Ostali sportovi

Kako je došlo do suspenzije Veslačkog saveza Srbije zbog dugova? Uzbunjivači tvrde jedno, a Ministarstvo sporta drugo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2024

-

14:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Veslački Savez Srbije suspendovan je zbog dugova prema Svetskoj veslačkoj organizaciji koji su nastali prilikom organizovanja Svetskog kupa 2022. i Svetskog prvenstva 2023. Suspenzija traje od 1. januara i mogla bi da ugrozi odlazak naših veslača na Olimpijske igre u Parizu. 

Između Olimpijskih igara i jedine plasirane srpske veslačice stoji dug od skoro 400.000 evra. Do takmičenja ima pet meseci, a Veslački Savez očekuje da država do tada dug namiri. 

"Mi ništa nismo promenili. U našem radu imamo veslačice koje se takmiče na Olimpijskim igrama. Mi imamo ove godine izborne za Olimpijske igre dodatne. Veslači su na pripremama. Mi to sve sprovodimo", kazao je za Euronews Srbija predsednik izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije Dušan Kovačević.

Sporna su dva takmičenja iz 2022. i 2023. godine, čija je domaćin bila Srbija. Budžet za njih odredili su Savez i Ministarstvo sporta čak četiri godine ranije. Iz Saveza kažu da se nije računalo na visoku inflaciju. 

"Ne radi se o nikakvoj proneveri. Nedovoljno je bilo para koje su bile predviđene 2019. godine. Mehanizam da se to isplati je dosta kompleksan, zato što Ministarstvo sporta ne može tek tako da izdvoji te pare. Ono je moralo da uzme i naš izveštaj kompletni koji je završen sredinom oktobra, pa da proceni sva naša plaćanje. Država ne može da ti da pare ako 100 odsto nije sigurna da je sve urađeno kako treba", objašnjava Kovačević. 

Prema pisanju Pištaljke, nenamenskog trošenja novca je bilo, kao i upozorenja od strane krovne Svetske veslačke federacije. Ali ono što je izostalo je reakcija Ministarstva sporta. 

"Ministarstvo sporta je i 2021. bilo upozoreno, ne samo od uzbunjivača, nego i od Svetske veslačke organizacije koja je ukazala da postoje propusti u pripremanju, organizovanju svetskog prvenstva i da je jedan od razloga do tih problema dolazi što je zapravo smenjeno rukovodstvo sa kojima su oni i dogovorili da svetsko prvenstvo bude u Srbiji. Ministarstvo na to nije reagovalo", rekla je Snežana Đurić sa antikorupcijskog portala "Pištaljka".

Iz Saveza kažu da nije tačno da ministarstvo nije reagovalo i da je inspekcija dolazila više puta. Istinu nismo uspeli da saznamo.

Uputili smo i mejl Ministarstvu sporta i pitali smo ih kako je dug nastao i ko je zakazao u lancu isplaćivanja tog duga. Pitali smo ih i da li su slali inspekcijski nadzor Veslačkom savezu Srbije, ali i da li su dobijali upozorenja iz Svetske veslačke federacije. 

Rekli su nam da odgovor nemaju, da je država u kontaktu sa Svetskom veslačkom federacijom i da je dogovoreno plaćanje duga. Onog trenutka kada dug bude plaćan, naši veslači će moći da nastupaju na međunarodnim takmičenjima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport