Tenis

Novak uz dosta muke do drugog kola AO: Tinejdžer iz Hrvatske uzeo set šampionu

Komentari

Autor: Euronews

14/01/2024

-

13:18 >> 13:20

Novak uz dosta muke do drugog kola AO: Tinejdžer iz Hrvatske uzeo set šampionu
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji srpski teniser Novak Đoković uspešno je započeo takmičenje na Australijen openu, gde juri 11, a ukupno 25. grend slem titulu u karijeri. Na startu turnira u Melburnu pobedio je Dina Prižmića iz Hrvatske u četiri seta i, teže od očekivanog, plasirao se u drugo kolo, gde čeka boljeg iz duela Popirin - Polmans.

Hrvatski teniser, koji je u glavni žreb prvog grend slema u sezoni stigao putem kvalifikacija, ozbiljno je namučio Đokovića i pokazao zašto je bio juniorski šampion Rolan Garosa ovog leta. Ali je ipak, daleko bogatije iskustvo najboljeg tenisera sveta, na kraju, presudilo - 3:1 (6:2, 6:7, 6:3, 6:4).

Branilac titule u Melburnu imao je poteškoća sa servisom. Imao je veliki broj neiznuđenih grešaka (48). Dobar deo susreta mučio se iza osnovne linije. Što zbog, prema tvrdnjama inostranih medija, manjih zdravstvenih problema, što zbog nadahutog rivala sa druge strane mreže, koji zauzima tek 178 mesto ATP liste. Ali je na kraju uspeo da opravda ulogu favorita i posle nešto više od četiri časa, obezbedi plasman u drugu rundu.

 

 

Novak je sa velikom energijom počeo meč i uz dva brejka prednosti, došao do vođstva u uvodnom setu, da bi u drugom upao u kontra ritam. Mučio se da dođe do svoje igre iza osnovne linije. Slabo je servirao, što je iskoristio kvalifikant da dođe do prednosti od 3:1. Đoković je potom vratio brejk, a pošto su oba tenisera čuvala prednost početnog udarca do kraja seta, drugi deo igre odlučen je u taj-brejku. Hrvat je napravio dva mini brejka i poveo 6:2, Đoković je odbranio četiri set lopte rivala i prišao na 6:5, ali, nažalost, nije mogao i petu. 

Ipak, u trećem setu polako je počelo sve da dolazi na svoje, iako je posle brejka prednosti, Đoković gubio 3:2 u petom gemu. Srpski teniser zaigrao je na svom nivou. Podigao je procente na riternu i uz solidan broj forhend "vinera", stigao do ključnog brejka u osmom gemu (5:3), koji je u potpunosti preokrenuo momentum na Rod Lejver Areni. 

Od tog trenutka, pa sve do kraja, Đoković je držao konce igre u svojim rukama i ništa više nije prepuštao slučaju. Tinejdžera (18) sa druge strane terena, držao je daleko iza osnovne linije. Povremeno bi ga "pozvao" na mrežu kratkim slajsevima i poene dobijao na kontu izgrađenih akcija. Na krilima takve igre srpski teniser poveo je 4:0 u odlučujućem setu, Prižmić je nekako uspeo da vrati brejk u nastavku, ali ne i da uvede meč u peti set. 

Đoković je tako na kraju uz dosta muke uspeo da preskoči prvu prepreku na Australijan openu i uz sedmu meč loptu, obezbedi plasman u drugo kolo.

 

 

Komentari (0)

Sport