Košarka

Boston "trojkama" za 12 minuta rasturio Golden stejt: Seltiksi brejkom poveli u finalu NBA 1:0

Komentari

Autor: Euronews

03/06/2022

-

08:39

Boston "trojkama" za 12 minuta rasturio Golden stejt: Seltiksi brejkom poveli u finalu NBA 1:0
Al Horford - Copyright AP Photo/John Hefti

veličina teksta

Aa Aa

Boston je ispisao još jednu neverovatnu stranicu NBA finala. Spektakularnom igrom i neverovatnom serijom od sedam trojki bez promašaja, Seltiksi su nadomestili u poslednjoj četvrtini 12 poena minusa, kao gosti pobedili Golden stejt 120:108 i brejkom započeli finalnu seriju u borbi za šampionski prsten 1:0.

Dobili su Seltiksi Golden Stejt njihovim oružjem - "trojkama". Ubacili su 21 iz 41 pokušaja, Golden stejt je imao nešto lošiji procenat 19 pogođenih iz 45 šuteva, ali gosti iz Bostona su sedam od devet pogodili u poslednjoj četvrtini.

Neverovatno je bilo drugo poluvreme. Kao u duelu dva bokserska superteškaša, prvo je seriju udaraca zadao domaćin, predvođen Stefom Karijem (12/7 trojke u startnih 36 minuta) i Otom Porterom (5/4 trojke) zapalili su maštu navijača u trećoj četvrtini koji su dobili 38:24 i stekli 12 poena prednosti 92:80.

Igrali su domaćini sa mnogo samopouzdanja i malo ko je verovao da će "grogirani bokser" Boston moći da uzvrati jer prva zvezda Džejson Tejtum nije mogao ništa da pogodi, ne bi provukao loptu kroz obruč čak i da je duplo veći.

A, onda je ceo svet gledao retko viđen prokret u finalu NBA. Predvođeni maestralnim Džejlenom Braunom, veteranom Alom Horfordom, Derikom Vajtom, uz podršku Smarta i Roberta Vilijamsa krenuo je stampedo i rafalna paljba, "grogirani bokser" je postao "Majk Tajson" iz najboljih dana.

Prvo su smanjili prednost brzom serijom od 7:0, zatim su nastavili da sipaju trojke bez greške, Al Horford je sa dve vezane prvo izjednačio, pa doneo prednost 106:103. Golden Stejt nije postojao, Tejtum se "nije mešao", uputio je samo jedan šut, ali je odradio lavovski deo posla u odbrani.

 

 

"Fantazija, 40 poena smo ubacili u poslednjoj četvrtini, momci su pogađali velike šuteve i pobdili smo. Imao sam užasno šutersko veče, ali sam se trudio da dam doprinos pobedi. Mi se borimo za titulu i jedino mi je bilo bitno da pobedimo. I jesmo to učinili, ko je koliko poena postigao apsolutno je nebitno. Ne očekuje da za dva dana ponovo ovako loše šutiram, ali ako će to biti cena da ponovo pobedimo rado ću je prihvatiti. Važno je da Boston pobedi", rekao je Tejtum posle meča.

Stef Kari, Klej Tompson, Porter nisu mogli ništa da pogode, kao moćni talasi odbijali su se o hridi odbrane Bostona koja je uz neverovatan šut donela trijumf u četvrtini 40:16, a time i brejk u prvom meču finala. Nemanja Bjelica je je igrao minut za Golden stejt, ali je jedini pogodio trojku, imao je i skok u napadu pa bi trener Stiv Ker mogao da razmisli da mu u narednom meču za dva dana poveri veću minutažu.

Veteran Al Horford je postigao 26 poena (12/9 šut, 8/6 trojke, 6 sk, 3 as), Džejlen Braun je dodao 24 (23/10, 8/2, 5 sk), ali je pogađao skoro sve u poslednjoj četvrtini, Derik Vajt je ubacio 21 poen (8/5 trojke), Markus Smart 18 (7/4 trojke), a Tejtum samo 12 poena (17/3 šut, 5 sk), ali čak 13 asistencija, većinu od njih u poslednjoj četvrtini.

Stef Kari je 85 odsto od 34 poena ubacio u prve tri četvrtine (25/12 šut, 14/7 trojke, 5 sk, 5 as), Endrju Vigins je postigao 20, Tompson 15 (7/3 trojke), Porter 12 poena (5/4 trojke), a Bjelica tri poena (1/1 trojke) za manje od minuta na terenu.

Komentari (0)

Sport