Ostali sportovi

OI u Tokiju: Transrodni dizač tegova, dvanaestogodišnjakinja i takmičar koji je na Igrama učestvovao i 1964.

Komentari

Autor: Euronews

20/07/2021

-

19:35

OI u Tokiju: Transrodni dizač tegova, dvanaestogodišnjakinja i takmičar koji je na Igrama učestvovao i 1964.
OI u Tokiju: Transrodni dizač tegova, dvanaestogodišnjakinja i takmičar koji je na Igrama učestvovao i 1964. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle skoro godinu dana od kada je prvobitno trebalo da se održe, Olimpijske igre u Tokiju uskoro će početi svečanom ceremonijom otvaranja zakazanom za 23. jul.

Drugačije nego bilo koje do sada, Igre u Tokiju privlače pažnju javnosti pre svega zbog trenutka u kom se održavaju. Pandemija koronavirusa je drastično uticala na organizaciju, a iako se očekivalo da će mere biti blaže, ipak će pravila ponašanja biti striktna.

Pored problema sa koronavirusom, u epicentru zbivanja proteklih meseci bila je suspenzija sprinterke Šakari Ričardson. 21-godišnja Amerikanka je bila najveći favorit za osvajanje zlatne medalje, ove godine je 100 metara trčala za 10,86 sekundi, ali će propustiti takmičenje u Tokiju zbog toga što je koristila marihuanu.

Branila se svim sredstvima, pa i tvrdnjama da se teško suočavala sa smrću majke, ali joj ništa nije pomoglo.

AP/Ashley Landis

 

Olimpijske igre u Tokiju sigurno će ostati upamćene i po tome ššto će se prvi put u istoriji na njima takmičiti transrodni sportista. Dizač tegova Lorel Hubard će se takmičiti u ženskoj konkurenciji.Ovakva odluka izazvala je brojne kontroverze, mnogi smatraju da nije pravedna prema ostalim učesnicima, ali promena neće biti.

Učestvovaće u ženskoj konkurenciji u kategoriji do 87 kilograma, najviše zahvaljujući promeni pravila iz 2015. godine.

Tada je Međunarodni olimpijski komitet doneo odluku da transrodne osobe mogu da se takmiče u ženskoj konkurenciji ako je njihov nivo testosterona ispod određene granice.

Tanjug AP/Mark Schiefelbein

 

Najmlađa učesnica na Olimpijskim igrama u Tokiju biće Hend Zaza iz Sirije. Ona ima 12 godina i takmiči se u stonom tenisu. Rođena je 1. januara 2009. godine. Zaza je do plasmana došla na azijskim kvalifikacijama u februaru, održanim u Jordanu.

Tada je u finalu pobedila 42-godišnju Marijanu Sahakian iz Libana, i to sa 4:3. Pored toga što će biti najmlađa u Tokiju, Zaza je i jedna od najmlađih ikada od svih koji su učestvovali na olimpijskim igrama. Zaza će postati najmlađa olimpijka posle 52 godine.

Pre nje je 1968. na Zimskim olimpijskim igrama učestvovala Beatris Hustiju, koja je imala 11 godina.

Najmlađi učesnik ikada je 10-godišnja gimnastičarka iz Grčke Dimitrios Lundras, koja je na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. u Atini osvojila bronzanu medalju.

AP/Ed Reinke

 

S druge strane, najstariji učesnik na Olimpijskim igrama u Tokiju biće Hiroši Hokecu, japanski jahač. Hokecu je rođen 28. marta 1941. godine.

Učesnik Olimpijskih igara bio je i 1964. Tada je bio 40. u skokovima.

AP/Charlie Neibergall

 

Kada je reč o medaljama, jedno je sigurno - tim Sjedinjenih Američkih Država u Tokiju, ali i daleko posle toga, možda nikada, niko neće moći da nadmaši.

Amerikanci sa letnjih Olimpijskih igara do sada imaju ukupno 2.523 medalje, od čega 1.022 zlatne. U oba parametra su daleko najuspešnija nacija, ali su vodeći i po broju i srebrnih i bronzanih medalja.

Iza američkog tima je Sovjetski savez, koji se raspao pre više od 30 godina, a potom sledi Velika Britanija.

Britanci imaju 1.010 medalja do sada, od čega 395 zlatnih. Slede Francuska, Nemačka, Italija, Kina, Australija i drugi.

Srbija, pod tim imenom, ima 15 olimpijskih medalja, tri zlatne i po šest srebrnih i bronzanih.

AP/Mark J. Terrill

 

Američki plivač Majkl Felps ubedljiv je po broju osvojenih medalja na olimpijskim igrama.

Felps ih ima ukupno 28, od čega čak 23 zlatne, i suvereno je na vrhu liste osvajača. Mnogi u Srbiji mu osporavaju jednu od zlatnih medalja, iz čuvenog finala i duela sa Miloradom Čavićem.

Tada je Čavić, što se vidi i na snimku, prvi došao do cilja, ali navodno nije dovoljno jako pritisnuo zid bazena, pa je zlatna medalja otišla Felpsu, a srebrna je pripala plivaču iz Srbije.

Drugo mesto na večnoj listi osvajača medalja zauzima Larisa Latinina, sovjetska gimnastičarka, koja ih ima ukupno 18, među kojima devet zlatnih.

Poput američkog tima, i Felpsa u Tokiju niko neće moći da ugrozi po broju osvojenih medalja.

Najtrofejniji olimpijac u Tokiju biće nemački jahač, Izabel Vert, koja je do sada osvojila 10 medalja, šest zlatnih i četiri srebrne.

AP/John Locher

 

Olimpijski pokret zaslužuje Nobelovu nagradu za mir 

Uoči početka Igara u Tokiju došao je predlog da olimpijski pokret dobije Nobelovu nagradu za mir.

To je predložio bivši dobitnik nagrade Muhamad Junus.

Junus, bankar iz Bangladeša koji je nagrađen zbog osmišljavanja mikro-kreditnih pozajmica siromašnim ljudima, sarađivao je sa Međunarodnim olimpijskim komitetom na poslonom programu za sportiste.

Kao referencu za svoj predlog između ostalog je naveo to da su pre tri godine na zimskim igrama u Pjongčangu dve Koreje izašle pod jednom zastavom.

"Ako to nije mirotvorstvo, onda ne znam šta je", naveo je Junus.

On će dobiti nagradu MOK-a za rad u obrazovanju, razvoju i miru u sportu.

Komentari (1)

Sport