Ostali sportovi

Bilans poslednjeg dana na ZOI u Pekingu: Hokejaški Finske oborili Ruse u finalu, Norvežani najtrofejniji

Komentari

Autor: Euronews

20/02/2022

-

08:34

Bilans poslednjeg dana na ZOI u Pekingu: Hokejaški Finske oborili Ruse u finalu, Norvežani najtrofejniji
Bilans poslednjeg dana na ZOI u Pekingu: Hokejaški Finske oborili Ruse u finalu, Norvežani najtrofejniji - Copyright Tanjug / AP Photo/Matt Slocum

veličina teksta

Aa Aa

Finska je poslednjeg dana Zimskih olimpijskih igara u Pekingu osvojnila zlato u hokeju na ledu. Konačno su Finci uspeli da pokore Rusiju i posle preokreta slave 2:1 (0:1, 1:0, 1:0).

U dobrom hokeju, Rusi su poveli u 8. minutu preko Mihaila Grigorenka, izjednačio je Vile Poka u 24, a pobedu Finskoj i prvo zlato na ZOI doneo je Hanes Bjorninen u 41. minutu. Rusi su sve učinili da izjednače, ali odbrana Finaca je bila neprobojna.

Austrijanci su došli do zlata u paralel slalomu (parovi). Katarina Trupe, Katarina Linsberger, Štefan Brenštajner i Jonahes Štrols nadvladali su Nemačku (Lena Duer, Ema Ajher, Džulijan Rauhfus, Aleksadnr Šmit), dok su Norvežani stigli do bronze (Tviberg, Solhaim, Stjernstad, Haugan).

U karlingu Velika Britanija je u konkurenciji žena u finalu pobedila Japan 10:3 i osvojila zlato. 

Norvežanka Tereza Johaug je trijumfovala u kros kantriju na 30 kilometara (masovan start) u vremenu 1:24.54,0, Amerikanka Džesi Digins je stigla do srebra sa 1:43,3 minuta zaostatka, bronzana je bila Kertu Niskanen iz Finske (+2:33,3 minuta).

 

 

Nemci su očekivano tirjumfovali u bobu četvrorosedu. Franlesko Fridrih, Torsten Margis, Kandi Bauer i Aleksander Šuler slavili su u vremenu 3:54,30, srebro je poripalo zemljacima Johanesu Lohneru, Florijanu Baueru, Krstoferu Veberu i Kristijanu Raspu (+0,37), a bronza Kanađanima (Krisp, Zomer, Stouns, Koakvel) uz +0,79 stotinki zaostatka.

Bilans medalja na ZOI u Pekingu: Norveška (16 zlata, 8 srebra, 13 bronzi), Nemačka (12 zlata, 10 srebra, 5 bronzi), Kina (9 zlata, 4 srebra, 2 bronze), SAD (8 zlata, 10 srebra, 7 bronzi)... Slovenci su osvojili dva zlata, tri srebra i dve bronze i po uspešnosti su 15. selekcija na ZOI.

Komentari (0)

Sport