Fudbal

Bitka za drugo mesto u grupi H između Urugvaja i Gane

Komentari

Autor: Euronews

02/12/2022

-

09:00

Bitka za drugo mesto u grupi H između Urugvaja i Gane
Bitka za drugo mesto u grupi H između Urugvaja i Gane - Copyright Tanjug/(AP Photo/Lee Jin-man)

veličina teksta

Aa Aa

Portugal je jedna od tri reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kataru koja je obezbedila učešće u osmini finala posle dva odigrana kola. Za to su joj bile potrebne pobede protiv Gane (3:2) i Urugvaja (2:0).


Glavno pitanje je: ko će im se iz Grupe H priključiti u narednoj fazi takmičenja? Šanse imaju sve tri selekcije, Gana nešto veće, ali ni Južna Koreja, odnosno Urugvaj nisu otpisani, iako ne drže sve u svojim rukama.

Koreji ni pobeda protiv Portugala ne garantuju prolaz. U slučaju da polufinalisti iz 2002. godine upišu tri boda, taj trijumf im neće mnogo značiti, ako Gana bude bolja od Urugvaja. Isto tako, ako dvostruki prvak sveta pobedi Ganu, a azijska selekcija bude bolje od Portugala, dalje će tim koji bude imao bolju gol razliku, a ona je u ovom trenutku na strani Koreje, koja ima "minus jedan", dok su Urusi na "minus dva".

Južnoj Koreji neće biti dovoljne ni pobede od 1:0, 2:1 i 3:2, a da Afrikanci osvoje bod rezultatom 0:0. Ukoliko u meču između Gane i Urugvaja bude 1:1, Koreji nije dovoljan ni trijumf od 4:3 itd. Jednostavno, u slučaju istog borja bodova, datih i primljenih golova, Gana ima bolji međusobni skor.

Urusi su u najtežoj poziciji, ali im osminu finala "overava" pobeda protiv Gane i poraz ili remi Južne Koreje.

Gana može čak i do prvog mesta., ali vrlo teško, jer je potrebno da se poklopi nekoliko stvari. Tim Ota Ada mora da pobedi Urugvaj i da se nada da će Koreja biti bolja od Portugala. Tada opet na scenu stupa gol-razlika, a tu su Afrikanci u debelom zaostatku, jer su na "nuli", dok su Portugalci na "plus tri" i imaju bolji međusobni skor. Dakle, gotovo nemoguće, ali…

Grupa H – 3. kolo

Gana – Urugvaj 16.00 TV Arena Premium 2
Portugal – Južna Koreja 16.00 TV Arena Premium 1

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport