Ostali sportovi

Norveška uz rekord najuspešnija na Igrama u Pekingu: Braća Boe osvojili devet medalja

Komentari

Autor: Euronews

20/02/2022

-

10:48

Norveška uz rekord najuspešnija na Igrama u Pekingu: Braća Boe osvojili devet medalja
Norveška uz rekord najuspešnija na Igrama u Pekingu: Braća Boe osvojili devet medalja - Copyright Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Sa 37 medalja, od čega 16 zlatnih, Norveška je daleko najuspešnija nacija na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Sa 37 medalja, od čega 16 zlatnih, Norveška je daleko najuspešnija nacija na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a braća Johanes i Tarjei Boe zajedno su osvojili devet medalje, čak šest zlata.

Norveški sportisti postavili su rekord po broju zlatnih odličja, a poslednjeg dana takmičenja u Pekingu nordijska trkačica Tereza Johaug osvojila je 16. zlatno odličje.

Dosadašnji rekord od 14 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama držale su Norveška i Nemačka iz 2018. godine u Pjongčangu, odnosno Kanada iz Vankuvera 2010. godine. Na Igrama u Pekingu 29 zemalja je osvojilo medalje.

Norvežani su i pojedinčano ispisali istoriju. Bijatlonac Tingnes Johanes Boe je osvojio četiri zlata, ukupno pet medalja: na 10 kilometara (sprint), na 15 kilometara (masovni start), u štafeti 4x7,5 kilometara u mešovitoj štafeti 4x6 kilometara i bronzu na 20 kilometara. Bijatlonac Tarjei Boe, mlađi brat Johanesa, nosi četiri (dva zlata, srebro i bronzu), pa su tako braća u svoj dom poneli čak devet olimpijskih medalja.

 

 

U kros kautriju Tereza Johaug se pozlatila u trtkama na 10 kilometara, 7,5 kilometara + 7,5 kilometara skijatlon, 30 kilometara (masovni start). Pet medalja, tri zlatne i dve bronzane iz Pekinga nosi i bijatlonka Norveške Marte Olsbu Roiseland.

Četiri medalje osvojio je u kros kantriju Johanes Hoefsflot Klaebo (dva zlata, srebro, bronza). Tri medalje (dva zlata i srebro) poneo je "kombinatorac" iz Norveške Jorgen Grabak.

Bilans medalja na ZOI u Pekingu: Norveška (16 zlata, 8 srebra, 13 bronzi), Nemačka (12 zlata, 10 srebra, 5 bronzi), Kina (9 zlata, 4 srebra, 2 bronze), SAD (8 zlata, 10 srebra, 7 bronzi)... Slovenci su osvojili dva zlata, tri srebra i dve bronze i po uspešnosti su 15. selekcija na ZOI.

Komentari (0)

Sport