Ostali sportovi

Balkanski derbi u Segedinu: Hrvatska zasluženo pobedila Srbiju, Cupara malo za iznenađenje

Komentari

Autor: Euronews

15/01/2022

-

22:07

Balkanski derbi u Segedinu: Hrvatska zasluženo pobedila Srbiju, Cupara malo za iznenađenje
Balkanski derbi u Segedinu: Hrvatska zasluženo pobedila Srbiju, Cupara malo za iznenađenje - Copyright Tanjug AP/Tibor Illyes

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji rukometaši Srbije izgubili su od Hrvatske 20:23 (9:11) u derbiju Grupe C na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. "Orlovi" će u ponedeljak, u poslednjem trećem kolu prve faze, igrati protiv Francuske, u meču u kojem će tražiti šansu za plasman u drugi krug.

Mala je, ali postoji.

Ukoliko Srbija pobedi Francusku sa dva gola razlike, što je uspela prošlog januara, imaće "-1", Hrvatska će ostati na "-2" i završiće takmičenje, a "orlovi" će u drugu fazu sa dva boda. Ipak, teško je očekivati da oslabljeni tim Tonija Đerone napravi veliki podvig. Prilika je prošuštena u subotu uveče u Segedinu.

 

Tanjug AP/Tibor Illyes

 

Srbija je na momente imala odlične sekvence u igri, ali je s druge strane pravila i greške, što je Hrvatska iskoristila i upisala prvi trijumf u grupi C posle poraza od Francuske.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Bogdan Radivojević sa pet golova, a Lazar Kukić je postigao jedan manje. Među stativama srpskog gola odličan je bio Vladimir Cupara, najbolji pojedinac u poraženom timu, ali je njegov učinak bio nedovoljan za povoljan rezultat.

Hrvate su predvodili Ivan Čupić i Ivan Martinović sa po šest pogodaka.

Tokom utakmice čule su se poruke mržnje, koje je uzvikivala grupa hrvatskih navijača.

Sa jednog dela tribine, gde se nalazila grupa ekstremnih hrvatskih navijača, u pojedinim momentima čulo se "Ubij, ubij Srbina".

Srbija – Hrvatska 20:23 (9:11)PIK arena. Gledalaca: 8.000. Sudije: Šulc, Tonis (Nemačka). Sedmerci: Hrvatska 2 (1), Srbija 3 (3). Isključenja: Hrvatska 8, Srbija 6 minuta.

HRVATSKA: Pešić (2 odbrane), Marić, Gadža, Čupić 5, Musa, Cindrić 3, Šunjić (4 odbrane), Grahovac, Lučin 5, Jaganjac 2, Ravnić, Martinović 6, Šipić, Glavaš, Jelinić.

SRBIJA: Bomaštar, Borzaš 2, Sretenović, Đukić 2 (1), Pešić, Radivojević 5 (2), Pešmalbek 1. Ilić 1, Kukić 4, Šotić, Marsenić 2, Orbović 3, Radović, Milosavljević, Cupara (12 odbrana, jedan sedmerac), Ivanišević.

UŽIVO:

60' -  Srbija je izgubila.

57' - Radivojević koristi sedmerac za "minus tri". Vanja Ilić ne koristi priliku da još više smanji zaostatak.

54' - Po gol na obe strane...


50' - Lučin koristi tešku situaciju, precizan je. Čupić takođe koristi igrača više i dovodi Hrvatsku na korak do pobede 19:15.

46' - Kukić igra sjajno 15:17!

45' - Hrvati odlaze preko Lučina na "plus četiri", bezim centrom vraća tri gola zaostatka Kukić.

- Ne koristimo kontre, greške, zicere. Hrvati sve to kažnjavaju i zasluženo vode.

43' - Darko Đukić pogađa iz penala. Isključen je Danilo Radović, još jedna loša stvar za Srbiju. I Martinović koristi sedmerac za 15:12. Kukić, nalazi Pešmalbeka, koji pogađa sa crte za 13:15. Au, kakva greška Srbije, umesto kontre, lopta u ruke Hrvatima, a Čupić takav poklon koristi.

40' - Puca odbrana Srbije, u napadu malo toga ide. Loše se odvija situacija u Segedinu po srpski tim.

38' - Kažnjavaju svaku grešku Hrvati. Martinović je iz kontre vratio na "plus dva". Imala je Srbija dve šanse da izjednači rezultat.

35' - Martinović je odgovorio na drugoj strani. Kukić je izvukao isključenje Lučina, Srbija će imati igrača više. Višak na desnom, krilu, Darko Đukić je sada tamo - 11:12.

34' - Cupara brani, Borzaš pogađa! Prvi gol u drugom poluvremenu.

 

Tanjug AP/Tibor Illyes

 

- Počinje drugo poluvreme... Srbija ima dva gola minusa.

30' - Hrvatska je napravila 3:0 na početku i kraju prvog dela. Nismo imali rešenje za Cindrića. Pogodio je sa devet metara najbolji igrač Hrvatske. "Kockasti" iz kontre stižu do desetog gola. Nije zadovoljan Đerona. Ponovo gubimo loptu u završnici prvog poluvremena, još jedna kontra Hrvata i gol Luke Cindrića.

27' - Kukić za drugo vođstvo Srbije. Lepo je prošao, razbio 5-1 odbranu Hrvatske i u svom stilu pogodio mrežu.

26' - Nerešeno je 8:8. Srbija ima napad, ali će pre toga Toni Đerona da iskoristi tajm-aut.

24' - Radivojević je odličan 8:8!

23' - Jaganjac se lepo snašao, delovalo je da će Hrvatska da izgubi loptu, ali je na kraju postigla gol. Cupara brani sedmerac Čupiću. Bravo majstore! Ne koristimo napad, a Cidrić vraća prednost Hrvatskoj 8:7.

18' - Srbija vodi 7:6! Marsenić je sjajan na crti.

17' - Nerešeno je.Majstorski prodor Kukića. Dobio je sedmerac i isključenje Lučina. Siguran je Radivojević – 6:6.

15' - Lučin na jednoj, Borzaš na drugoj strani pogađaju mrežu.

14' - Dugo je trajao napad Hrvatske, Cupara je prvo odranio, ali nije uspeo drugi šut Martinovića. Višak za Orbovića i novi gol, ali i isključenje za Hrvatsku. Upravo je Martinović završio na klupi za kažnjene - 4:5.

12' - Konačno i isključenje za Hrvate. Marin Jelinić mora na klupu posle starta na Marseniću. Borba za svaku loptu u Segedinu. Nalazimo prostor na desnom krilu, Radivojević pogađa za 3:4.

9' - Bogdan Radivojević diže na noge navijače Srbije. Prelepa akcija našeg tima. "Cepelin" Vanje Ilića za Bogdana Radivojevića 2:3. Hrvati koriste lošu postavku odbrane Srbije, Jaganjac trese mrežu.

7' - Martinović je povisio na 3:0. Nije dobro počelo, posle sudijskih odluka, Hrvatska je postigla tri gola. Ali, evo i prvog pogotka za "orlove". Marsenić je bio strelac.

5' - Čupić koristi novu situaciju sa igračem više. Plaše nas odluke Nemaca…

3' - Od prvog momenta odbrana Srbije deluje dobro, a i Cupara je počeo utakmicu odbranom. Upravo je igra u odbrani ono što krasi igru "orlova" od kada je nacionalni tim preuzeo Toni Đerona. Posle pregledanog snimka, isključen je Mijajlo Marsenić. Nemci su prestrogi, Hrvati su dva minuta imali prvi napad, kada je i Borzaš dobio dva minuta. Ovaku situaciju iskoristio je Ivan Čupić za vođstvo Hrvatske.

20.30 Počeo je meč!

Prvi napad ima Hrvatska.

20.27 Himne

Sada je jasno da ima više navijača Hrvatske. Himna "Bože pravde" ispraćena je zvižducima. Ali, neće "orlovi" biti bez podrške.

20.10 I Srbiji je otpao važan igrač pred meč

Petar Đorđić je na poslednjem testu bio pozitivan i neće moći da pomogne drugovima u meču sa Hrvatskom.

19.56 Nema mnogo reči iz srpskog tabora, Hrvati su glasniji u izjavama

Rukometaši Hrvatske najavljuju borbu do poslednjeg daha i niko ne dovodi pobedu u pitanje. Pomalo i potcenjivački govore o Srbiji.

"Situacija je takva kakva je. To je jako loše za nas. Na sastanku smo rekli da moramo poginuti pre svega za naše navijače, odigrati jednu dobru utakmicu i mislim da s dobrom odbranom i golmanima dobijamo. Moramo biti agresivni i izaći sa terena krvavih kolena", rekao je Mandić za RTL uoči početka meča.

19.35 Frncuska lako do druge pobede

Kao što se i očekivalo, olimpijski šampion bez većih problema je stigao do drugog trijumfa na Euru. U prvom meču 2. kola Grupe C pobeđena je Ukrajina 36:23 (17:11).

19.28 Još nešto više od sat vremena do početka utakmice

Srbija će imati manju podršku od rivala. Hrvatima je utakmica sa "orlovima" biti il' ne biti na Euru. Ukoliko tim selektora Tonija Đerone zabeleži pobedu, obezbediće drugi krug, a vicešampiona Evrope ostaviti da odigra revijalni meč sa Ukrajinom i da završi šampionat.

17.54 Puna dvorana i za Francuska - Ukrajina

Za nekoliko minuta u Segedinu počinje prvi meč 2. kola Grupe C na Evropskom prvenstvu. Francuska je veliki favoriti protiv Ukrajine.

17.14 Još jedan pozitivan test u Hrvatskoj

Hrvatski reprezentativac Zvonimir Srna, rođak poznatog bivšeg fudbalera Darija Srne, bio je pozitivan na testu samo nekoliko sati uoči utakmice protiv Srbije. Rukometaš PPD Zagreba neće igrati protiv "orlova".

16.50 Zajednička fotografija navijača Srbije i Hrvatske

Nekoliko sati pred veliki derbi na Evropskom prvenstvu, mediji se uglavnom bave zajedničkim navijanjem i druženjem navijača Srbije i Hrvatske. Uglavnom se ističe da iz Segedina dolaze kadrovi koji u prošlosti nisu mogli da se vide, a čula se i zajednička pesma: "Ovde niko nije normalan".

 

 

16.20 - Atmosfera u Segedinu je sve vrelija

Ali, najbitnije je da nema incidenata i da su čak zabeleženi kadrovi druženja srpskih i hrvatskih navijača na ulicama mađarskog grad. Očekuje se da Arena u Segedinu bude ispunjena do poslednjeg mesta. Prema informacijama do kojih je došao Euronews Srbija, ulaznica za boksove navijača dve selekcije više nema.

Srbija deset godina čeka na pobedu protiv Hrvatske. Poslednji trijumf "orlovi" su upisali sada već davne 2012. godine, kada su u paklenoj atmosferi Beogradske arene, pred više od 20.000 gledalaca pobedili "kockaste" i plasirali se u finale šampionata Starog kontinenta, u kojem su kasnije poraženi od Danske.

Grupa C

2. kolo:
Ukrajina – Francuska 36:23
Srbija – Hrvatska 20:23

1. kolo:
Srbija – Ukrajina 31:24
Hrvatska – Francuska 22:27

TABELA: Francuska 4, Hrvatska 2, Srbija 2, Ukrajina 0.

Bilo je to prvo i za sada jedino finale za Srbiju, takođe i poslednja medalja osvojena na velikim takmičenjima. Hrvati su, s druge strane, daleko više vremena provodili u završnicama, vraćali se sa odličjima, a poslednje su osvojili pre dve godine, kada su Evropsko prvenstvo, održano u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, završili kao vicešampioni. Srbija na tom takmičenju nije ni bod osvojila, zabeleživši sva tri poraza u prvoj fazi.

U odnosu na to prvenstvo, izabranici selektora Tonija Đerone su već napravili značajan iskorak, jer su u prvom kolu segedinske grupe pregazili Ukrajinu (31:23), pruživši lepršavu i raznovrsnu igru kakvu odavno nismo videli kod srpskih rukometaša na najvećim turnirima.

Upravo ta partija, kao i sve ono što je Španac napravio u poslednjih godinu dana na klupi "orlova", a pod to svakako spadaju i dve veličanstvene partije protiv Francuza u kvalifikacijama za Euro (pobeda u Zrenjaninu i remi u Kretijeu), ulivaju nadu da Srbija konačno može da pobedi velikog rivala i da se nađe u drugoj fazi, odnosno da se sa reprezentacijama iz A i B grupe bori za polufinale.

 

 

Obe selekcije su uoči početka Evropskog prvenstva pratili veliki problemi sa pozitivnim igračima na koronavirus. Srbija je ostala bez nekoliko vedeta, pa tako i bez najboljeg rukometaša u 2021, golmana Dejana Milosavljeva. Nema ni kapitena Nemanje Ilića, Abutovića, neki su još roviti, a ekipi se konačno priključio Vanja Ilić.

 

 

Za Hrvate je baš na dan utakmice stigla dobra vest: Test Luke Cindrića je negativan i može da igra protiv Srbije. Za razliku od njega, prva zvezda tima Domagoj Duvnjak je i dalje van stroja, kao i Marko Marić, Leon Šušnja i Lovro Mihić, dok je David Mandić suspendovan zbog plavog kartona na meču sa Francuskom.

Komentari (0)

Sport