Ostali sportovi

Bilans osmog dana na ZOI u Pekingu: Gajger za dužinu skija brži od Grabaka

Komentari

Autor: Euronews

09/02/2022

-

15:20

Bilans osmog dana na ZOI u Pekingu: Gajger za dužinu skija brži od Grabaka
Bilans osmog dana na ZOI u Pekingu: Gajger za dužinu skija brži od Grabaka - Copyright Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

Osmi dan na ZOI u Pekingu doneo je velika uzbuđenja kod nordijaca i u slalomu za žene. 

U nordijskoj kombinaciji (skokovi i trčanja) učesnici su u trci na 10 kilometara priredili ljubiteljima ovog sporta uzbudljiv završetak takmičenja. Nemac Vincenc Gajger je bio najbrži u vremenu 25:07,7 minuta, Norvežanin Jorgen Grabak je zaostao samo osam stotinki, a Austrijanac Lukas Grajderer je bio bronzani sa 6,6 sekundi zaostatka. Finiš je bio paklen, Nemac je imao najviše snage i za dužinu skija došao je do zlata. 

Pre toga su bili održani skokovi na maloj skakonici gde je Japanac Vatanabe je osvojio najviše bodova (100 metara, 76,1 bod), Grabak je imao najduži skok (104 metra, 73,9 bodova), a Gajger je sa dužinom skoka od 99 metara (69 bodova) bio tek osmi. Ipak, njegova jača strana je trčanje, pa je sve nadoknadio.

Petra Vlhova (Slovačka) je senzacionalnom drugom vožnjom osvojila zlato u slalomu u vremenu 1:44,98 minuta. Austrijanka Katarina Linsberger je srebra (+0.08 sek), a Švajcarkinja Vendi Holdener bronzana (+0,12 sek). Vlhova je donela istorijsko prvo olimpijsko zlato u skijanju za Slovačku.

 

 

U slobodnom skijanju (Big er) kod muškaraca zlato je otišlo u Norvešku i to na grudi Birka Ruda (187,75 bodova). Srebrni je Amerikanac Kolbi Stivenson (183), a bronzani Šveđanin Henrik Harlaut (181).

Amerikanka Liondsi Jakobelis je osvojila zlato u snoubnordu (kros), srebrna je bila Kloe Trespe (Francuska) a bronzana Kanađanka Merijet Odin.

Brzi klizači su imali finale na 1.500 metara na kratkoj stazi i slavio je Korejac Daeheon Kvang u vremenu 2:09,219 minuta, samo šest stotih ga je delilo od olimpijskog rekorda naturalizovanog Mađara Liua. Kanađanin stiven Budaa je srebrni (2:09,254), a Rus Seman Elistratov bronzani (2:09,267), dok je Liu ostao bez medalje.

Na kraju dana su medalje podelili muškarci u sankanju (dublovi). Zlato je pripalo nemačkom paru Tobijas Arlt - Tobijas Vendl (1:56,554) koji su odbranili tron iz Pjončanga od pre četiri godine, srebro je na grudima njihovih zemljaka Saši Benekenu i Toniju Egertu (bili bronzani pre četiri godine) u vremenu 1:56,653, dok su do bronze stigli Austrijanci Lorenc Koler i Tomas Steu (1:57,065).

Bilans medalja na ZOI posle osmog dana: Nemačka (5 zlata, tri srebra), Norveška (4 zlata, 2 srebra, 4 bronze), Švedska (četiri zlata, srebro, dve bronze)...

Komentari (0)

Sport