Košarka

Legenda hrvatske košarke o Ivkoviću: Mangup sa Crvenog krsta, jedan od najvećih

Komentari

Autor: Index.hr, Euronews

16/09/2021

-

12:54

Legenda hrvatske košarke o Ivkoviću: Mangup sa Crvenog krsta, jedan od najvećih
Legenda hrvatske košarke o Ivkoviću: Mangup sa Crvenog krsta, jedan od najvećih - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Srpska i svetska košarka ostali su u četvrtak bez legendarnog trenera, jednog od najvećih. Dušan Duda Ivković preminuo je u Beogradu u 78. godini. Trofejni stručnjak ostavio je neizbrisiv trag u sportu pod obručima, a posebno u reprezentaciji SFR Jugoslavije, čiji je bio poslednji selektor.


Priliku da radi sa Ivkovićem imao je i legendarni košarkaš Cibone i "plavih", Zoran Čutura.

"Bio je, tvrdim, jedan od najboljih evropskih trenera svih vremena, pogotovo na reprezentativnom planu. I na klupskom je imao sjajne rezultate, odveo je Olimpijakos do prvog naslova evropskog prvaka. Karijera mu je dugo trajala i ostavio je apsolutno neizbrisiv trag", rekao je Čutura za hrvatski portal Index.

Duda je bio jedan od onih trenera koji znanje nije čuvao samo za sebe, već ga je nesebično prenosio mlađim kolegama, a jedan od njih je i Ivkovićev kum Željko Obradović, najuspešniji trener u istoriji evropske košarke.

 


 
"Srpski treneri prenose svoje znanje na sledeće generacije pa je tako sa Željkom Obradovićem imao odnos mentora i učenika. Dobar deo Željkovog znanja ide na Dudin račun". Objasnio je Čutura.

Sa Ivkovićem je Čutura sarađivao u reprezentaciji Jugoslavije. I to veoma uspešno.

"Nije me vodilo puno trenera, ali Duda je bio najbolji od njih. Ili, da preformulišem, najviše mi je odgovarao njegov način rada, kombinacija znanja i autoriteta. Osim toga, što nije nevažno, radi se o pravom mangupu s Crvenog krsta, uličnom mangupu kojeg je bilo nemoguće zaje*ati u bilo kom smislu. S njim sam uvek imao odnos međusobnog uvažavanja i respekta"", rekao je Zoran Čutura.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport