Ostali sportovi

Trka Formule 1 za VN Amerike: Ferštapenu drama u Ostinu, Hamilton drugi

Komentari

Autor: Euronews

24/10/2021

-

22:57

Trka Formule 1 za VN Amerike: Ferštapenu drama u Ostinu, Hamilton drugi
Formula 1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Eric Gay

veličina teksta

Aa Aa

Maks Ferštapen pobednik je trke Formule 1 za Veliku nagradu Amerike u Ostinu.

Vozač Meklarena osmim trijumfom u sezoni, a veoma uzbudljivoj trci učvrstio je lidersku poziciju na pet trka do kraja sezone.

Sjajno je počela trka u Ostinu i najavila je velika uzbuđenja. Luis Hamilton je na startu stekao prednost u odnosu na Maksa Ferštapena koji je imao pol poziciju, ali je već u 14. krugu ušao u pit stop na zamenu guma, pa je lidersku poziciju sve do 30. kruga držao vozač Red Bula.

 

 

 

Čekao se potez Red Bul Rejsing Honda, odlučili su da Maks uđe da zameni gume a iz pit stopa je izašao kao treći iza Hamiltona i Pereza. Međutim, Mercedes je odlučio da Hamilton i drugi put uđe na promenu guma pa je od 37. kruga Ferštapen preuezo vođstvo sa osam sekundi prednosti.

Pritiskao je gas svetski prvak, primicao se vodećem u generalnom poretku iz kruga u krug. Na deset krugova do kraja razlika se svela na manje od tri sekunde.

Drama je dostizala vrhunac, u poslednji krug je Hamilton bio "uz vrat" Ferštapenu koji je ipak izdržao nalet i slavio u 17. trci ove sezone sa 1,333 sekunde prednosti.

 

 

"Moram da čestitam Maksu, bila je ovo sjajna trka. Bila je teška trka, posle dobrog starta imao sam sve u svojim rukama ali završilo se kako se završilo", istakao je posle trke Luis Hamilton.

Treći je kroz cilj prošao vozač Red Bula Serhio Perez (+42,233), Šarl Leklerk u Ferariju je četvrti (+52,246), peti Danijel Rikiardo u Meklarenu, šesti Valteri Botas (Mercedes), pa slede Karlos Sainz (Ferari), Lando Noris (Meklaren)...

 

 

U generalnom plasmanu vozača Maks Ferštapen (Red Bul Rejsing Honda) vodi posle 17 trka sa 287,5 bodova, prati ga aktuelni prvak Luis Hamilton (Mercedes) sa 275,5, treći je Valteri Botas (Mercedes) sa 185 bodova.

Među konstruktorima, Mercedes je zadržao prednost i ima 460,5 bodova, prati ga Red Bul Rejsing Honda sa 437,5 bodova.

Naredna trka vozi se 7. novembra za Veliku nagradu Meksika.

Komentari (0)

Sport