Fudbal

Svetsko prvenstvo za istoriju: Maestralni Mesi, "kiša" golova, srušeni rekordi i finale za infarkt

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2022

-

07:15

Svetsko prvenstvo za istoriju: Maestralni Mesi, "kiša" golova, srušeni rekordi i finale za infarkt
Svetsko prvenstvo za istoriju: Maestralni Mesi, "kiša" golova, srušeni rekordi i finale za infarkt - Copyright EPA-EFE/Tolga Bozoglu, Ronald Wittek, Friedemann Vogel, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetsko prvenstvo u Kataru, 22. po redu, završeno je finalnom utakmicom između Argentine i Francuske (3:3, penalima 4:2). "Gaučosi" su, konačno, posle dva poraza u završnim utakmicama, uspeli da se po treći put popunu na tron, skinuvši sa istog, "trikolore".

Bilo je to finale za pamćenje, puno preokreta, neverovatnih poteza, brojnih golova, koje su, kao i ceo šampionat, obeležili neprevaziđeni Lionel Mesi i momak, pred kojim je sa njegove 23 godine tek budućnost, a uveliko je među najvećim zvezdama u istoriji ovog sporta – Kilijan Mbape.

Prvom u ruke ide dugo željena i čekana "Zlatna boginja", a drugom, koji je pomenuti pehar grlio pre četiri godine u Moskvi, titula najboljeg strelca, odnosno "Zlatna kopačka". Mesi je postigao sedam (dva u finalu), a Mbape osam golova. Francuz je postao i prvi igrač od Engleza Džefrija Harsta (1966) sa het-trikom u finalu. Argentina je prvak sveta – bez ijedne mrlje, apsolutno zasluženo!

Mundijal u Kataru pamtićemo po mnogo čemu, ali i kao poslednji na kojem je igralo 32 reprezentacije, podeljih u osam grupa sa po četiri. Format koji je važio na sedam šampionata, počevši od 1998. i turnira u Francuskoj, prestaje da bude aktuelan već na narednom prvenstvu, koje će prvi put biti organzovano u tri zemlje – Sjedinjenim Armeričkim Državama, Kanadi i Meksiku, i na kojem će premijerno učestvovati čak 48 selekcija. Po kom sistemu će se takmičenje odvijati, još uvek nije zvanično odlučeno.

Svetsko prvenstvo definitivno je obeležio maestro – Lionel Mesi!

Najbolji fudbaler današnjice, a po mnogima i svih vremena, odigrao je fantastičan turnir, stekavši, konačno, epitet božanstva za sve u Argentini, istog onog koji je 1986. poneo Dijego Armando Maradona. Mesi je podigao "Zlantu boginju", dok mu je titula najboljeg strelca izmakla u 118. minutu velikog finala, Za njom, sigurni smo, neće ni najmanje žaliti. Mnogo važnije od svega, bio je istinski lider svog tima i svaka njegova utakmica izgledala je kao "fudbalski tango".

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

 

Umeo je da podigne Argentinu posle šokantnog poraza od Saudijske Arabije (1:2) u prvom kolu. Znao je da umiri puls saigračima posle infarktnog izjednačenja Holandije u četvrtfinalu. Dirigovao je u finalu, pogađao, vraćao samopuzdanje kada je nestajalo, dok je "nebeskoplavi orkestar" svirao bez greške, uz pobedničku pesmu neverovatne plavo-bele publike.

"Pljuštali golovi" i oboreni brojni rekordi

Poslednje Svetsko prvenstvo u Kataru donelo nam je vrhunske fudbalske akcije, sa ukupno 172 postignuta gola na 64 meča, u proseku 2,6875 po meču. Na večnoj listi to je novi rekord po broju golova, ali ne i po proseku. Rekord je danas, sa 171 golom na turniru, zabeležen u Francuskoj 1998. i Brazilu 2014. godine.

Španija je zabeležila najveću pobedu, savladavši Kostariku 7:0 u prvom meču u grupi. Spektakularni trijumfi bili su Portugala nad Švajcarskom u osmini finala rezultatom 6:1 i Engleske protiv Irana od 6:2 u grupnoj fazi. Najefikasnija selekcija je Francuska sa 16 golova, Argentina ih je postigla 15. Enegleska je dala 13 i nalazi se na trećem mestu, s tim da je "Gordi Albion" odigrao dva meča manje. Ista situacija je i sa Portigalom, koji je stao na 12. Srbija sa pet golova deli 11. mesto sa Senegalom, Japanom, Švajcarskom, Ganom i Južnom Korejom.

EPA-EFE/Friedemann Vogel

 

Neke rekorde srušene u Kataru smo već pomenuli, a na listu ćemo dodati i sledeće:

Nikada u istoriji svetskih prvenstava turnir nije održan u manjoj državi i na tako malom prostoru.

Ronaldo strelac na pet Mundijala

Portugalska zvezda, Kristijano Ronaldo, postao je prvi fudbaler koji je se upisivao u strelce na čak pet Svetskih prvenstava (2006, 2010, 2014, 2018 i 2022.), pošto je zatresao mrežu Gane u pobedi svog tima od 3:2. 

Mesi pretekao Batistutu i Maradonu

Lionel Mesi je sa 13. golova pretekao Gabrijela Batistutu na listi argentinskih strelaca na Mundijalu. Takođe, on je prvi čovek koji se upisao u strelce u svakoj fazi jednog prvenstva. Mesi je u Kataru postao igrač sa najviše utakmica na svetskim prvenstvima, odigrao ih je 26.

Žiru ostavio Anrija iza sebe 

Olivije Žiru je pretekao Tijerija Anrija na listi strelaca francuske reprezentacije, pošto je došao do svog 52. pogotka na meču protiv Poljske. 

Katar bez bodova kao domaćin 

Debitant na Mundijalu, a ujedno i domaćin, Katar, prva je reprezentacija koja je izgubila utakmicu na otvaranju. Takođe, u preostala dva kola grupne faze nisu osvojili ni bod. 

Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

 

Rekordan broj utakmica bez golova 

Prvi put u istoriji se dogodilo da na jednom Svetskom prvenstvu čak osam timova odigra meč bez golova u prvom kolu. 

Prva žena koja je sudila na Mundijalu 

Stefani Fraper iz Francuske je ušla u istoriju kao prvi ženski arbitar koji je delio pravdu na Mundijalu. Tridesetosmogodišnja Stefani je bila glavni sudija na meču između Nemačke i Kostarike, a ranije je bila četvrti sudija na utakmici Meksiko-Poljska. 

Maroko kao prvi polufinalista iz Afrike 

Reprezentacija Maroka je ulaskom u polufinale postala prvi tim sa afričkog kontinenta kome je to pošlo za rukom. U četvrtfinalu je pobeđen Portugal minimalnim rezultatom, ali je u narednoj fazi naišla prejaka Francuska. 

EPA-EFE/Tolga Bozoglu

 

Rekordan broj žutih kartona 

Rekordan broj žutih kartona videli smo na meču između Argentine i Holandije, iz koje su kao pobednici nakon penala izašli "Gaučosi". Duel je sadržao mnogo tenzije, koja nije nedostajalo čak ni nakon meča, te je potpuno razumno zašto je Lahoz čak 18 puta vadio žuti karton. 

Di Marija strelac za finala

Anhel Di Marija, je jedini fudbaler koji je bio strelac u finalima Olimpijskih igara, kontinentalnog i svetskog prvenstva.

Mitrović kao "Piksi" Stojković

Aleksandar Mitrović je tek drugi igrač u istoriji srpskog fudbala koji je postizao golove na dva svetska prvenstva. Bio je strelac protiv Švajcarske 2018, kao i u duelima sa Kamerunom i ponovo sa Švajcarskom 2022. godine.

profimedia

 

Toliko iz Katara, vidimo se za tri i po godine, kada se šampionat vraća u Severnu Ameriku.

Komentari (0)

Sport