Košarka

Partizan uzvratio udarac Zvezdi, Egzum, Ledej i Lesor osvojili "Pionir"

Komentari

Autor: Euronews

27/01/2023

-

21:11 >> 23:05

Partizan uzvratio udarac Zvezdi, Egzum, Ledej i Lesor osvojili "Pionir"
Lesor - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Partizan je uzvratio udarac Crvenoj zvezdi, boljom igrom tokom celog meča, ali u triler, penal završnici pobedio je u hali "Aleksandar Nikolić" večitog rivala u 21. kolu Evrolige 79:78 (20:18, 25:19, 12:17, 22:24) i izjednačio se sa njima po broju pobeda. Imali su crno-beli bolju koncentraciju, jaču odbranu, manje izgubljenih lopti, ali i junake u Zeku Ledeju, Danteu Egzumu i Matijasu Lesoru. Zvezdu su vukli Vildoza i Nedović, ali kad god su se približili nisu uspevali da uzvrate. U penal završnici Panter i Egzum su doneli trijumf Partizanu.

Crvena zvezda je meč otvorila sa dve trojke Nemanje Nedovića i Vildoze, ali je Partizan generalno igrao daleko bolje u prvom poluvremenu. Imao je kontrolu skoka, dobru, agresivnu odbranu, a u Egzumu i Lesoru dvojicu igrača koji su bili nezadrživi za rivala. 

Brzo su crno-beli došli do prednosti od osam poena, ali je Vildoza sa zvukom sirene u poslednjoj sekundi prvu deonicu uspeo da izvuče za crveno-bele na minus dva (18:20). Međutim, crveno-beli su imali problema sa organizacijom napada, mnogi su se svodili na idnividualne mogućnosti Nemanje Nedovića koji je ubacio 14 poena i Vildoze koji ga je pratio sa 10. Partizan je imao kontzorlu skoka, mnogo manje izgubljenih lopti i trojkom Zeka Ledeja iz "kornera" na poluvreme otišao sa plus "osam" (37:45).

Uspevala je Zvezda na krilima Vildoze, Dobrića i Nedovića da pristiže, ali ne i da prestigne vođstvo Partizana. Kad god su stizali na koš,dva zaostatka nisu imali dovoljno koncentracije da povedu. Zek Ledej je odigrao sjajno u poslednjoj deonici, pogađao je iz svih pozicija, a Dante Egzum je pogodio šest penala u penal završnici i stavio tačku na veliku pobedu crno-belih.

Uživo, Crvena zvezda - Partizan 54:57 (18:20, 19: 25, 17:12)

Četvrta četvrtina 24:22

Partizan je na plus sedam devet minuta pre kraja, ali je Dobrić sa dve trojke poništio dobre role Smailagića i vratio je Zvezdu na posed zaostatka (60:63). Crno-beli su bili snažni u reketu, dok su crveno-beli bezuspešno išli "glavom kroz zid". Uz to su ušli u bonus na sedam minuta pre kraja. Samo 6:6 posle četiri minuta igre, odbrane su izvanredne, nema otvorenih šuteva. Zek Ledej je pogodio i četvrtu trojku i održavao je prednost Partizana. 

Zek Ledej je igrao odlično, kako u odbrani tako i u napadu, pogađao je i trojke i teške šuteve, unosio sigurnost crno-belima (64:70). Vildoza je trojkom Zvezdu na minus tri, pa promašio i trojku i zicer! Zvezda nije imala potrebnu koncentraciju, pa je Lesor sa linije penala na 2:14 do kraja odveo Partizan na 67:72. Posle prodora Nedovića imala je Zvezda na minut i po do kraja napad za izjednačenje, a Dorbiću je na prodoru izašla lopta iz koša pa je imao dva bacanja. Iskoristio je oba na 1:17 na semaforu je stajalo 71:72.

Lazić je poslao Pantera na liniju penala koji vraća prednost 71:74 na 1:09 do kraja. Proklizao je Nedović, izgubio je loptu, pa napravio faul nad Egzumom. Samo jedno bacanje za 71:75. Brzo je Vildoza pogodio, na 36,1 na semaforu je 73:75. Lazić je na samom isteku napada nogom faulirao Egzuma na 17.1 sekundi pre kraja. Egzum je pogodio oba bacanja (73:77), a zatim je i Vilodza na 11,1 sekund do kraja (75:77). Tražio je Ivanović čelendž zbog duela Egzuma i Dobrića, sudije su gledale snimak dva minuta na 5,9 sekundi pre kraja i procenili su da faula nije bilo. Zato jeste Lazića nad Egzumom koji je otišao na liniju penala.

Pogodio je Egzum oba bacanja, a Nedović trojkom ublažio poraz.

Treća četvrtina 17:12

Bolje je otvorila Zvezda nastavak, Mitrović i Dobrić trojkom smanjili u prednost crno-belih na samo tri poena. Partizan je promašio nekoliko napada, dva minuta je bez koša. Sa više energije u odbrani su crveno-beli, Partizan nikako da pronađe igru iz prvog dela. Egzuma puštaju igrači Zvezde da šutira što on izuzetno koristi. Drugom trojkom prekida seriju promašaja (42:48).

Upla je Zvezda ponovo u nervozu, imali su dve lako izgubljene lopte, ali Vildoza je pogodio trojku uz faul, za treći faul Lesora (46:48). Proradila je vrela krv Argentinca, pa je šutirao opet sa osam i po metara i nije pogodio. Samo Egzum pogađa za crno-bele u ovoj četvrtini i održava prednost (46:50). Nedović je pogodio još jedan teđak šut, a Ivanović promašio za vođstvo. Nedović je vratio Zvezdu na poen zaostatka (50:51). Nikako domaćin nije uspevao da vrati vođstvo i da iskoristi slabiju napadačku četvrtinu Partizana jer je dao samo šest poena u osam minuta.

Promašivali su Nedović i Mitrović za vođstvo, a onda su Aleksa Avramović iz trećeg pokušaja i Ledej vratili crno-belima prednost 52:57 na desetak sekundi pre kraja. Vildoza je smanjio sa penala na minus tri, a crno-beli su imali 6,3 sekunde za napad, ali Avramović nije pogodio sa devet metara.

 

 

Druga četvrtina 19:25

Trojkom Nanelija počeo je drugi period. Vodi se velika borba za svaku loptu, Smailagić je oteo loptu Vildozi i zakucao za "plus sedam" (18:25). Popravila je Zvezda ofanzivni skok, Petrušev je ponovo vratio razliku na tri poena. Međutim, peta izgubljena lopta donela je Anđušiću mogućnost da sa penala vrati prednost na dva poseda. 

Dante Egzum igra odlično večeras, u poslednjoj sekundi napada pogodio je trojku za 30:24. Crno-beli su bolji u skoku, imali su tri napada u jednom, a Smailagić je promašio zicer pod košem. Zvezda se muči u napadu, ne može da pronađe odgovor na agresivnu odbranu. Nedović je raspoložen, Bentil je igrao slabo, ali je uspeo da iskoristi "mis meč" sa Anđušićem za "dva plus jedan" i 28:30. Obe ekipe su u bonusu, a Nedović smanjuje na 30:31. Kevin Panter je bio suszdržan, ali je u 16. minutu pogodio prvu trojku za 36:30. Imala je Zvezda ponovo problema sa skokom, ostajali su Egzum i Madar sami na šutu za tri poena. Pogodio je Izraelac za 34:40. 

Lesor je dominirao u reketu, njegovih 11 poena održavali su prednost crno-belih. Zek Ledej je tri sekunde pre kraja pogodio tojku iz ćoška za vrednim osam razlike na kraju poluvremena 37:45.

Prva četvrtina 18:20

Tvrd početak meča, Zvezda nema rešenja u reketu, ali su Nedović i Vildoza postigli dve trojke za vođstvo posle tri minuta od 9:8. Odbrane su čvrste, agresivne, Lesor vlada u reketu. Nemaju rešenja crveno-beli za Lesora koji je postigao šest poena i doneo Partizanu prvo vođstvo 11:10 u petom minutu. 

Zvezda je bez koša tri minuta, odbrana crno-belih je čvrsta, posebno u reketu, pa crveno-beli forsiraju šut sa spoljnih linija, ali ne pogađaju. Ledej je realizovao dva bacanja za plus tri (13:10). Menjao je Ivanović postave, ali greše dosta crveno-beli, pa je Egzum šestim poenom uvećao prednost Partizana. Nikola Ivanović je prekinuo petominutni post Zvezde. Usledila je i prva trojka Partizana, pogodio je Ledej za plus šest, a u kontri Lesor podiže prednost na 19:11. 

Nervozni su igrači Zvezde, a i trener Ivanović. Dobio je i tehničku grešku, pa je Egzum povisio na 20.13. Filip Petrušev je uneo malo više energije i u odbrani i u napadu. Sa penala je smanjio na 15:20, a Vildoza je sa devet metara u poslednjoj sekundi pogodio svoju drugu trojku za 18:20. Vratila se Zvezda rezultatski, mada su crno-beli bili bolji u prvoj četvrtini.

Košarakaši Crvene zvezde Meridinabet i Partizana Mozzart Bet igraju  jedan od najznačajnijih mečeva u evroligaškojh sezoni u 21. kolu, jer će pobednik iz hale "Aleksandar Nikolić" zadržati veće šanse da se bori za Top 8. Atmosfera u čuvenom "Pioniru" je uzavrela, navijači Partizana su uz veliko policijsko obezbeđenje ušli u halu. Atmosfera će biti kao po običaju "paklena", ulog je veliki.

MN Press

 

Crveno-beli su spektakluranom trojkom Nemanje Nedovića u poslednjoj sekundi pobedili 8. decembra u istorijskom prvom evroligaškom okršaju (76:73) crno-bele u "Štark Areni", nanizali su jednu dobru seriju i nalaze se na 11. mestu sa skorom od 10 pobeda i 10 poraza. Partizan  im duva za vratom, imaju devet pobeda i 11 poraza i ako uzvrate crveno-belima izjednačiće se u skoru sa ekipom Duška Ivanovića.

Crno-beli su ove sezone mnogo sigurniji na svom parketu, dok su crveno-beli izgubili tri od poslednja četiri evroligaška susreta u Pioniru od Milana, Barselone i Real Madrida.

Crvena zvezda - Partizan 78:79 (18:20, 19:25, 17:12, 24:22)

Hala: Aleksandar Nikolić. Sudije: Rižik, Roča, Latisevs.

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 26, Lazarević 2, L. Mitrović 2, Lazić, Dobrić 13, Ivanović 2, D. Ilić, Nedović 23, S. Marković, Kuzmić, Petrušev 8, Bentil 2.

Partizan:  Ledej 20, Koprivica, Avramović 3, Panter 6, Smailagić 7, Papapetru, Egzum 20, Naneli 3, Lesor 13, Trifunović, Anđušić 2, Madar 5, Brodzijanski.

Evroliga, 21. kolo

Četvrtak

Real Madrid - Barselona 91:86

Alba - Valensija 88:94

ASVEL - Fenerbahče 91:77

Monako - Olimpija 101:88

Panatinaikos - Žalgiris 89:65

Petak

Crvena zvezda Merdiianbet - Partizan Mozzart bet 78:79

Olimpijakos - Makabi 98:89

Baskonija - Efes 114:111 pp

Bajern - Virtus 91:84

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport