliteta, traje već decenijama a ovenčana je kroz četiri titule svetskog šampiona. 

Ona četvrta koja je stigla u Brazilu 2014. godine bila je iznenađujuća ne zbog toga što Nojer, Švajnštajger, Humels, Ozil, Podolski, Klose, Kros, Lam nisu imali kvalitet nego što su ponizili domaćina pobedivši ga sa neverovatnih i istorijskih 7:1 u polufinalu, a zatim i Argentinu u finalu tek u produžecima (Gece 113).

Do tada su Nemci bili poznati kao selekcija koja je držala svoje najbolje igrače dok god su mogli da pružaju kvalitet bez obzira na godine, a posle Brazila je bilo odlučeno da se napravi zaokret i potpuno podmladi tim. I odmah su udarili glavom u zid. Prvi put od 1938. gidine nisu prošli prvi krug, ispali su u grupnoj fazi, Joakim Lev je bio slavljen 2014, a posramljen u Rusiji 2018!

 

 

Po odlasku tvrdoglavog Leva, koji je sišao sa scene posle 15. mesta na EURO 2021. u Engleskoj, Nemačku već godinu dana vodi Hansi Flik, bivši trener Bajerna koji je Bavarce odveo na krov Evrope.

Ne ide "Her Fliku", kako mu je nametnut nadimak po liku iz serije "Alo Alo", tako dobro kao u Bajernu jer mu nedostaju neke sitnice, ali i jedan pravi golgeter, kakav je bio Miroslav Klose. A, Nemci od 2014. traže "devetku" i nikao da je formiraju.

"Elf" puca od kvaliteta, snage, brzine, ima moć da igra najmoderniji fudbal sa napadima od sedam-osam sekundi, ali bez golgetera i bar poneke zvezde teško je popeti se na krov Evrope i sveta.

A, Nemci nemaju zvezde, nisu to ni Manuel Nojer, ni Tomas Miler, ni Džošua Kimih, ni Ilkaj Gundogan, a pogotovo nisu igrači iz novijega talasa poput Sanea, Gnabrija, Vernera, Musijale, Haverca, Gorecke, Adejemija...  

Ova selekcija ima sve preduslove da uđe u grupu favorita iz senke i zapreti Brazilu i Argentini, ali samo ako Hansi Flik pronađe te nijanse koje mu za sada nedostaju.

SAVEZ OSNOVAN: 1900.
PREDSEDNIK: Bernd Nojndorf
ČLANSTVO U FIFA: od 1904.
ČLANSTVO U UEFA: od 1954.
TROFEJI: Prvak sveta 4 (1954, 74, 90, 2014), prvak Evrope 3 (1972, 80, 96), zlato na OI 1976, srebro na OI 1980. i 2016, bronza na OI 1964, 1972, 1988, FIFA Kup konfederacija 2017
FIFA RANG LISTA: 11
PRVI MEČ: Švajcarska - Nemačka 5:3 (5. 04. 1908)
NAJUBEDLJIVIJA POBEDA: Nemačka - Rusija 16:0 (1912)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Engleska amateri - Nemačka 9:0 (1909)
NAJVIŠE UTAKMICA: Lotar Magteus (150)
NAJVIŠE GOLOVA: Miroslav Klose (71)
UČEŠĆA NA SP: 20 (prvo 1934)
NAJVEĆI USPEH NA SP: šampioni 1954, 1974, 1990, 2014
BILANS NA SP: 109  67-20-22  226:125

BILANS PROTIV SRBIJE: 30  16-5-9  51:37

SELEKTOR: Hansi Flik
KAPITEN SELEKCIJE: Manuel Nojer

NADIMAK: "elf", "panceri"
OPREMA: "Adidas"
WEBSITE: dfb.de

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 1 Manuel Nojer (Bajern), 12 Kevin Trap (Ajntraht F.), 22 Mark-Andre Ter Štegen (Barselona)

Odbrana: 2 Antonio Ridiger (Real M.), 3 David Raum (Lajpcig), 4 Matijas Ginter (Frajburg), 5 Tilo Kerer (Vest Hem), 15 Niklas Zile (Borusija D.), 16 Lukas Klosterman (Lajpcig), 20 Kristijan Ginter (Frajburg), 23 Niko Šloterbek (Borusija D.), 25 Armel Bela-Kočap (Sautempton)

Vezni red: 6 Josua Kimih (Bajern), 7 Kai Haverc (Čelsi), 8 Leon Gorecka (Bajern), 11 Mario Gece (Ajntraht F.), 14 Džamal Musiala (Bajern), 17 Julijan Brant (Borusija D.), 18 Jonas Hofman (Borusija M.), 21 Ilkaj Gundogan (Mančester siti)

Napad: 9 Niklas Fulkrug (Verder), 10 Serž Gnabri (Bajern), 13 Tomas Miler (Bajern), 19 Liroj Sane (Bajern), 24 Karim Adejemi (Borusija D.), 26 Jusufa Mukoko (Borusija D.)

 

JAPAN - "Samuraji" koji govore nemački i engleski

Japan je odavno prva sila Azije, na Mundijalima su neprestano od 1998. godine i Francuske. Fudbalska ekspanzija u "zemlji izlazećeg sunca" čuva one iste tradicionalne vrednosti koje su im vekovima glavna karakteristika, ali nikako da prebace šesnaestinu finala na SP.

Stalno idu korak napred, korak nazad, tako da su 1998, 2006. i 2014. godine ispadali u grupnoj fazi, a 2002, 2010. i 2018. u šesnaestini finala. Najbliži osmini finala bili su 2010. kada su poraženi 5:3 od Paragvaja posle penala.

Šetnjica kroz istoriju trebalo bi da malo bolje objasni trenutnu generaciju koju dobro vodi Hađimke Morijasu, a koja pored maternjeg jezika najčešće govori nemački i engleski.

 

 

Čak desetorica igraju u nemačkim klubovima, šestorica u engleskim i škotskim. Okupljeni oko kapitena Maja Jošide (34), ali i Juta Nagatoma (36), golmana Eidži Kavašime (39), selektor Morijasu je dobro uklapao igrače nekoliko generacija koje stasavaju u Evropi, a pre svih tu su Kubo (Sosijedad), Minamino (Monako), Tomijasu (Arsenal)...

Širi spisak kandidata za selekciju Japana brojao je skoro 50 igrača, a na njemu je i bivši krilni napadač Partizana Takuma Asano koji brani boje Bohuma. Selektor ima poverenje u njega, pozvan je za SP.

Ako gledamo dosadašnja učešća, onda tradicija "gore-dole" kaže da će "samuraji" pre izvršiti "harakiri" nego što će katanom poseći rivale i proći u drugi krug. Ali, ovaj sastav može ne samo da doskoči do šesnaestine finala, već i da napravi najbolji rezultat u istoriji ove zemlje.

SAVEZ OSNOVAN: 1921.
PREDSEDNIK: Kozo Tašima
ČLANSTVO U FIFA: od 1929.
ČLANSTVO U AFC: od 1954.
TROFEJI: Prvak Azije 1992, 2000, 2004, 2011, bronza na OI 1968.
FIFA RANG LISTA: 24.
PRVI MEČ: Japan - Kina 0:5 (9. 5. 1917)
NAJUBEDLJVIJA POBEDA: Japan - Filipni 15:0 (1967)
NAJUBEDLJIVIJI PORAZ: Japan - Filipini 2:15 (1917)
NAJVIŠE UTAKMICA: Jasuhito Endo (152)
NAJVIŠE GOLOVA: Kunišige Kamamoto (75)
UČEŠĆA NA SP: 7 (prvo 1998)
NAJVEĆI USPEH NA SP: šesnaestina finala 2002, 2010. i 2018.
BILANS NA SP: 21  5-5-11  20:29

BILANS PROTIV SRBIJE: 9  4-0-5  5:13

SELEKTOR: Hađime Morijasu
KAPITEN SELEKCIJE: Maja Jošida

NADIMAK: "samuraji"
OPREMA: "Adidas"
WEBSITE: jfa.jp

PRIJAVLJENI IGRAČI ZA SP

Golmani: 1 Eidži Kavašima (Strazbur), 12 Šuiči Gonda (Šimizu S pulse), 23 Danijel Šmit (Sen Tron)

Odbrana: 2 Miki Jamane (Kavasaki Frontale), 3 Šogo Taniguči (Kavasaki Frontale), 4 Ko Itakura (Borusija M.), 5 Juto Nagatomo (Tokio), 16 Takehiro Tomijasu (Arsenal), 19 Hiroki Sakai (Urava Red Dajmonds), 22 Maja Jošida (Šalke), 26 Hiroki Ito (Štutgart)

Vezni red: 6 Vataru Endo (Štutgart), 7 Gaku Šibasaki (Leganes), 8 Ritsu Doan (Frajburg), 9 Kaoru Mitoma (Brajton), 10 Takumi Minamino (Monako), 11 Takefusa Kubo (Real Sosijedad), 13 Hidemata Morita (Sporting L.), 14 Junua Ito (Rems), 15 Daiči Kamada (Ajntraht F.), 17 Ao Tanaka (Fortuna D.), 24 Juki Soma (Nagoja)

Napad: 18. Takuma Asano (Bohum), 20 Šuto Mašino (Šonan Belmare), 21 Ajase Ueda (Serkl Briž), 25 Daizen Maeda (Seltik)

Komentari (0)

Sport