Ostali sportovi

Deo Olimpijskih igara u Parizu odvijaće se - na Tahitiju: A to bi moglo da napravi nepopravljivu štetu

Komentari

Autor: CNN

09/07/2024

-

18:50

Deo Olimpijskih igara u Parizu odvijaće se - na Tahitiju: A to bi moglo da napravi nepopravljivu štetu
Olimpijske igre - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Olimpijske igre će biti prepune kultnih slika pariskih znamenitosti, kao što su Ajfelova kula, Versaj, most Pont Aleksandra III ili Hotel des Invalides... ali jedna od najneverovatnijih pozadina najvećeg svetskog sportskog takmičenja  uopšte neće biti u Parizu - ni u Francuskoj. Neće čak biti ni na istoj hemisferi.

Svetski poznati talasi kod Teahupo'o-a  na Tahitiju biće jedna od najslikovitijih lokacija predstojećih Igara, jer će ovo ostrvo biti domaćin takmičenja u surfovanju koje počinje 27. jula.

Izbor Tahitija ispunjava jedno od obećanja pariskih organizatora, koji su još ranije najavili da će Olimpijadu proširiti "širom Francuske". Tahiti je postao francuska kolonija 1880. godine i sada je klasifikovan kao autonomna prekomorska država Francuske Republike.

Dok su drugi gradovi širom Francuske domaćini fudbalskih, košarkaških i drugih takmičenja visokog profila, izbor da se takmičenje u surfovanju odigra na najvećem ostrvu Francuske Polinezije doneo je jedno od najjedinstvenijih i najkontroverznijih mesta na ovom izdanju Olimpijskih igara.

Ali ovo mesto je dobro poznato u surferskoj zajednici, jer su morske struje jugozapadne obale Tahitija dugo bile omieno mesto za surferska takmičenja.

Magično mesto

Smešten na otprilike 15.000 kilometara, ili 21 čas leta od Pariza, Teahupo'o će biti jedan od najudaljenijih gradova domaćina olimpijskog događaja u istoriji.

"Ovo je magično mesto, a talasi u Teahupo'o-u  oduzimaju dah“, rekao je predsednik Paris 2024 Toni Estange posle posete mestu događaja 2022. 

"Naša vizija je uvek bila da obezbedimo najspektakularnije uslove za surfere i sport. Ne sumnjam da će Tahiti ostvariti tu viziju".

Teahupo'o je na CNN-ovoj listi 50 najboljih mesta za surfovanje u svetu 2013. godine zauzeo visoko, treće mesto, a doživljaj je opisan kao "kratka i intenzivna vožnja koju stvaraju neverovatni talase za surfovanje". Prevod imena ovog sela na Tahitiju zapravo znači "vrća glava", čime se navodno odaje počast sinu ubijenog kralja koji je osvetio očevu smrt jedući i pijući svež mozak očevog ubice.

AP/Esther Cuneo

 

Pošto je ova lokacija takmičenja na Igrama već dugo na svetskoj mapi  za surfovanje, još odavno je izfrađena drvena sudijska kula za takmičenja u laguni pored obale.

A upravo je ovaj sudijski toranj – i odluka da on nije u skladu sa bezbednosnim standardima olimpijskog takmičenja, posebno kad je reč o suđenju i mogućnostima snimanja i direktnog emitovanja – izazvali kontroverzu u krugovima Tahitija i surferske zajednice.

Organizatori Olimpijade su umesto njega izgradili aluminijumski toranj u laguni koji je postao kamen spoticanja tokom priprema za Olimpijadu.

Nakon što je prvobitno najavio planove za izgradnju tornja od 14 tona i 150 kvadratnih metara sa prostorom za 40 ljudi, priključcima za vodu za piće i otpadnu vodu, tim Paris 2024 je prošle godine najavio da će smanjiti projekat nakon reakcije lokalaca.

"Pošto trenutni sudijski toranj ne ispunjava bezbednosne standarde, više se neće koristiti i mora se zameniti ako Teahupo'o želi da nastavi da organizuje događaje u surfovanju, bilo za Olimpijske igre ili bilo koje drugo takmičenje", istakli su organizatori u saopštenju krajem prošle godine.

"Drugo pitanje je da toranj mora da bude u stanju da garantuje dobre uslove za suđenje takmičenja, posebno tako što će sudijama pružiti neophodnu vidljivost preko talasa".

AP/Esther Cuneo

 

Planovi za novi aluminijumski toranj kritikovani su zbog potencijalnog nanošenja štete delikatnom koralnom grebenu kod Teahupo'o-a u vreme kada globalno zagrevanje već šteti koralnim grebenima širom sveta.

Kula razdora

Video koji je prošle godine objavio Save Teahupo’o Reef prikazuje baržu – koja se koristila za izgradnju tornja – zaglavljenu na grebenu, kao i dokaze slomljenih korala

Neki kritičari su dočekali kulu "na nož" kao simbol kolonijalizma i optužili organizatore događaja da nisu opravdali svoje tvrdnje da će takmičenje biti održivo i ekološki prihvatljivo.

Aleksandra Dempsi, ekolog koralnih grebena i izvršni direktor Fondacije za žive okeane Kaleda bin Sultana, rekla je da bi toranj mogao da ošteti formaciju korala koja čini Tahiti tako idealnim mestom za profesionalno surfovanje.

"Tamošnje lokalne zajednice su neverovatno strastvene i kulturno vezane za okean, a posebno za sisteme grebena koji izazivaju dejstvo talasa na tom području. A savršeni talas… je… prirodni efekat toga kako je greben prirodno formiran milionima godina", rekla je ona za CNN.

"Vi zaista ne samo da štetite ekologiji grebena, već i strukturi koja je tamo, koja je bila u stanju da stvori divne talase za koje je ta lokacija izabrana. I nismo baš sigurni kakvi bi bili ishodi ili posledice oštećenja tamošnjeg sistema grebena", dodala je ona.

U Francuskoj Polineziji postoji više od 1.000 vrsta riba i 150 vrsta korala, prema Turističkom odboru Tahitija. Ugroženi posledicama klimatskih promena i masovnog turizma, korali su visoko zaštićena vrsta.

Komitet Paris 2024 je u novembarskom saopštenju za javnost rekao da su razmotrene i druge opcije – kao što je jačanje temelja sadašnje kule, sertifikacija postojeće kule i postojeće osnove kao bezbedne, izgradnja novog drvenog tornja, ali i da sudije sude takmičenje ili sa obale ili sa čamca.

Sve te opcije su isključene i doneta je odluka da se napravi smanjena verzija novog aluminijumskog tornja.

"Zaštita prirodne sredine u Teahupo’o-u je uvek bila prioritet u koncipiranju svih predviđenih rešenja za lokaciju", navodi se u saopštenju.

"Svi razvojni planovi u Teahupo’o-u su proučeni kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu. To je bio cilj svih studija sprovedenih u cilju organizovanja Igara, a posebno misije podrške životnoj sredini tokom faze projektovanja i izgradnje novog tornja".

"Novi toranj, manje impozantan i smanjen po veličini i težini, postavljen na novim trajnim temeljima, rešenje je koje će obezbediti dugovečnost tornja i garantovati da se budući sportski događaji mogu održavati u Teahupo’o-u", dodali su organizatori.

"Ovaj toranj i nove osnove će moći da dobiju 10-godišnji sertifikat, što je od suštinskog značaja za potrebe osiguranja".

Biće sve u redu... možda

Odluka je naišla na ogorčenje aktivista i osudu Međunarodne asocijacije za surfovanje, svetskog upravljačkog tela ovog sporta.

Nova trospratna kula, teška devet tona, i sa 50 kvadratnih metara, sada se nalazi u vodama kod Teahupo'o-a i – kako je Surfer Magazine izvestio u aprilu – nalazi se u oblasti koja ne utiče direktno na veći deo korala. Ali, dugoročni efekti tek treba da se vide.

"Područje na kojem je izgrađen toranj ima vrlo malo korala. To je ravno dno sa malim raširenim koralnim glavama i nekoliko većih stena prekrivenih koralima", napisao je Tim Mekena, fotograf sa Tahitija, u postu na Instagramu koji je pokazao fotografije kako nova kula izgleda nakon izgradnje.

"Tokom godina korali su čak prekrili prethodnu betonsku osnovnu strukturu tornja".

Dodao je: "Novi toranj nikada nije bio samo za Olimpijske igre. To je sklopivi toranj koji će se sastavljati svake godine za vreme trajanja događaja".

"Aluminijumska konstrukcija projektovana i izgrađena isključivo na Tahitiju konačno može biti sertifikovana u smislu osiguranja i bezbednosti. To je investicija koju je vlada Tahita uložila za... narednih 20 godina surfovanja u Teahupo'ou".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport