Košarka

Litvanija održala čas košarke Amerikancima, u četvrtfinalu na Srbiju: Itaija ide na "dream team"

Komentari

Autor: Euronews

03/09/2023

-

16:45 >> 16:47

Litvanija održala čas košarke Amerikancima, u četvrtfinalu na Srbiju: Itaija ide na "dream team"
Litvanija održala čas košarke Amerikancima, u četvrtfinalu na Srbiju: Itaija ide na "dream team" - Copyright AP Photo/Michael Conroy

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je dobila rivala u četvrtfinalu Mundobasketa, a to će biti selekcija Litvanije, koja je velikom pobedom na Sjedinjenim Američkim Državama, završila na prvom mestu grupe J. Baltička reprezentacija slavila je zahvaljujući fenomenalnim procentima šuta sa distance (14/24). Nadskočila je Amerikance (37-24) i na krilima druge petorke predvođene Karnijukasom i Benžijunasom upisala petu pobedu na Mundobasketu - 110:104 (31:12, 23:25, 17:28, 39:39).

Srbija je tako, posle pobede nad Dominikanskom Republikom, završila ovu fazu takmičenja na drugom mestu grupe I, pa će u nokaut fazi igrati protiv Litvanije, dok će prvoplasirana Italija na megdan Amerikancima.

Ovakav rasplet odgovara izabranicima Svetislava Pešića. Pošto bi u slučaju pobede Amerike, Italija ispala iz konkurencije za plasman na Olimpijske igre ostavivši više prostora "orlovima" da overe vizu za Pariz. Ali će pre toga Srbija morati da se pomuči sa Litvancima...

Bilo kako bilo u slučaju poraza Italije i Litvanije, dve evropske selekcije bi ostale bez šanse da se nađu na planetarnoj smotri. A, Srbija bi eventualnim plasmanom u polufinale, bila na korak od učešća u Parizu. Podsetimo, dve najbolje plasirane evropske selekcije sa Mundobasketa igraće na Olimpijskim igrama naredne godine. A, u konkurenciji su još i Letonija, Nemačka, Slovenija i Španija. 

 

 

Litvanija je na Mundobasketu 2023 treći put pobedila SAD na velikim takmičenjima. Prvi put su u tome uspeli na Svetskom prvenstvu 1998, kada su, doduše, Ameriknaci stigli bez NBA igrača, a baltička selekcija slavila sa 84:82. Blizu je bila Litvanija u Sidneju 2000. godine, ali je Šarunas Jaskevičijus promašio šut za pobedu i plasman u finale protiv izuzetno jakog "drim tima" (83:85). Za SAD su tada igrali Vins Karter, Rej Alen, Kevin Garnet, Džejson Kid, Alonzo Morning, Geri Pejton… Tragičar je bio Ramunas Šiškauskas sa nekoliko promašenih penala u finišu.

Na LOI 2004. u Atini rezultat je bio 1:1. Litvanija je pobedila u grupi 94:90, a Amerikanci u meču za treće mesto 104:96.

Slede tri vezane pobede SAD – na Mundobasketu 2010 bilo je 89:74, na LOI u Londonu 99:94 i na Svetskom prvenstvu 2014 najubedljivijih 96:68. Takođe, Amerikanci su lako pobedili možda i najbolju litvansku generaciju na Igrama 1996 – 104:82.

 

 

Što se današnjeg susreta tiče. Ne pamte Amerikanci da ih je neko nadigrao i rezultatski rasturio kao Litvanija u prvoj četvrtini - 12:31. Jonas Valenčijunas je carevao pod obručima, podelio dve blokade, a Litvanci su šutirali skoro nepogrešivo za tri poena, čak sedmorica njih su ubacili dalekomatan pogodak!

Kad se tome doda da su nadskakali rivala u prvom poluvremenu (26/14), a da su američki NBA igrači imali procenat šuta od samo 39 odsto i samo Entonija Edvardsa raspolpoženog da bije bitku (16 poena u prvom delu), onda i ne čudi što je na poluvremenu bilo 37:54! Namučila ih je Crna Gora, a razbila Litvanija.

Usledio je potom pad u igri baltičke selekcije. Litvanija, koja je u jednom trenutku imala 9/9 za tri, počela je da kuburi sa distance u nastavku utakmice. U drugom poluvremenu šutirala je 5/15, a nešto slabiji učinak sa linije 6.75 Valenčijunasa i družine itekako se osetio na semaforu...

Sa druge strane, mali predah kao da je prijao izabranicima Stiva Kera. 15:2 serijom sredinom treće četvrtine stigli su na svega četiri poena zaostatka (52:56). U nastavku utakmice viđena je reziltatska klackalica. Amerikanci su u nekoliko navrata stizali na pet poena zaostatka (100:105). Ali, nisu imali snage za preokret. 

 

Komentari (0)

Sport