Tenis

Australija odbila da izda vizu Đokoviću, advokati osporavaju odluku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2022

-

22:18

Australija odbila da izda vizu Đokoviću, advokati osporavaju odluku
Australija odbila da izda vizu Đokoviću, advokati osporavaju odluku - Copyright EPA/MORGAN SETTE

veličina teksta

Aa Aa

Australijske vlasti nisu dozvolile najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću da uđe u zemlju i učestvuje na prvom Grend slemu u sezoni, preneli su lokalni mediji.

Prvom teniseru sveta Novaku Đokoviću rečeno je da mu je viza odbijena i da će kasnije u četvrtak morati da napusti Australiju.

Đokovićevi advokati su u procesu osporavanja odluke, potvrdio je za The Age i Sidnei Morning Herald izvor upoznat sa situacijom.

Nije jasno da li će Novak napustiti Australiju u četvrtak ili će ostati u zemlji dok njegovi advokati pokušavaju da ponište odluku. U međuvremenu može biti smešten u državni smeštaj ili karantin u viktorijanskom hotelu, prenosi The Age.

Australijske granične snage (ABF) saopštile su da Đoković nije pružio odgovarajuće dokaze o ispunjenju uslova za ulazak u Australiju i da mu je viza naknadno ukinuta.

"Državljani koja nisu stanovinici Australije i ne poseduju validnu vizu za ulazak, ili im je viza poništena, biće zadržani i potom deportovani iz zemlje", navodi se u saopštenju objavljenom u četvrtak ujutro.

 ABF će nastaviti da se stara da svi koji dođu na granicu zemlje ispune ono što im nalažu naši zakoni i tvrde da je Đoković tokom zadržavanja imao pristup mobilnom telefonu.

Neki teniseri imali istu dokumentaciju kao Novak, a igraće na AO

Prema saznanjima izvora bliskim organizatorima Australijan opena, Đokoviću je odbijena ista viza, koja je prethodno prihvaćena kod drugih tenisera.

"Ne znam kako će federalni organi [objasniti činjenicu da je] nekoliko tenisera već u zemlji uz isto izuzeće koje je dodeljeno Novaku. Ovo nam izgleda kao da federalci odgovaraju medijima tako što puštaju neke igrače da uđu, ali ne i svetskog broja 1", rekao je izvor.

Bivši direktor Australijan opena Pol Meknami oglasio se na Tviteru i otkrio da je samo Đokoviću odobrena viza i onda poništena, a da su ostali teniseri sa tom istom vizom i izuzećem ušli u Australiju.

"Za sve one koji pitaju, svi igrači prolaze isti proces za dobijanje vize koji nadgleda Tenis Australija. Za nepoverovati je da je Ðoković jedini igrač kojem je viza odobrena, a zatim ukinuta", napisao je Meknami.

Otac Novaka Ðokovića, Srđan, oglasio se večeras i objavio na Vocapu uz sledeće reči: "Deportacija. Ne puštaju ga u tu, u taj užas! Naš ponos naš Novak se vraća".

Đoković je prethodno više od osam sati proveo na aerodromu u Melburnu. On je izvestan period bio smešten u posebnu prostoriju, koju je obezbeđivala policija i u početku mu je bio oduzet mobilni telefon.

Kako su preneli tamošnji mediji, lokalna vlast države Viktorija nije želela da mu izda vizu jer nije vakcinisan i nije podneo "odgovarajući zahtev", dok su Federalne vlasti tražila da se poštuje stav o izuzeću.

Da će Australija deportovati Novaka najavili su novinari koji izveštavaju sa Australijan opena. Prvo je Pol Sakal napisao na Tviteru da što duže traje ispitivanje, to su manje šanse da srpskom teniseru bude dozvoljen ulazak u Australiju.

"Šest sati po sletanju, Novak je i dalje na ispitivanjima u prostoriji na aerodromu. Pripadnici Granične policije pregledaju dokumentaciju koja treba da opravda njegovo medicinsko izuzeće od vakcinacije. Što duže to traje, to su manje šanse da Novaku bude dozvoljen ulazak u Australiju", poručio je Sakal. 

Kasnije je na društvenim mrežama oglasio i urednik sportske redakcije britanskog "Telegrafa" Oliver Braun.

"Postoji velika mogućnost da Novak završi na sledećm letu za Srbiju. U celu situaciju su se uključili srpska ambasada u Australiji, kao i australijski ambasador u Srbiji. Po svemu sudeći, Đokovića čeka službeni auto Australijan opena ispred aerodroma, ali uzalud", napisao je Braun na Tviteru.

"Politička borba između države Viktorija i federalnih vlasti"

Lokalni list "Ejdž" objavio je da je federalna granična policija zatražila odgovor od australijske države Viktorija da li će prihvatiti aplikaciju aktuelnog osvajača Australijan opena - imajući u vidu da je podneo zahtev za pogrešnu vizu.

Džala Pulford, vršiteljka dužnosti ministra sporta države Viktorija, ne navodeći razloge, u odgovoru je ukazala da Đokoviću neće biti odobreno podnošenje zahteva za individualnu vizu zarad učešća na Otvorenom prvenstvu Australije.

Nekadašnji dopisnik RTS-a iz Australije Dragan Caran objasnio je da ovde posredi imamo "političku borbu koja se vodi između države Viktorija i federalnih vlasti".

"Problem je nastao onog trenutka kada je Novak pokazao svoj pasoš sa vizom, a ona nije dozvoljavala ulazak na osnovu odobrenog zdravstvenog izuzeća za igranje na Australijan openu. Naknadno je pozvana vlada Viktorije, čiji je glavni grad Melburn i ministarska sporta gospođa Palford. Ona je izjavila da vlada Viktorije ne može da bude sponzor za Novakov ulazak u Australiju", rekao je Caran.

Premijer Morison: Ne bi trebalo da postoje posebna pravila za Đokovića

Prethodno je australijski premijer Skot Morison izjavio da je potrebno da najbolji svetski teniser obrazloži medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv kovida 19 - kada bude stigao u tu zemlju ili će, kako se izrazio, "narednim avionom biti poslat kući".

"Čekamo obrazloženje kako bismo podržali tu odluku. Ako dokazi ne budu dovoljni neće biti tretiran drugačije od bilo koga drugog i naći će se u sledećem avionu. Ne bi trebalo da postoje posebna pravila za Novaka Đokovića", rekao je Morison medijima posle sastanka sa državnim zvaničnicima o pandemiji koronavirusa u toj zemlji. 

Odluka da se Novaku Đokoviću odobri učešće na turniru uz medicinsko izuzeće izazvala je oštre kritike australijske javnosti - zemlje u kojoj je više od 90 odsto populacije starije od 16 godina kompletno imunizovano.

Vučić: Srbija će se boriti za Novaka, za pravdu i istinu

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će se u skladu sa svim normama međunarodnog javnog prava Srbija boriti za Novaka Ðokovića, za pravdu i istinu.

"Upravo sam završio telefonski razgovor sa Novakom Ðokovićem. Rekao sam našem Novaku da je cela Srbija uz njega, a da naši organi vlasti preduzimaju sve mere kako bi maltretiranje najboljeg tenisera sveta u najkraćem mogućem periodu bilo prekinuto", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

"Inače, Novak je jak, onakav kakvog ga svi poznajemo", dodao je predsednik uz Novakovu fotografiju.

Izuzeće tražilo 26 tenisera

Teniski savez Australije i vlada australijske države Viktorija saopštili su da je Đoković jedan od "nekolicine" kandidata među 26 tenisera koji su tražili izuzeće od vakcinacije, ali da nisu dobili nikakav poseban tretman u procesu anonimne prijave.

Kreg Tajli, izvršni direktor Teniskog saveza Australije, koji je organizator prestižnog teniskog takmičenja, izjavio je da je proces medicinskog izuzeća poverljiv i da ga vode nezavisni stručnjaci.

"Niko nije znao ko je podnosilac zahteva. To su lične, privatne, poverljive medicinske informacije koje nemamo pravo da javno delimo – ali je veoma jasno u smernicama pod kojim uslovima se dobija izuzeće", rekao je Tajli.  

Komentari (0)

Sport