Košarka

Pobeda Portorikanca u trileru protiv Južnog Sudana! Debitant na Mundobasketu pao nakon produžetka

Komentari

Autor: Euronews

26/08/2023

-

12:30

Pobeda Portorikanca u trileru protiv Južnog Sudana! Debitant na Mundobasketu pao nakon produžetka
Pobeda Portorikanca u trileru protiv Južnog Sudana! Debitant na Mundobasketu pao nakon produžetka - Copyright AP Photo/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su po prvi put u istoriji obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo, košarkaši Južnog Sudana, bili su na korak od još jednog velikog podviga. Na startu Mundobasketa, u sklopu grupe B, gde se nalazi i Srbija, imali su pobedu "u džepu" protiv Portorika, da bi na kraju, posle velike drame i produžetka "ostali kratkih rukava" - 96:101  (29:24, 23:18, 15:18, 14:21, 15:20).

Na krilima sjajne timske igre, momci iz Južnog Sudana, tokom čitavog susreta održavali su prednost od 5 do 12 poena. Osim skoka (27/41). Gotovo u svim segmentima igre su bili bolji od fizički inferiornijih, ali i žilavijih Portorikanaca, da bi, na kraju, danak neiskustvu platili u finišu regularnog perioda, kada su prokockali velikih osam poena prednosti (74:67).

Nizom diskutabilnih odluka, dozvolili su Portorikancima da se vrate u finišu regularnog dela, kada je usledila prava drama. U poslednji minut meča Afrikanci su ušli sa tri poena prednosti (78:75), a onda je Romero sa četiri vezana poena doneo karipskoj selekciji preokret i to na 16 sekundi do kraja (79:78).

Omot je zatim pogrešio prilikom izvođenja lopte iz auta, pošto je prošlo pet sekundi, a Volters je u narednom napadu sa linije penala doneo Portoriko "velikih" +3 (81:78). U sledećem posedu Džouns, inače MVP Razvojne NBA lige, pogađa trojku i donosi Sudancima izjednačenje (81:81). I, ispostavilo se i produžetke, pošto je Romero u narednom napadu promašio oba slobodna bacanja za pobedu Portorika. Na 0.3 sekundi do kraja, nakon što je prethodno iznudio faul posle ofanzivnog skoka...

Bio je to kraj regularnog dela utakmice, a taj promašaj nije naročito uzdrmao Portorikance u nastavku meča, pošto su dominantno odigrali produžetak i bez većih problema u nastavku došli do pobede - 93:88.

Južnom Sudanu nije mogla da pomogne ni blistava partija najboljeg igrača Razvojne lige, Karlika Džounsa, koji je utakmicu završio sa čak 38 poena. Pored njega istakao se i Venjen Gabrijel sa 15 poena, dok su listu strelaca Portorika predvodili Stefen Tompson i Tremont Volters, sa 21, odnosno 19 poena.

Grupa B, Svetsko prvenstvo, 1. kolo.

Južni Sudan - Portoriko 96:101

Srbija - Kina 14:00

 

Komentari (0)

Sport