Košarka

Profesor otišao u penziju: Nemanja Bjelica se oprostio od košarke

Komentari

Autor: Euronews

23/03/2024

-

17:36

Profesor otišao u penziju: Nemanja Bjelica se oprostio od košarke
Nemanja Bjelica - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Srpski košarkaš, Nemanja Bjelica, zvanično se oprostio od igre pod obručima. On je to potvrdio objavom na zvaničnom instagram nalogu, uz trominutni video prilog i opis: "Hvala ti košarko".

Bjelica je karijeri započeo u Austriji 2007. godine. Branio je boje Trajskirhen Lajonsa, a onda ga je primiteo Svetislav Pešić, koji ga je doveo u Crvenu zvezdu. Posle dve sezone na Malom Kalemegdanu, Bjelica je prešao u Baskoniju, da bi ga 2013. Željko Obravodić pozvao u Fenerbahče.

Igrajući za sastav turskog velikana, Bjelica je 2015. osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača Evrolige, a nakon toga usledio je put u NBA ligi.

Od 2015. do 2018. branio je boje Minesote, u kojoj se ruku na srce i nije toliko dobro snašao. Bio je potcenjivan, nije imao toliko loptu u rukama i živeo je od šuta za tri poena.

Nakon Timbervulfsa, tri godine je igrao u Sakramentu, gde se svakako pronašao i izgradio svoje ime u NBA ligi. Imao je bezbroj sjajnih poteza, a svakako se izdvaja trojka koju je pogodio protiv Hjustona, i to uz zvuk sirene za pobedu Kingsa.

Usledio je kratak period u Majamiju, da bi tokom sezone 2021/22 igrap je u Golden Stejtu, sa kojim je bio šampion NBA lige. Bio je veoma važan član Voriorsa u pohodu na titulu, a sigurno da navijači franšize iz San Franciska nikada neće zaboraviti savršenu odbranu koju je tokom finalne serije igrao na Džejsonu Tejtumu.

Posle NBA prstena vratio se u Evropu, ali su ga povrede sprečile da ostavi dublji trag u svom drugom mandatu u Fenerbahčeu.

Svoj poslednji čas popularni "Profesor" održao je u ekipi Crvene zvezde. Odigrao je dve utakmice u pripremnom delu tekuće godine, ali takođe zbog brojnih povreda nije uspeo više da doprinese crveno-belima.

Bjelica je velike uspehe imao i sa reprezentacijom Srbije, sa kojom je osvojio dva srebra, na Evropskom prvenstvu 2009. i Svetskom prvenstvu 2014. godine, dok je na Univerzijadi 2009. Srbiji doneo zlatnuz medalju. Takođe, ostaće upamćen i po flouteru koji je 2015. godine na šampionatu Evrope pogodio u poslednjim sekundama utakmice protiv Nemačke.

Komentari (0)

Sport