Ostali sportovi

Bilans 14. dana na ZOI u Pekingu: Švajcarkinja Suter kraljica spusta

Komentari

Autor: Euronews

15/02/2022

-

16:31

Bilans 14. dana na ZOI u Pekingu: Švajcarkinja Suter kraljica spusta
Bilans 14. dana na ZOI u Pekingu: Švajcarkinja Suter kraljica spusta - Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarkinja Kirin Suter osvojila je zlato u spustu za skijašice na ZOI u Pekingu i samo potvrdila da je kraljica u ovoj disciplini. Svetska šampionka iz Kortine D Ampeco 2021. godine je pobedila u vremenu 1:31,87 minuta, za 16 stotinki je bila brža od srebrne Italijanke Sofije Gođe i 57 stotinki od njene zemljakinje Nadije Delago. 

Srpska skijašica Nevena Ignjatović je stigla 30. u vremenu 1:40:73, iza nje se plasnirala Kineskinja Fenijang Kong, dok pet skijašica nije stiglo na cilj.

Norveška selekcija nordijskih skijaša Holm Sturla Lagrid, Tajrel Boe, Tingnes Johanes Boe i Sjastad Vetle Kristijansen bila je najbrža u disciplini četiri puita 7.5 kilometara. Osvojili su zlato u vremenu 1:19:50,2 časa, srebro je pripalo Francuzima (Klod, Đakelin, Destino, Filjon) sa 27,4 sekunde zaostatka a bronza Rusiji (Kalili, Loginov, Cvetkov, Latipov) sa 45,3 sekunde zaostatka.

Sjajni Jorgen Grabak iz Norveške pobedio je u nordijskoj kominaciji (skokovi na velikoj skakonici - kros kantri na 10 kilometara) u vremenu 27:13,3, njegov zemljak Luras Jens Oftebro je srebrni (+0,4), a Akito Vatabe iz Japana bronzani (+0,6).

Nemci su izdominirali u bobu dvosedu jer su osvojili sve medalje. Zlato je pripalo tandemu Frančesko Fridrih - Torsten Morgis (3:56,89), srebro Johanesu Lohneru i Flroianu Baueru (+0,49), a bronza Kristofu Haferu i Matijasu Zomeru (+1,69).

 

 

U fristajlimng skijanju kod žena (Slopistajl), Matilde Gremo iz Švajcarske se okitila zlatom, Kineskinja Eilen Žu srebrom, a Keli Sildaru iz estonije brnzom.

Snouborderi su se u obe konkurencije borili za medalje u kategoriji "Big Er". Kod muškaraca Kinez Jiming Su je buio najbolji, Mons Roisland iz Norveške srebrni, a Maks Paro iz Švajcarsjke bronzani. Kod žena slavila je Ana Gaser, Novozelanđanka Zoi Sinot Sadovski je bila srebrna, a Japanka Kokomo Murase bronzana.

Norvežani Halger Engebraten, Peder Kongshaug i Lunde Svere Pedersen osvijili su zlato u brzom klizanju ekipon (3:38.08). Nadmašili su u finalu Rusiju (Aldoškin, Trifimov, Zaharov, 3:40,46), dok su svetski rekorderi Amerikanci bronzani (Douson, Leman, Mantia, 3:38,81).

Kod žena u ovoj disciplini slavile su Kanađanke (Ivani Blondin, Valeri Maltais, Izabele Vajdeman) u vremenu novog olimpijskog rekorda 2:53,44, srebro je na grudima Japanki (Sato, Miho Takagi, Nana Takagi), a bronza kod Holanđanki (Gronevud, Shauten, Vust).

Bilans medalja posle 14. dana: Norveška (12 zlata, 7 srebra, 7 bronzi), Nemačka (9 zlata, 6 srebra, 3 bronze), SAD (7 zlata, 6 srebra, 4 bronze)

Komentari (0)

Sport