Fudbal

FS Rumunije oštro reagovao na saopštenje Mađara: UEFA nije dozvolila zastavu tzv. "Velike Mađarske"

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2023

-

13:30

FS Rumunije oštro reagovao na saopštenje Mađara: UEFA nije dozvolila zastavu tzv. "Velike Mađarske"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalski savez Rumunije (FRF) saopštio je danas da Evropska fudbalska unija (UEFA) nije dozvolila isticanje zastave tzv. "Velike Mađarske" na međunarodnim utakmicama, uprkos tome što je Fudbalski savez Mađarske (MLSZ) saopštio da su UEFA i organizacija FARE dozvolile da navijači na utakmicama u kvalifikacijama za EP 2024. mogu da ističu pomenute zastave.

U prvom saopštenju se navodi da je MLSZ zatražio mišljenje od UEFA-e i organizacije FARE, koja se bavi borbom protiv diskriminacije u fudbalu, o zastavi sa kartom "istorijske" Mađarske. MLSZ tvrdi da će navijači moći da nose ove zastave na tribinama, pošto UEFA i FARE tvrde da se ne radi o političkom simbolu:

"MLSZ je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolom za prikazivanje istorijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dve organizacije su priznale da ovde nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pesme navijača", stoji, između ostalog, u saopštenju MLSZ.

Na zastavama se nalazi mapa, koja predstavlja nekadašnju teritoriju Mađarske, čiji delovi danas pripadaju Srbiji, Sloveniji, Rumuniji, Ukrajini, Hrvatskoj, Slovačkoj i Austriji:

Međutim, Rumunija je najburnije reagovala na ovu odluku, a FRF je zatražio objašnjenje od čelnika UEFA-e:

"UEFA nije odobrila i neće dozvoliti isticanje simbola koje pominje MLSZ na međunarodnim utakmicama. Smatramo da je MLSZ pogrešio kada je saopštio da će na utakmicama moći da se ističu pomenute zastave, jer to predstavlja odstupanje od Disciplinskog pravilnika UEFA. FRF će ako bude neophodno o svemu obavestiti Disciplinsku komisiju UEFA", navodi se u saopštenju RFR i ističe se da revizionizam nije prihvaćen u fudbalu:

"FRF veruje da će UEFA sankcionisati isticanje ovih simbola, koji mogu da podstaknu na mržnju i nasilje na utakmicama u evropskim takmičenjima", zaključuje se u saopštenju FRF-a.

Mađarska se nalazi u grupi G kvalifikacija za EP 2024. sa selekcijama Srbije, Crne Gore, Bugarske i Litvanije. Mađarska je u prvom kolu slobodna, a 27. marta igraće na svom terenu sa Bugarskom.

 

Komentari (0)

Sport