Ostali sportovi

MOK: Bez ceremonije dodele medalja za Valijevu dok se slučaj ne okonča

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/02/2022

-

12:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da će poštovati odluku Suda za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) da dozvoli ruskoj klizačici Kamili Valijevoj nastup u pojedinačnoj konkurenciji na Igrama u Pekingu, ali da neće biti ceremonije medalja dok se "njen slučaj ne okonča".

Kako se navodi, ako mlada Ruskinja osvoji medalju neće biti ceremonije, a takođe i dalje neće biti održana ceremonija u timskoj konkurenciji, gde je Rusija sa Valijevom u timu osvojila zlato, nakon čega je ustanovljeno da je koristila lek "Trimetazdin" i prekršila anti-doping pravila.

Takođe, od Međunarodne klizačke unije zatraženo je da 25 takmičarki učestvuje u slobodnom programu 17. februara, ukoliko 15-godišnja Ruskinja bude među 24 najbolje posle kratkog programa.

Dozvoljeno takmičenje nakon odluke Suda u Lozani

Ruskoj klizačici Kamili Valijevoj dozvoljeno je da nastavi da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji u umetničkom klizanju na Olimpijskim igrama u Pekingu, odlukom Suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, nakon što je bila suspendovana jer je bila pozitivna na antidoping testu urađenom 25. decembra prošle godine.

Tada joj je ruska antidoping agencija ukinula suspenziju, ali su Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Svetska antidoping agencija (VADA) i Međunarodna klizačka unija (ISU) uložili žalbu na tu odluku i zatražili da slučaj ode na Sud za sportsku arbitražu (CAS).

AP/Jeff Roberson

 

Valijeva je članica tima koji je osvojio zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama. Osim toga, slučaj je privukao veliku pažnju jer je ova mlada takmičarka izvela i četvorostruki aksel, što do sada nijedna klizačica nije uradila na Zimskim olimpijskim igrama.

Odluka suda čelala se kako bi se utvrdilo da li će Valijeva nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji, što je sada izvesno.

Takođe, njoj je pretilo i oduzimanje medalje osvojene u ekipnoj konkurenciji, ali za sada se ne govori o takvoj sankciji.

Zašto dete od 15 godina uzima lek za anginu pektoris?

"Ne znamo da li je Kamila Valijeva prijavila da je uzimala lek trimetadizin, ali ako uzima taj lek iz medicinskih razloga", morala je da prijavi, izjavila je direktorka Antidoping agencije Srbije prof. dr Milica Vukašinović Vesić.

"Teško je reći da li dete od 15 godina ima tu problematiku sa srcem kao što je angina pektoris. Ako je ima, a da pri tome bude vrhunski sportista, verovatno je nemoguće. Naša Agencija za lekove kaže da ovaj lek nije bezbedan, niti efikasan za mlađe od 18 godina", izjavila je Vukašinovic Vesić gostujući u emisiji "Uranak" na K1 televiziji.

Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

 

Vukašinović Vesić je dodala da sportisti mogu da traže izuzeće za određene supstance ukoliko iz medicinskih razloga moraju da ih uzimaju.

"Kamila Valijeva je veoma perspektivna, trenutno je najbolja klizačica na svetu. U medijima se spekuliše, pošto ne postoji nikakvo zvanično saopštenje, da je bila pozitivna u decembru prošle godine, da je tada testirana, a rezultat je tek sada stigao. Prema ruskim izvorima, bila je pozitivna na 'trimetazidin' koji je na listi zabranjenih supstanci od 2014. godine. To je lek za anginu pektoris, pa je veoma diskutabilno šta će devojcici od petnaest godina taj lek", dodala je ona.

Godine zabrane za ruske sportiste

Takpđe, podsećanja radi, doping skandal u Rusiji desio se 2018. godine, a 2019. ruski sportisti dobili su zabranu takmičenja na međunarodnim smotrama pod ruskom zastavom, na četiri godine, a kasnije je kazna preinačena na dve godine.

Na Olimpijskim igrama su se ruski sportisti takmičili pod zastavom Olimpijskog komiteta Rusije, a ruska himna nije intonirana.

Kako bi uskoro trebalo da istekne ova zabrana takmičenja, pitanje je kako će ovaj slučaj uticati na to. Kazna bi eventualno mogla da bude prolongirana, što bi značilo nove probleme za ruske sportiste.

 

 

 

 

Komentari (0)

Sport