Ostali sportovi

Avion sa sportistima iz Evrope poleteo bez beloruske sprinterke: Pokušavaju da me vrate iz Japana bez dozvole

Komentari

Autor: Tanjug, Index.hr, Euronews Srbija

01/08/2021

-

16:32

Avion sa sportistima iz Evrope poleteo bez beloruske sprinterke: Pokušavaju da me vrate iz Japana bez dozvole
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Avion koji je prevozio beloruske sportiste u Evropu napustio je Japan bez atletičarke Kriscine Cimanovske (24) nakon drame koja se nekoliko sati odvijala u Tokiju, prenose svetski mediji, pozivajući se na podatke prevoznika koji tvrdi da nije čekirana na letu za Evropu. Medij "Sport Hoči", citirajući predstavnike organizacija za ljudska prava preneo je da je odvedena na sigurno mesto i da će tražiti azil.

Zvaničnici Beloruskog olimpijskog odbora (BOO) su, prema njenim tvrdnjama, u nedelju pokušali da sprinterku Kriscinu Cimanovsu (24) prisilno vrate u zemlju nakon što je javno kritikovala vodstvo atletske ekipe, javili su svetski mediji.

 

 

Ona je pozvala Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da se uključi u njen slučaj nakon što je izjavila da je uklonjena iz nacionalnog tima i odvedena na aerodrom u Tokiju protivno svojoj želji, a zbog kritika koje je uputila nacionalnim trenerima.

"Tražim pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta", rekla je Cimanouska u videu objavljenom na kanalu Telegram Beloruske fondacije za solidarnost u sportu.

 

 

Telegram je grupa koja podržava sportiste koji su u zatvoru ili su skrajnuti zbog svojih političkih stavova, preneo je Rojters.

"Postoji pritisak na mene. Pokušavaju da me izvuku iz zemlje bez moje dozvole. Tražim od MOK-a da se uključi", poručila je ona.

Ona tvrdi da je protiv svoje volje odvedena na let za Belorusiju nakon što je kritikovala trenere na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Dve beloruske takmičarke suspendovane su iz štafete 4X400 metara zbog nedovoljnog broja uzorka na dopingu, pa su treneri odlučili da uključe Timanovsku, koja je kritikovala tu odluku na društvenim mrežama.

Beloruski olimpijski komitet je u zvaničnom saopštenju kao razlog njenog povlačenja s Igara naveo savet doktora o njenom emocionalnom i psihičkom stanju.

Ona je na tokijskom aerodromu Haneda potrčala prema policiji kako bi dobila zaštitu i izbegla let za domovinu. 

"Neću se vratiti u Belorusiju. Mislim da sam sada sigurna. S policijom sam", rekla je Cimanouska fotografu Reutersa koji je bio na licu mesta.

"Kriscinu Cimanousku, koja je javno kritikovala režim i sportske zvaničnike, šalju iz Tokija nazad u Belorusiju. Očito su je predstavnici beloruske reprezentacije odvezli na aerodrom. Izgleda kao otmica. Kada su je pitali boji li se povratka u Belorusiju, odgovorila je: 'Da'", napisala je na Tviteru novinarka iz Minska Hana Ljubakova.

Atletičarka tvrdi da je predstavnik stručnog štaba došao u njenu sobu i rekao da se spremi za put te da je onda odvedena na aerodrom pre nego što je dobila priliku da nastupi na utrkama sprinta (200 m) i štafete (4x400).

Osim toga, tvrdi da je iz tima izbačena jer je na Instagramu govorila o problemima s beloruskim trenerima. Javno ih je kritikovala zbog nemara i nesposobnosti pa su čelnici saveza odučili da je pošalju kući. Na kraju je zatražila azil od japanskih vlasti.

 

 

Kako javlja novinarka Hana Ljubakova, Cimanouska je na aerodrom došla u pratnji psihologa i Vasila Jurčuka, predstavnika Beloruskog nacionalnog olimpijskog saveza. 

Njihov zadatak bio je da je uklone s Olimpijskih igara i doprate na avion za Bjelorusiju, ali ona je otrčala i potražila pomoć japanske policije, s kojom se i dalje nalazi na aerodromu, tvrde svedoci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport