Fudbal

Fudbalski savez Kosova podneo žalbu protiv Piksija: Od FIFA traže da se kazni Srbija zbog meča sa Švajcarskom

Komentari

Autor: Tanjug, KoSSev

04/12/2022

-

19:09

Fudbalski savez Kosova podneo žalbu protiv Piksija: Od FIFA traže da se kazni Srbija zbog meča sa Švajcarskom
Fudbalski savez Kosova podneo žalbu protiv Piksija: Od FIFA traže da se kazni Srbija zbog meča sa Švajcarskom - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalski savez takozvanog Kosova (FFK) saopštio je danas da je podneo žalbu Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) zbog navodnih "teških uvreda od strane selektora reprezentacije Srbije'' Dragana Stojkovića i "rasističkih postupaka srpskih navijača" na utakmici trećeg kola grupe G na Svetskom prvenstvu u Kataru između Srbije i Švajcarske.

U saopštenju FFK se navodi da je isticanje slogana sa političkim porukama protiv Albanaca moglo da se vidi i čuje tokom utakmice, a da su o tome navodno pisali svetski mediji.

"FFK je podneo žalbu FIFA sa neophodnim dokazima. FFK zahteva od FIFA istragu povodom ovog slučaja i traži da FS Srbije bude sankcionisan kako bi se jednom zauvek ovakva skandiranja sklonila sa fudbalskih stadiona i događaja kao što je SP", navodi se, između ostalog, u saopštenju FFK.

Švajcarska je pobedila 3:2 i izborila plasman u osminu finala SP. Fudbalski reprezentativci Švajcarske Đerdan Šaćiri i Granit Džaka su nekoliko puta tokom meča provocirali srpske igrače.

FFK zahteva od FIFA-e da pokrene istragu, te da, poručuju, sankcioniše Fudbalski savez Srbije – „kako se jednom zauvek fašistička skandiranja ne bi više čula na fudbalskim stadionima i događajima poput Svetskog prvenstva“, prenosi KoSSev.

Tanjug/AP Photo/Ricardo Mazalan

Tenzije i provokacije na utakmici Srbije i Švajcarske

Savez Kosova zadužen za fudbal se u svom saopštenju osvrnuo i na rat u Ukrajini.

„Ovakve pozive navijača jedne ekipe koja učestvuje na Mundijalu niko ne može da razume i opravda, posebno sada kada Evropi preti krhka bezbednosna situacija kao posledica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini“, dodaje se u reakciji.

Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Provokacija Šaćirija na meču Švajcarske i Srbije

Podsetimo, ovaj savez je nedavno, odnosno nakon utakmice Srbije protiv Brazila, takođe uložio žalbu FIFA-i nakon što je, kako su tvrdili, zastava na kojoj je prikazano Kosovo u bojama Srbije i sa natpisom „Nema predaje“ okačena navodno u svlačionici srpskih igrača.

Rojters je u međuvremenu javio da je FIFA pokrenula postupak protiv FS Srbije.

I dok FSK traži sankcionisanje FSS zbog ponašanja srpskih navijača i selektora tokom utakmice protiv Švajcarske, svetski mediji pišu o mogućnosti da FIFA pokrene istragu protiv Granita Džake, švajcarskog reprezentativca poreklom sa Kosova, koji je posle utakmice obukao dres sa brojem 26 na kome je pisalo Jašari.

profimedia

Džaka na meču protiv Srbije u majici na kojoj piše Jašari

Ovaj potez je na društvenim mrežama protumačen kao „odavanje počasti“ Ademu Jašariju, a u Srbiji shvaćen kao provokacija. Sam Džaka je, međutim, kazao da to nije bila u pitanju politička poruka, već da je reč o dresu njegovog saigrača Ardona Jašarija.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Šaćiri i Džaka na utakmici Švajcarske i Srbije

U međuvremenu se međutim, oglasio lider AKR, Bedžet Pacoli, koji je saopštio da će, ukoliko ga kazne, platiti kaznu za Džaku "u ime albanskog naroda", zbog toga što je "nosio ovo sveto ime".

Komentari (0)

Sport