Ostali sportovi

Broj 13 nije baskuzan: Olimpijska medalja i tri plasmana u ekipna polufinala za srpske sportiste u Tokiju

Komentari

Autor: Euronews

04/08/2021

-

22:23

Broj 13 nije baskuzan: Olimpijska medalja  i tri plasmana u ekipna polufinala za srpske sportiste u Tokiju
Olimpijske igre u Tokiju - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Charlie Neibergall, Mark Humphrey, Kirsty Wigglesworth, Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

Srpski sportisti bili su izuzetno uspešni 13. dana Olimpijskih igara, tokom kog su izboreni broni plasmani u polufinala, ali i osvojena nova medalja, ukupno šesta u Tokiju.

Zurab Datunašvili je na najbolji mogući način iskoristio priliku koja mu se ukazala. Protivnik koji ga je porazio u prvom kolu ušao je u finale i srpskom rvaču gruzijskog porekla omogućio da se bori za bronzanu medalju.

Prvo je u repesažu bio bolji od Bahira Sid Azare, a potom je u meču za treće mesto bio dominantan protiv hrvatskog rvača Ivana Hukleka.

Datunašvilijeva medalja je ukupno šesta za Srbiju u Tokiju, četvrta bronzana, uz po jedno zlato i srebro.

 

 

Datunašvili je zaokružio uspešan dan srpskih sportista.

Jedino kajakaš Bojan Zdelar i rvač Stevan Andrija Mićić nisu uspeli. Prvi je završio kao četvrti u kvalifikacijama i nije prošao u polufinale, dok je drugi poražen u prvom kolu kategorije do 57 kilograma.

Plasman u polufinale od kajakaša su ostvarili Milica Novaković i Strahinja Stefanović, koji će biti srpske uzdanice za nove medalje.

Posebno uspešni bili su ekipni sportovi. Srpske košarkašice i odbojkašice, kao i vaterpolisti, ostvarili su plasmane u polufinala.

Tanjug/AP Photo/Eric Gay

 

Košarkašice su bile bolje od Kine, pobedile rezultatom 77:70 i sada ih u borbi za finale čeka verovatno najteži ispit od svih srpskih sportista u Tokiju.

Protivnice Srbiji u polufinalu biće Amerikante, neprikosnovene vladarke svetske košarake decenijama unazad.

Preloman datum za žensku košarkašku reprezentaciju SAD predstavlja 5. avgust 1992.

Te srede, pre 29 godina, Amerikanke su izgubile u polufinalu Olimpijskih igara u Barseloni od ruskih košarkašica.

Bolan poraz koji je značio da SAD neće osvojiti treću vezanu zlatnu medalju bio je poslednji za tu selekciju na olimpijskim igrama.

Amerikanke su u borbi za bronzanu medalju u Barseloni pobedile Kubu i počele neverovatan niz od čak 53 pobede.

Tokom 29 godina bile su neprikosnovene, a sada će na putu ka sedmom uzastopnom olimpijskom finalu imati hrabre srpske košarkašice, aktuelne evropske šampionke, koje će učiniti sve da sruše Amerikanke sa trona.

Reprezentativke SAD su velike favoritkinje, ali našim predstavnicama niko nema pravo da oduzme nadu. Šta god da urade u toj utakmici, srpske košarkašice će ostati velike šampionke.

Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

 

Poput košarkašica, i srpske odbojkašice su došle do polufinala Olimpijskih igara u Tokiju, i to pobedom u tri seta nad Italijom, prilično ubedljivo.

Odbojkašicama je to bio peti trijumf i svaki je ostvaren maksimalnim rezultatom. Jedino su u grupnoj fazi, u meču koji nije imao preveliki značaj, izgubile od Brazila, jednim od glavnih konkurenata u borbi za najviša odličja.

Rival u polufinalu odbojkašicama će biti, kao i košarkašicama, reprezentacija SAD. Svi se nadamo novoj pobedi i finalu, možda upravo protiv Brazila. To bi bila idealna prilika da se Srbija revanšira za poraz u grupi i trijumfom obezbedi još jednu zlatnu medalju u Tokiju.

Priliku za revanš sigurno imaju srpski vatepolisti. Oni su u četvrtfinalu slavili protiv Italije i sledi im duel sa Španijom u borbi za finale.

Španija je u dosadašnjem delu takmičenja nanela jedan od dva poraza srpskim vaterpolistima. On je došao u prvom kolu i nije predstavljao veliki problem timu selektora Dejana Savića.

Vaterpolisti su pre početka Igara bili možda i najveće uzdanice Srbije za olimpijsku medalju. Na pravom su putu, prvo da protiv Španije pobedom obezbede bar srebro, ali će u tom slučaju biti glavni kandidat i za zlato.

 

 

Srbija sutra neće imati toliko predstavnika, ali će imati nadu za novu medalju.

Armin Sinančević će se boriti u finalu atletske discipline bacanje kugle, a uzdanice su i kajakaši Milica Novaković i Strahinja Stefanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport