Ostali sportovi

Kineske paraolimpijce u snoubordingu predvodio je trener Nišlija, a zbog 10 medalja koje su osvojili zovu ih herojima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

07:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kineski paraolimpijci u snoubordingu i njihov trener Nišlija Jurica Stanković postali su istinski sportski heroji na paraolimpijskim igrama u Pekingu pošto su upseli da osvoje deset medalja - tri zlatne, tri srebrne i četiri bronzane.

Snouborderi iz Kine su se već na prvom nadmetanju, u snoubord krosu izborili za četiri medalje. Na takmičenju u "banked" slalomu koje je nakon toga održano pripalo im je još šest odličja. Kineski mediji uveliko pišu o neverovatnom uspehu njihovog paraolimpijskog tima i ističu da je Stanković sa svojim timom u kojem je bilo 17 snoubordera ispisao istoriju tog sporta.

Ovim povodom, Stanković za Euronews Srbija kaže da se utisci još uvek nisu slegli i da je njemu posebno drago što je upravo on uspeo da ovaj tim dovede do ovakvog upspeha. Kako je naveo, on je kineski tim preuzeo pre dve godine, i za to vreme, kaže, postigli su zadovoljavajuće rezultate.

"U našem narodu se kaže da se "dobar glas daleko čuje", pa su tako i oni čuli za mene. Zapravo, preporučili su me iz Svetske skijaške federacije i nakon dobio sam ponudu da budem glavni trener kineskog paraolimpijskog tima. Pristao sam i evo za dve godine ostvarili smo veliki uspeh", kaže Stanković, navodeći da je reč o mladom timu i da najmlađi takmičar ima svega 17 godina. Kaže da su do sada učestvovali isključivo na azijskim kupovima koji su bili lokalnog karaktera, ali da je on rešio da to promeni. 

Stanković kaže da je čitava kineska nacija zaista ponosna na rezultate koje su postigli, naročito zbog toga što nikada ranije na Paraolimpijskim igrama nisu osvojili nijednu medalju u snoubordu.

"Otežavajuća okolnost je bila ta što zbog pandemije, pre Paraolimpijade nismo mogli da "odmerimo" snage sa snouborderima iz drugih zemalja ni na jednom međunarodnom takmičenju. Bili smo prinuđeni da se bavimo isključivo treninzima bez neke veće provere i ovo nam je bilo prvo veliko takmičenje u sezoni i pokazalo se kao uspešno", rekao je Stanković. 

Kaže da ključ uspeha leži u dobroj organizaciji i kvalitetnoj pripremi treninga na čemu su oni dosta dugo radili tako što su i sami projektovali staze na kojma su vežbali.

"U snoubordingu od ključnog značaja je izgradnja staza koje su upravo namenjenje za određene discipline u ovom sportu. Pored trenerskog posla ja sam uspeo upravo u tome. Napravio sam takve staze na kojima oni mogu besprekorno da vežbaju. Pokazalo se da kada su došli na Paraolimpijadu, shvatili su da su vežbali na mnogo zahtevnijim stazama pa im samo tekmičenje nije teško palo", kazao je on.

Stanković je pre toga radio i sa sportistima Gruzije, gde je, kaže dobio i državljanstvo ove zemlje. Međutim, san mu je da svetskim uspesima nadoveže i uspehe na domaćem terenu, tačnije da omogući sportisitma iz Srbije da se takođe iskažu na jednom ovako prestižnom takmičenju.

"U Gruziji sam dao jedan izuzetan projekat koji je takođe omogućio razvoj staza za ovaj sport. Zbog toga sam dobio državljanstvo počasnog građanina i ja sam to prihvatio. Zbog svega toga, ja se nadam da ću biti u situaciji da sada pomognem i svojoj zemlji u razvoju ovog sporta. Voleo bi da Srbija na sledećim Paraolimpijskim igrama u Milanu ima svoje predstavnike i ja bi voleo da pognem u tome", kazao je Stanković.

Podestimo, na Nacionalnom stadionu u Pekingu 13. marta su svečano zatvorene 13. po redu Zimske paraolimpijske igre koje je obeležila odluka o suspenziji ruskih i beloruskih sportista, nakon vojne intervencije u Ukrajini.

Predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) Endru Parsons rekao je tada da su učesnici igara "šampioni mira". Najviše medalja osvojio je domaćin igara, 18 zlatnih, 20 srebrnih i 23 bronzane. Naredne zimske paraolimpijske igre održavaju se 2026. godine u Milanu i Kortini d'Ampeco.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport