Košarka

Sramota je kada ne priznaš da ima boljih i nećeš da učiš od njih: Presek Mundobasketa i učešća Srbije iz vizure Svetisla

Komentari

Autor: Euronews

02/09/2023

-

16:00

Sramota je kada ne priznaš da ima boljih i nećeš da učiš od njih: Presek Mundobasketa i učešća Srbije iz vizure Svetisla
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaška reprezentacija Srbije nije vratila milo za drago Italiji za poraze u važnim mečevima poslednjih godina, što joj je iskomplikovalo prolazak u četvrtfinale Svetskog prvenstva i plasman na Olimpijske igre, a taj težak pad u igri posle vođstva od 16 poena u trećoj četvrtini teško je pao javnosti u našoj zemlji.

Sami igrači pokušavaju da se resetuju i ostanu optimisti pred rasplet u drugom kolu I grupe Mundobasketa, u kom je pre svega neophodno dobiti Dominikansku Republiku, dok selektor Svetislav Pešić apeluje na realnost u komentarima. 

"Nikom nije drago kada se izgubi, bolje je kada se dobije... Mi smo ovde došli ne da pobeđujemo samo Italiju, već sve što možemo. Ovde se malo stvorila ta atmosfera ’Italija, Italija’. To je malo uticalo i na mentalni prilaz ekipe. Nismo pobedili, ali nismo se ni obrukali".

Vremena za žaljenje nema, jer već sutra Bogdan Bogdanović ponovo izlaze na parket (14.00). 

"Okrećemo se već sledećoj utakmici, nema mnogo tuge i plakanja. Držali smo sastanak, pričali šta nam je cilj, šta treba da popravimo i šta moramo da uradimo protiv ekipe koja nije Italije, ali je pokazala da moramo da poštujemo napadački kvalitet. Nije sve samo Tauns, već i Feliz, jedan od najboljih plejmejkera ACB lige. To su sve većinom igrači koji igraju u Evropi. Pobedili su Italiju, ali su juče izgubili jer su u meč ušli u razmišljanju ’lako ćemo’. A, videli s, šta možemo da očekujemo u odlučujućem meču za oba tima?

Mi nosimo ime košarkaške sile i protiv nas su svi uvek posebno našpanovani, spremni, motivisani... Za nas je uvek posebno teško protiv svakog rivala. Sada ćemo u hotelu pre večere da damo ekipi informacije o Dominikanskoj Republici. Sutra je novi dan".

Stvari bi bile jednostavnije da su Dominikanci opravdali ulogu favorita protiv Portorika, ovako... 

"I mi smo prvo to računali, ali pokazalo se da je ovo ludo prvenstvo. Videli ste šta se sve dešavalo u ostalim grupama. Neki favoriti su već završili, Australija i Grčka su ispali, ne zna se hoće li Španija ili Kanada ispasti... Ludo prvenstvo, dešava se mnogo toga. Zato mi ne treba da potcenimo ono što smo dosad uradili, bilo je i dobrih stvari. Pali smo i izgubili, ali prave ekipe su one koje se posle poraza vraćaju. Verujem u našu ekipu, želju i ambiciju".

Trofejni stručnjak je pred medijima govorio i o stanju u svetskoj košarci i položaju naše na najvećoj sceni. 

"Vi dobro znate koliko sam ekipa trenirao za ove dve godine. Svaka akcija druga ekipa, svako takmičenje druga ekipa. Ovde nema dosta igrača, a svaki igrač iz ove ekipe je jako važan. Nedostatak uigranosti mi pokušavamo da nadoknadimo ambicijom, odbranom i željom. Nismo juče odigrali dobro u odbrani iz tranzicije. Italija ne sme da se potcenjuje, ne omalovažavam nikog, ni albansku, rumunsku, mađarsku reprezentaciju, nijednu u našem regionu ne omalovažavam. Svi imaju pravo i mogućnost da rastu i napreduju, a Italija je jedna od najboljih u Evropi i svetu. To moramo svi da znamo“.

Iz sledećih reči osvajača evropske i svetske titule, početkom ovog veka, zaključuje se da je mnogo nerealnih očekivanja od naše ekipe. Pogotovo, u situaciji kada su mnogi ključni igrači otkazali da preskoče ovu akciju, iako to nije tako rekao. 

"Mi teško priznajemo da je neko bolji od nas, ali moramo da priznamo to. Napredovati je moguće samo ako znaš da je neko od tebe bolji, da ti to bude motiv da ga stigneš i nešto naučiš. Italija igra godinama zajedno, to treba da znaju i navijači, oni imaju jedini pravo da kritikuju, da budu u žalosti, a vi (novinari) treba da znate da je Italija među najboljima ovde, ne samo individualno, već i po kvalitetu zajedničke igre. Bez kontinuiteta nema vrhunskih rezultata. Od 12 igrača njih devetorica igra u italijanskoj ligi, kod nas dvojica ili trojica u našoj. To treba da se kaže, ali ne ja da to kažem jer će onda biti da se vadim i tražim izgovore, da treba da naučim da pričam ispravno i da idem da pecam ribe".

Nije malo onih koji selektoru osporavaju godine (75), smatrajući da mu je vreme da ode u zasluženu penziju. 

"Mnogi ne znaju da stvarno uživam u ribama, ženskim, pa i da pojedem, ali da pecam nikad neću, jer za mene ima ko to da radi. Želim da vam kažem da budete pošteni ne prema meni, nego prema ekipi. Postoje pobede i porazi. Nikola Jokić, najbolji na svetu, rekao je lepo da se u Srbiji gledaju samo rezultati, a ne igra i potpuno je u pravo. Neću da ponavljam više, mi moramo da napredujemo, da učimo od drugih koji su u ovom trenutku bolji, a ima ih koji su bolji od nas. A to nije sramota. Sramota je kad nećeš da priznaš i nećeš da učiš", zaključio je i poručio Pešić.

Komentari (0)

Sport