Ostali sportovi

Kobajaši leteo 291 metar, ali uzalud: Međunarodna skijaška federacija ne priznaje rekord hrabrog Japanca

Komentari

Autor: CNN

26/04/2024

-

10:10

Kobajaši leteo 291 metar, ali uzalud:  Međunarodna skijaška federacija ne priznaje rekord hrabrog Japanca
Kobajaši leteo 291 metar, ali uzalud: Međunarodna skijaška federacija ne priznaje rekord hrabrog Japanca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rjoju Kobajaši je možda u sredu popravio svetski rekord u skijaškim skokovima za skoro 40 metara, ali Međunarodna skijaška i snoubord federacija (FIS) kaže da neće priznati značajan uspeh japanskog skakača jer "nije ispunio uslove takmičenja" koje su propisali.

27-godišnjak se spustio niz posebno napravljenu prirodnu rampu i otisnuo se u let dug 291 metar kroz vazduh, na zadivljujućoj pozadini skijaškog centra Hlidarfjall Akureiri na severu Islanda. Red Bul je ovaj podvig pozdravio kao novi svetski rekord.

Kobajaši je leteo kroz vazduh oko 10 sekundi pre nego što je glatko sleteo na sneg.

Dok Kobajašijevi skokovi – koji su uključivali pokušaje koji su u utorak dostigli 256 m, 259 m i 282 m – "pokazuju izvanredne performanse sportiste pod veoma posebnim uslovima", oni se "ne mogu porediti sa FIS svetskim kupom u skijaškim letovima, jer i datum početka i ceo projekat su prilagođeni jednom sportisti, a samim tim i jednom skoku/letu"“, navodi se u saopštenju FIS-a.

"Takmičenje u skijaškim letovima mora biti zasnovano na FIS sertifikovanom sistemu za merenje udaljenosti i da bude održano na skakaonici odobrenoj od strane FIS-a kako bi izdržalo poređenje sa drugim letovima i ispunjavalo uslove za zvanični rekord u skijaškim letovima", dodao je FIS.

"Istovremeno, postoje propisi za materijal koji se koristi i koji mora biti testiran od strane FIS sertifikovanog kontrolora opreme; na primer dužina skije i masa odela".

"Skokovi Rjoju Kobajašija na Islandu nisu se odigrali pod uslovima takmičenja iu skladu sa FIS propisima".

On je ostvario san

Zvanično telo je takođe saopštilo da se raduje učešću Kobajašiju u sezoni FIS Svetskog kupa sledeće zime, gde će se takmičiti za zvanični svetski rekord.

Austrijanac Stefan Kraft drži FIS rekord za najduži takmičarski skok za muškarce skokom od 253,5 metara  u Vikersundu u Norveškoj, 2017. godine.

profimedia

 

Bez obzira na to, Kobajaši, čijem timu je trebalo dva meseca da napravi skakaonicu visoku 1.115 metara od snega za njegov značajan pokušaj, je oduševljen svojim dostignućem.

"Teško je opisati ovaj osećaj rečima. Ovo je ostvarenje mog sna", rekao je on prema saopštenju Red Bula.

"Prošlog septembra, kada sam prvi put posetio ovo mesto, video sam samo kamen. Tada je bilo teško zamisliti ovo mesto prekriveno snegom, ali znao sam da ovo mesto ima savršenu prirodnu padinu", dodao je Kobajaši, koji ima dve ekipne titule na Svetskom kupu i pojedinačnu zlatnu i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2022.

"Ne obraćam pažnju na ono što se dešava oko mene. Samo na sopstveni nastup. Ne postoji drugi način nego da se nastavi sa tim. Čak i ako sam zabrinut, nemam izbora".

Kobajaši, koji ima za cilj da skoči oko 300 metara, još uvek ne odustaje od tog sna.

"Znam da je 300 metara bio cilj koji sam postavio, ali bih voleo da ponovo probam", rekao je.

Komentari (0)

Sport