Tenis

Đoković više od šest sati čeka u Melburnu: Uskoro odluka o tome da li može da uđe u Australiju

Komentari

Autor: The Age/RTS/Euronews Srbija

05/01/2022

-

21:15

Đoković više od šest sati čeka u Melburnu: Uskoro odluka o tome da li može da uđe u Australiju
Novak Đoković - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od šest sati nakon što je sleteo u Melburn, najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću nije dozvoljen ulazak u Australiju zbog problema sa vizom.

Mediji prenose da je Novaku vraćen mobilni telefon i da će odluka o tome da li Đoković može da uđe u Australiju biće doneta negde između 9.30-10 časova po lokalnom vremenu, što je 22.30-23 časova po srednjeevropskom vremenu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo je da se čuje sa Novakom Ðokovićem u Melburnu i poručio mu je da je cela Srbija uz njega, objavio je nas svom instagram profilu.

 

Vučić je dodao da naši organi preduzimaju sve kako bi se slučaj rešio, a agencija Tanjug navodi da se predsednik čuo i sa australijskim ambasadorom u Srbiji i da očekuje hitnu reakciju australijskih vlasti po pitanju Novaka Ðokovića i njegovog učešća na Asutralijen openu.

Uredniku sportske redakcije britanskog "Telegrafa" Oliver Braun koji izveštava iz Australije javio je da su sve veće šanse da lokalne vlasti odbiju vizu Novaku Đokoviću i deporutuju ga iz zemlje.

"Postoji velika mogućnost da Novak završi na sledećm letu za Srbiju. U celu situaciju su se uključili srpska ambasada u Australiji, kao i australijski ambasador u Srbiji. Po svemu sudeći, Đokovića čeka službeni auto Australijan opena ispred aerodroma, ali uzalud", napisao je Braun na Tviteru.

Slično misli i novinar iz Australije Pol Sakal.

"Šest sati po sletanju, Novak je i dalje na ispitivanjima u prostoriji na aerodromu. Pripadnici Granične policije pregledaju dokumentaciju koja treba da opravda njegovo medicinsko izuzeće od vakcinacije. Što duže to traje, to su manje šanse da Novaku bude dozvoljen ulazak u Australiju", napisao je Sakal na Tviteru. 

Dvadesetostrukog pobednika grend slem turnira, kome je odobreno izuzeće da igra na ovogodišnjem Australijan openu, ispitivali su zvaničnici graničnih snaga u sobi na aerodromu u Melburnu do najmanje pet ujutro po lokalnom vremenu, prenosi The Age.

Kako se navodi, izvor iz australijske savezne vlade upoznat sa ovim slučajem, rekao je da sumnja da Đoković ima adekvatnu dokumentaciju koja dokazuje razlog za izuzeće. Ovaj dokaz na granici moraju da pokažu nevakcinisane osobe.

Taj izvor je potvrdio da nije baš najjasnije da li je potvrda o tome da je Đoković imao kovid-19 u poslednjih šest meseci, za šta se pretpostavlja da je razlog što je dobio pomenuto medicinsko izuzeće, uopšte dovoljna da bi mu se dozvolio ulazak na tlo Australije, po važećim saveznim propisima.

Nekadašnji dopisnik RTS-a iz Australije Dragan Caran rekao je da se trenutno "vodi politička borba između države Viktorija i federalnih vlasti".

"Problem je nastao onog trenutka kada je Novak pokazao svoj pasoš sa vizom, a ona nije dozvoljavala ulazak na osnovu odobrenog zdravstvenog izuzeća za igranje na Australijan openu. Naknadno je pozvana vlada Viktorije, čiji je glavni grad Melburn i ministarska sporta gospođa Palford. Ona je izjavila da vlada Viktorije ne može da bude sponzor za Novakov ulazak u Australiju", rekao je Caran za RTS.

On je dodao da ga čudi što se problem pravi samo Novaku, kad je oko 15 tenisera trebalo da učestvuje na turniru na osnovu izuzeća. 

Podsetimo, premijer vlade Australije Džim Morison, sat pre sletanja aviona u kojem je Novak Đoković, izjavio je da "svi moraju da poštuju pravila, a ukoliko Đoković ne ispunjava uslove koje zahtevaju australijske federalne vlasti prilikom ulaska u zemlju tokom pandemije koronavirusa, njemu neće biti dozvoljen ulazak".

Trener srpskog tenisera Goran Ivanišević, na Instagramu je podelio sliku sa aerodroma uz komentar: "Ne baš uobičajen put u Australiju."

Komentari (0)

Sport