Evropa

Otac uhapšene Sofije Sapege traži pomilovanje od Lukašenka: Ne uništavajte joj život, ona je devojčica koja tek počinje da živi

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2021

-

14:33

Otac uhapšene Sofije Sapege traži pomilovanje od Lukašenka:  Ne uništavajte joj život, ona je devojčica koja tek počinje da živi
Otac uhapšene Sofije Sapege traži pomilovanje od Lukašenka: Ne uništavajte joj život, ona je devojčica koja tek počinje da živi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Otac devojke koja je uhapšena zajedno sa novinarom disidentom Romanom Protaševičem u Belorusiji nakon prizemljenja aviona Rajaner, pozvao je danas beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da se lično sastane sa njim i da pomiluje njegovu ćerku.

Sofija Sapega, 23-godišnja studentkinja, uhapšena je 23. maja sa svojim dečkom, blogerom Romanom Protaševičem, kada je njihov avion prinudno sleteo u Belorusiju, podseća Rojters.

Njen otac Andrej Sapega (53) se, u danas objavljenom video-snimku, obratio Lukašenku prvenstveno kao "otac ocu".

Tanjug AP/Sergei Shelega

 

 

Rekao je da želi da se sretne sa Lukašenkom kako bi mogao da garantuje da njegova ćerka neće biti umešana u bilo šta što Belorusija smatra nezakonitim.

"Aleksandre Grigorieviču, molim vas za milost. Dosta je okrutnosti kojom je svet u poslednje vreme preplavljen. Bilo koja razumna osoba shvata da je Sofija bila na pogrešnom mestu i sa pogrešnom osobom", poručio je njen otac.

"Ne uništavajte joj život, ona je samo devojčica koja tek počinje da živi", rekao je Sapega.

Rojters podseća i da je incident sa prinudnim sletanjem aviona izazvao bes na Zapadu.

Sapega, ruska državljanka, nalazi se u pritvorskoj jedinici beloruskog KGB u Minsku i optužena je za podsticanje socijalnih nemira. Preti joj višegodišnja kazna zatvora.

Beloruske vlasti su nedavno objavile video zapis na kojem je Protaševič priznao da je organizovao masovne proteste prošlog leta, u pokušaju svrgavanja Lukašenka.

Opozicija, međutim, tvrdi da je ovo priznanje očigledno dobijeno pod prinudom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa