Tenis

Od drame na aerodromu do karantina u hotelu: Đoković u sobi u Melburnu do ponedeljka, a onda sledi i konačna odluka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

06/01/2022

-

10:28

Od drame na aerodromu do karantina u hotelu: Đoković u sobi u Melburnu do ponedeljka, a onda sledi i konačna odluka
Od drame na aerodromu do karantina u hotelu: Đoković u sobi u Melburnu do ponedeljka, a onda sledi i konačna odluka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drama u Australiji, dan drugi. Novak Đoković, svetski teniski broj jedan, i dalje se nalazi u karantinu u Melburnu, gde je sproveden nakon što mu nije odobren ulazak u zemlju, gde je trebalo da učestvuje na turniru Australijen open.

Pravila turnira su jasna - mogu da učestvuju samo oni teniseri koji su vakcinisani protiv koronavirusa, ili dobiju medicinsku izuzeće od posebnog time eksperata. S obzirom na to da je Đoković tražio upravo medicinsko izuzeće, njegovo učešće na australijskom teniskom takmičenju bilo je protkano kontroverzama i pre nego što je sleteo na aerodrom u Melburnu. 

"Spreman sam da dišem tenis"

Dugo se u sportskoj javnosti polemisalo da li bi Đokoviću trebalo dozvoliti učešće na turniru, a on se nije mnogo oglašavao tim povodom, čime je neizvesnost bila još veća. Pre dva dana, ipak, oglasio rekavši da je dobio medicinsko izuzeće i da će učestvovati na prvom gren slemu u kalendarskoj godini. Australijske vlasti, međutim, nisu baš tako mislile.

Činilo se da je sve u redu, kada je Đoković 4. januara napisao na Instagramu da "kreće u Australiju jer je dobio izuzeće" i da je "spreman da živi i diše tenis narednih par nedelja takmičenja".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Sami organizatori turnira saopštili su da je Đoković dobio medicinsko izuzeće nakon striktnih procedura, i nakon što su u reviziji zahteva učestvovale dve odvojene komisije medicinskih stručnjaka.

Da nešto ipak može da se izjalovi, nagovešteno je izjavom ministarke unutrašnjih poslova Australije Karen Endruz, koja je juče ujutru rekla da će konačnu odluku o Đokovićevom ulasku u zemlju doneti vlada te zemlje. Takođe, oglasio se i premijer Australije Skot Morison.

"Novak Ðoković treba da dokaže da ima odgovarajuće medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv kovida 19 kada sleti u Australiju ili će se u suprotnom naći u sledećem avionu za povratak kući", rekao je Morison. 

Odbijena viza

Australijski portal The Age je, nakon toga, javio kako je vlada države Viktorije odbila zahtev granične službe da odobri vizu za Novaka Đokovića nekoliko sati pre nego što je sleteo u Melburn, nakon što je otkriveno da je Đokovićev tim predao pogrešnu vrstu vize. 

On je, kako je pisao taj list, sleteo u predgrađe Melburna, a pokušao je da uđe u zemlju sa vizom koja ne sadrži podatke o medicinskom izuzeću za nevakcinisane. Prethodno je Džala Pulford iz Viktorijanskog zakonodavnog saveta navela da Đoković neće dobiti vizu.

Usled toga što se čekalo razrešenje situacije, Đoković je bio izolovan u jednoj sobi u Melburnu, a u čitavu stvar se uključila i australijska policija. Kako je preneo BBC, on je ispitivan nakon što mu lokalne vlasti nisu odobrile vizu i dovele u pitanje validnost prethodno dobijenog medicinskog izuzeća. Uz to, ispred njegove sobe bili su policajci, a oduzet mu je i telefon, kako su pisali strani mediji.

Frustraciju zbog celog događaja opisao je i njegov otac Srđan Đoković, koji je za Sputnjik rekao da Đokovića "drže u zarobljeništvu pet sati".

Sedam sati čekanja i negativna odluka

Đoković je na aerodromu bio "zarobljen" sedam sati, pre nego što je odluka doneta - zvanično mu je odbijen ulazak u zemlju, a naloženo mu je da danas napusti Australiju. Njegovi advokati su, međutim, ekspresno pristupili procesu osporavanja odluke, kako je preneo list Sidnej morning herald pozivajući se na izvore dobro upoznate sa situacijom.

Australijske granične snage (ABF) saopštile su da Đoković nije pružio odgovarajuće dokaze o ispunjenju uslova za ulazak u Australiju i da mu je viza naknadno ukinuta.

"Državljani koja nisu stanovinici Australije i ne poseduju validnu vizu za ulazak, ili im je viza poništena, biće zadržani i potom deportovani iz zemlje.

ABF će nastaviti da se stara da svi koji dođu na granicu zemlje ispune ono što im nalažu naši zakoni i tvrde da je Đoković tokom zadržavanja imao pristup mobilnom telefonu", naveli su u saopštenju.

Odlaganje

Čini se da su Đokovićevi advokati uspeli makar u nameri da uspore čitav proces, bar za sada, jer je najnovija informacija da je odluka o njegovom deportovanju odložena do ponedeljka, o čemu je pisalo i nekoliko australijskih novinara.  

Kako je ranije preneo Rojters, pozivajući se na svoje izvore, objašnjenje vlasti države Viktorija da viza nije bila odgovarajuća je sporno, pošto su trojica tenisera sa istom vizom već ušli u zemlju i omogućeno im je da se takmiče na Australijan Openu.

"Za sve one koji pitaju, svi igrači prolaze isti proces za dobijanje vize koji nadgleda Tenis Australija. Za neverovati je da je Ðoković jedini igrač kojem je viza odobrena, a zatim ukinuta", rekao je bivši direktor Australijan opena Pol Meknami.

Dok ne stigne definitivna odluka o njegovom učešću na Australijen openu, Đoković će biti smešten u "Hotelu park". U pitanju je karantinski objekat u Melburnu, koji se koristi za smeštaj tražilaca azila, navodi agencija Rojters.

Ovaj hotel, smešten u Karltonu, predgrađu Melburna, nalazi se u blizini Univerziteta u Melburnu i Kraljevske ženske bolnice. Na sajtu hotela se navodi da je to "luksuzni hotel sa 4,5 zvezdica na odličnoj lokaciji", koji raspolaže sa 107 soba, od kojih su sve klimatizovane. 

Ispred hotela su se sinoć okupili Đokovićevi navijači, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što mu nije odobren ulazak u zemlju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport