Ostali sportovi

Beograd dom kraljice sportova: Doputovale svetske atletske zvezde i najbrži na svetu, Ivana Vuleta na čelu tima Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

11:56

Beograd dom kraljice sportova: Doputovale svetske atletske zvezde i najbrži na svetu, Ivana Vuleta na čelu tima Srbije
Blegrade 2022 - Copyright AP/ Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Od danas, pa do nedelje 20. marta, glavni grad Srbije je dom kraljice sportova. U Beogradu se na dvoranskom Svetskom atletskom prvenstvu okupilo 680 atletičara iz 137 zemalja, što ovo takmičenje čini drugim najmasovnijim atletskim prvenstvom u dvorani. Boje Srbije braniće 13 atletičara.

Dvoransko Svetsko prvenstvo u atletici najveći je sportski događaj organizovan u našoj zemlji, a Srbija je najmanja zemlja koja je i dobila priliku da organuzuje Svetsko prvenstvo. Zbog ovog takmičenja Štark arena se mesecima transformisala u mesto gde će se stotine atletičara boriti za nove rekorde i medalje.

Poučeni iskustvom iz 2017. godine, kada je u Beogradu bilo održno dvoransko Evropsko prvenstvo, organizatori su se potrudili da i takmičarima ponude najbolje uslove, a ljubiteljima atletike omogući doživljaj za pamćenje.

"Spremni smo za start. U Areni je urađen pravi inženjerski poduhvat, pod je podignut na četiri metra, konstrukcija je teška 2.000 tona, ugrađeno je preko 50.000 šrafova, što govori o samoj složenosti, izjavio je juče predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović.

Prvi čovek Svetske atletike Sebastijan Kou istakao je da je uzbuđen što će se atletičari posle četiri godine ponovo okupiti nakon što je svet prošao kroz komplikovana vremena i prvi put sa publikom posle SP u Dohi 2019.

"Veoma sam zahvalan radu lokalnog komiteta, srećan sam što sam u društvu Veselina Jevrosimovića, njegova je ambicija bila da ubedi političare Srbije da se ovo organizuje, takmičio se u skoku sa motkom, promovisao je ovaj sport u Srbiji, investicije su ogromne i znam da nije daleko dan kada će Srbija tražiti ogranizaciju Svetskog prvenstva na otvorenom. Ovo je deo sveta koji razume atletiku i njenu važnost u društvu", rekao je čuveni britanski atletičar.

Tim Srbije

Kada je reč o takmičarima, publika željno iščekuje nastup najbolje srpske atletičarke Ivane Vulete, koja će braniti zlato u skoku u dalj osvojeno u Birmingemu 2019. godine. Ona je uoči početka takmičenja izjavila da osim nove medalje ima cilj da se približi ličnom rekordu koji je trenutno 7,24.

"Očekujem sjajnu atmosferu i siguran sam da će utisak biti još bolji nego 2017. na Evropskom prvenstvu", rekla je Španović. Ona je dodala da i dalje želi da se takmiči i da smatra da još nije ostvarila svoj maksimum.

"Htela sam da završim karijeru tako što osvojim zlato na Olimpijskim igrama. Sada imam 31 godinu, mnogo se stvari promenilo. I dalje sam u sportu. Mislim da nisam ostvarila maksimum i to je jedini razlog zašto sam ovde. Sve što radim je zbog ljubavi. Ne želim da se to završi bez pravog osećaja", rekla je Španović.

FOTO TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC

 

Međutim, Srbija ima još aduta na ovom prvenstvu. Normu za takmičenje ispunili su, pored Ivane Vulete, u skoku u dalj Milica Gardašević,  bacač kugle Asmir Kolašinac, trkači Elzan Bibić, Maja Ćirić, Boško Kijanović i Anja Lukić.

Specijalnu pozivnicu dobili su trkači Aleksa Kijanović, Milana Tirnanić, Luka Trgovčević, kao i Lazar Anić koji se takmiči u disciplini skok u dalj, Jovana Ilić koja se takmiči u troskoku i Angelina Topić koja će biti najmlađa takmičarka ovog prvenstva, a takmiči se u skoku u vis.
Zbog povrede nažalost na prvenstvu neće učestovati Armin Sinančević, a zbog boginja je svoj nastup otkazala i sprinterka Ivana Ilić.

Najbrži na svetu Beogradu

Takođe, u Beograd je stigla i nova atletska zvezda, najbrži čovek sveta Italijan Marsel Džejkobs.

Džejkobs  će se posle dvostruke olimpijske titule u Beogeadu boriti i za titulu šampiona sveta.

"Velika mi je čast da budem ovde na konferenciji sa ovim takmičarima. Sećam se kada sam gledao ovo, a nisam bio učesnik... Bio sam ovde na EP u 2017. godini u Beogradu, bio sam favorit da pobedim u skoku udalj, ali sam ispao u kvalifikacijama u Beogradu. Posle toga sam se povredio nekoliko puta. Zbog toga sam promenio fokus sa skoka na sprint. Zahvalan sam na tome zato sam sada OI šampion", rekao je on.

Cameron Spencer/Pool Photo via AP

 

Glavni konkurent u Beogradu biće mu amerikanac Kristijan Kolman.

Takođe, na Svetskom prvenstvu u Beogradu takmiči se i najbrža žena sveta, Poljakinja Eva Svoboda.

Zahvaljujuči vremenu od 6.99 sekundi koje je ostvarila početkom marta na mitingu u domovini, ova  sprinterka je u Beograd stigla uprvo kao najbrža žena sveta. Ona je upravo jedan od favorita za zlatnu medalju.

 

Medalje

Medalje koje će dobijati atletičari koji ostvare najbolji plasman na ovom prvenstvu, dizajnirane tako da ističu simbole Beograda - spomenik Knezu Mihailu, Beograđanka, Saborna crkva,

Pobednik sa Kalemegdanske tvrđave, Most na Adi, kao i obeležjem atletske staze.
Odličja su prečnika 8 santimetara, teška 270 grama, debljine 14 milimetara. Ukupno će biti dodeljeno 96  odličja.

Komentari (0)

Sport