Ostali sportovi

FIVB promenio sistem kvalifikacija za Olimpijske igre

Komentari

Autor: Eurones

07/04/2022

-

14:27

FIVB promenio sistem kvalifikacija za Olimpijske igre
Odbojkaši Srbije - Copyright Odbojkaški savez Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Svetska odbojkaška federacija (FIVB), saopštila je novi sistem kvalifikacija i novi sistem takmičenja za Olimpijske igre 2024. godine, koje će se odigrati od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

Direktan plasman na Igre u obe konkurencije obezbedila je selekcija Francuske i to kao domaćin, a ostali nacionalni timovi će morati da jure "vizu" za ovo takmičenje.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang liste FIVB od 12. septembra 2022. za odbojkaše, odnosno 17. oktobra za odbojkašice, biće podeljene u tri grupe sa po osam selekcija po sistemu serpentine, a plasman na OI izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu - svako sa svakim, sedam kola, i po dve selekcije će izboriti plasman na Oilimpijske igre.

Kvalifikacioni turniri će se odigrati od 16. do 24. septembra 2023. u konkurenciji odbojkašica, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra u konkurenciji odbojkaša.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije rerpezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

Kao i do sada u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača.

FIVB je saopštio da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.

Komentari (0)

Sport