Fudbal

Pre Pelea 10 je bio samo broj, kruna na grbu Santosa u čast legende

Komentari

Autor: Euronews

29/12/2022

-

22:15

Pre Pelea 10 je bio samo broj, kruna na grbu Santosa u čast legende
Pele - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni Pele preminuo je u 83. godini, a izjave saučešća stižu sa svih strana sveta.

Pele je sa 1.281 golom na 1.362 utakmice rekorder, a jedini je fudbaler koji je tri puta osvajao svetsko prvenstvo. FIFA ga je 2000. proglasila fudbalerom veka.

Predvodio reprezentaciju Brazila do titula 1958, 1962. i 1970. godine. Za nacionalni tim odigrao je 92 utakmice i dao 77 golova.

Njegovu "desetku" trenutno u reprezentaciji Brazila nosi Nejmar, koji se nedavno na Mundijalu u Kataru izjednačio sa Peleom po broju golova za nacionalni tim.

"Pre Pelea, 10 je bio samo broj. Pre Pelea, fudbal je bio samo sport. On je promenio fudbal u umetnost, u zabavu. Dao je glas siromašnima, crncima i svetu pokazao Brazil. On je otišao, ali magija ostaje. Pele je večnost", napisao je Nejmar na društvenim mrežama.

Santos, klub u kom je Pele proveo skoro celu igračku karijeru, u čast preminule legende klupskom grbu pridodao je krunu.

Do sada su na grbu bile dve zvezdice, u znak više od 20 titula, a kruna simbolično predstavlja Pelea kao kralja fudbala.

Pele je u Santosu počeo karijeru 1956. godine i ostao sve do 1974. godine kada je prešao u njujorški Kosmos. U dresu Santosa osvojio je 25 trofeja, odigrao je 659 zvaničnih utakmica i postigao 643 gola.

Mnogi su se prisetili čuvenog televizijskog gostovanja zajedno sa Dijegom Maradonom, ali i reči Pelea koje je uputio legendarnom Argentincu kada je on preminuo 2020. godine.

Od Pelea su se oprostili mnogi fudbaleri, neki od trenutno najboljih poput Lea Mesija, Kilijana Mbapea, Kristijana Ronalda, ali je mnogi bivši igrači.

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi prisetio se susreta sa Peleom iz 1987. godine, kada je igrao za reprezentaciju sveta protiv Engleske na Vembliju.

"Bila je velika čast biti u društvu legende. Danas je tužan dan za fudbalski svet. Ostavio si veliki trag za sve nas i na terenu i van njega. Počivaj u miru", napisao je Stojković na Instagramu.

Mnoge utakmice širom sveta koje su startovale nedugo nakon objavljivanja njegove smrti, počele su minutom ćutanja.

Komentari (0)

Sport