Tenis

Nema šta tu da se kaže, nadigran sam, videću šta dalje: Novak Đoković stoički podneo poraz od sjajnog Janika Sinera

Komentari

Autor: Euronews

26/01/2024

-

09:33

Nema šta tu da se kaže, nadigran sam, videću šta dalje: Novak Đoković stoički podneo poraz od sjajnog Janika Sinera
Nema šta tu da se kaže, nadigran sam, videću šta dalje: Novak Đoković stoički podneo poraz od sjajnog Janika Sinera - Copyright Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino)

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković stao je s knedlom u grlu pred medije na Australijan openu, jer sigurno ni u najcrnjim snovima nije mislio da je moguće da ga Janik Siner do nogu potuče u polufinalu uvodnog sezonskog Grend slema.

Ne samo da je prvi put zaustavljen u meču za finale turnira u Melburnu nego je sve vreme bio u senci fantastičnog Italijana, do te mere da su neobavešteni mogli da pobrkaju ko je rekordni Grend slem šampion (24) a ko će prvi put igrati za trofej vredan 2.000 ATP bodova. 

"Prvo, želim da čestitam Janiku na sjajnom meču, zasluženo je u finalu, nadigrao me je potpuno danas. Bio sam šokiran svojim nivoom, na loš način. Nisam mnogo toga radio na pravi način u prva dva seta, jedan od najlošijih mečeva na slemovima koji sam odigrao. Nije prijatno, ali sve zasluge dajem njemu jer je sve uradio bolje od mene, u svakom aspektu igre. Trudio sam se, borio sam se, podigao sam nivo u trećem setu, sačuvao sam meč loptu. Ali opet, četvrti set – veoma loš gem, imao sam 40:0... Bilo je vetrovito. Sve u svemu, nivo mog tenisa nije bio dobar. U tim momentima se trudiš da podigneš svoj nivo, i publika je bila odlična, bili su fer prema obojici, imali smo podršku i Janik i ja. To je to. Čestitam mu", nije mogao a ni želeo da pobegne od surove istine svrgnuti australijski teniski kralj. 

Za dublju analizu, kaže, ima vremena. Ali i razloga za generalno zadovoljstvo, smatra 36-godišnji Srbin. 

"Tek se završio meč, teško mi je da sumiram utiske. Možda sutra, za nekoliko dana. Definitivno imam na šta da budem ponosan, u smislu onoga što sam uradio. Niz je morao da se završi jednog dana, bar sam dao sve što sam mogao u ovim uslovima, kada nisam igrao dobro. Izgubio sam od igrača koji ima šansu da osvoji prvi slem. Ovo je poseban grad, najbolji grend slem u mojoj karijeri, nadam se da ću imato šansu da se vratim, da igram bar još jednom ovde".

Za ovu godinu javno je sebi zacrtao osvajanje što više Grend slemova i zlatne olimpijske medalje u Parizu. 

"Ne znam, i dalje imam velika očekivanja od drugih slemova, Olimpijskih igara. Početak je sezone, nije osećaj na koji sam navikao. Zadovoljstvo mi je bilo da većinu svojih sezona počnem sa grend slem titulom, sada je drugačije, videćemo. Ovaj turnir nije bio po mom standardu, nisam bio na nivou kao obično, ali to ne znači da je ovo početak kraja. Videćemo šta će biti do kraja sezone".

U ovom trenutku nije još načisto gde će se sledeći put boriti za titulu u ATP turu, jer već neko vreme pravi balans između profesionalnog i privatnog života. 

"Ne znam stvarno kako će se stvari odvijati. Kada čovek izađe sa terena, posle poraza je vruća glava i tu se boriš da budeš racionalan, ali se svašta dešava u glavi. Pustiću da se malo smire strasti i da nastavim dalje, videćemo na kojim turnirima. Obavezao sam se sebi da ću ovu sezonu da odigram do kraja, da igram najbolji tenis na grend slemovima i Olimpijskim igrama. Ne znam hoće li se to promeniti, moguće – neočekivane odluke u ovoj fazi moje karijere su verovatnije".

Za kraj, nije negirao da od početka AO 2024 nije bio onaj stari, prepoznatljivi Novak. Većini nedodirljiv. 

"Ja sam radio ono što generalno i radim u kontekstu moje pripreme, da budem na vrhuncu na terenu. Različiti faktori su uticali na to da ja odigram meč na način na koji sam odigrao, pre svega što na ovom turniru nisam ni blizu svog maksimuma. Na svim ostalim sam imao probleme da nađem ritam i odigram onako kako sam navikao u Australiji. I činjenica da sam igrao sa Sinerom, koji je u odličnoj formi. Maro i drugačiji uslovi, od onih na koje sam navikao ovde, igrali smo u toku dana. Ima mnogo stvari, ali glupo bi bilo da tražim izgovore. Nadigran sam, bio je bolji, nema tu šta da se kaže. Žao mi je jer sam u prva dva seta odigrao ispod nivoa, i nisam pružio otpor koji je trebalo da pružim", zaključio je Đoković. 

Komentari (0)

Sport