Ostali sportovi

Odbojka (EP): Srbija protiv Turske u osmini finala

Komentari

Autor: Euronews

12/09/2021

-

09:06

Odbojka (EP): Srbija protiv Turske u osmini finala
Odbojkaši Srbije - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Posle Krakova sledeća stanica je Gdanjsk…

Cilj odbojkaške reprezentacije Srbije je da takmičenje na Evropskom prvenstvu završi u Katovicama. U borbi za novi naslov prvaka Starog kontinenta.

Na tom putu "orlovima", aktuelnim šampionima Evrope, stoji Turska, možda i najveće iznenađenje turnira. Mlada ekipa koja je svoju ozbiljnost pokazala odmah na početku takmičenja u Grupi C, pobedivši olimpijskog vicešampiona Rusiju.

OSMINA FINALA EP: Srbija – Turska (nedelja, 20.30 – TV Arena sport 1)!

Turska je do duela sa Srbijom stigla posle tri pobede i dva poraza i na trećem mestu završila je zbog neočekivanog poraza u poslednjem kolu od Finske. Osvojena dva seta u meču sa Skandinavcima bila su dovoljna za treću poziciju, iako im se sve vreme smešila druga i daleko lakši put ka polufinalu.

Reprezentacija Turske je, ipak, velika nepoznanica, što je i selektor Srbije Slobodan Kovač potvrdio u najavi utakmice osmine finala. Pokretačku snagu i glavnog kreatora igre Turske čini 211 centimetara visoki korektor Adis Lagumdžija. Reč je o 22-godišnjem igraču Milana, sinu nekadašnjeg odbojkaša Jugoslavije Ekrema, lideru preko koga se završava većina napada selekcije koja je 2019. i 2021. osvajala Evropsku ligu. Te dve zlatne medalje, uz dva prva mesta na Univerzijadama su i najveći uspesi reprezentativne muške odbojke Turske.

Pored njega, veliki broj akcija zavisi i od dvojice primača Buraka Gungora i Jigita Gulmegozlua.

Na evropskim prvenstvima učestvovala je 11. puta i najveći uspesi su joj dva 11. mesta. Prvo je osvojeno daleke 1963, a drugo pre četiri godine u Poljskoj.

Srbija, međutim, ima jasan cilj i želju da odbrani naslov. Turska može da bude nezgodan rival, ali većih iznenađenja ne bi trebalo da bude. "Orlovima" se lepo i žreb otvorio, jer bi joj do finala najteži rivala mogla da bude Italija u polufinalu. S druge strane žreba su Rusija, Poljska, Francuska i Slovenija.

Ukoliko aktuelni šampion bude bolji od Turske, u četvrtfinalu igraće protiv boljeg iz duela Portugala i Holandije.

"Turska je najbolji mogući protivnik, ali kao i sve dosad, treba da gledamo našu stranu i našu igru. Ako mi budemo igrali dobro možemo se nadati dobro rezultatu i svemu onome po šta smo došli ovde. Koliko god da je ekipa Turske dobra i podmlađena i ima neke uspehe u poslednje vreme, mislim da treba da odigramo našu igru i to će nam doneti rezultat", rekao je Marko Ivović.

Još jača poruka stigla je od selektora Kovača.

"Došli smo sa jednim ciljem, hoćemo da budemo prvi i to je najvažnije", jasno je stavio do znanja olimpijski šampion iz Sidneja.

REZULTATI I RASPORED OSMINE FINALA (po kosturu):

11. septembar

GDANJSK: Poljska- Finska  3:0 
GDANJSK: Rusija Ukrajina  3:1

13. septembar

OSTRAVA: Francuska – Ćeška
OSTRAVA: Slovenija – Hrvatska

12. septembar

GDANJSK: Holandija – Portugal
GDANJSK: Srbija – Turska

12. septembar

OSTRAVA: Italija – Letonija
OSTRAVA: Nemačka - Bugarska

Komentari (0)

Sport