Tenis

Još jedan dan drame za najboljeg tenisera sveta: Šta piše u dokumentu koji je Đokovićev tim podneo vlastima Australije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2022

-

10:28

Još jedan dan drame za najboljeg tenisera sveta: Šta piše u dokumentu koji je Đokovićev tim podneo vlastima Australije
Tanjug/AP/Darko Vojinović - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski teniser Novak Đoković i dalje se nalazi karantinu u Australiji, gde je zadržan nakon što mu je odbijena viza za ulazak u tu zemlju pre tri dana. On je, prvobitno, najavio da će učestvovati na Australjen openu, jer je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv koronavirusa, ali nakon dugih osam sati po sletanju na aerodrom u Melburnu, ipak je obavešten da ne može da uđe u zemlju. Od tada se nalazi u hotelu gde su inače smešteni ilegalni imigranti, a konačna odluka o tome da li će biti deportovan nazad u Evropu biće doneta u ponedeljak. On se juče, otkako je u Australji, prvi put oglasio na Instagramu, čestitavši Božić i zahvalivši se svima na podršci.

Đokovićev advokatski tim je, u pokušaju da ospori odluku australijskih vlasti o zabrani ulaska u zemlju, podneo australijskim vlastima niz dokumenata kako bi odbranio svog štićenika. U dokumentima piše da je srpski teniser došao u tu zemlju malo pre ponoći 5. januara, kako bi učestvovao na turniru Australijen open koji počinje 17. januara. 

"Đoković je imao vizu za privremene aktivnosti, koja mu je odobrena 18. novembra 2021. godine. Kao neko ko ima tu vizu, Đoković je imao dozvolu da putuje, ulazi i boravi u Australiji. Na njegovo pravo da uđe u Australiju i boravi u njoj, kao i na pravo za dobijanje vize, ni na koji način nije uticao njegov vakcinalni status", piše u dokumentu.

Pisma od Tenis Australije i Ministarstva unutrašnjih poslova 

Navodi se da je Đoković 30. decembra 2021. godine primio pismo od šefa medicinske službe australijske teniske asocijacije (Tenis Australija) - u pitanju je medicinsko izuzeće, gde piše da je dobio "medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv kovida 19" zbog toga što je nedavno preležao ovu infekciju.

"U izuzeću se takođe navodi da je Đoković poslednji put bio pozitivan 16. decembra, a je prošlo 14. dana i da nije pokazao nikakve simptome groznice ili respiratornih problema u poslednja 72 sata", navodi u podnesku advokatski tim srpskog tenisera.

EPA/MORGAN SETTE

 

Takođe, u izuzeću se navodi da ga je dao nezavisni ekspertski medicinski odbor Tenis Australije, kao i da ga je zatim odobrio nezavisni Medicinski odbor eksperata države Viktorija, a piše i da su ove odluke u skladi sa preporukama australijskog odbora za imunizaciju (ATAGI).

Advokati Đokovića dodaju i da je 1. januara 2022. godine srpski teniser primio dokument od australijskog ministarstva unutrašnjih poslova, koji se ticao njegove dozvole za putovanje u Australiju. Tu je pisalo, navode, da je "njegova dozvola za putovanje u Australiju pregledana", i da "njegovi odgovori pokazuju da ispunjava uslove za dolazak u Australiju bez karantina, tamo gde je dozvoljavaju vlasti države u koju se putuje".

"S obzirom na to da je imao vizu za koju je ispunjavao uslove, da je dobio sertifikat o medicinskom izuzeću koji je pregledao odbor države Viktorije, i da ga je MUP obavestilo da ispunjava uslove za dolazak bez karantina, Đoković je razumeo kako mu je dozvoljen ulazak u Australiju i Viktoriju kako bi se takmičio na Australijen openu", piše u podnesku.

Viza odbijena posle osam sati čekanja

Navodi se da su, uprkos svemu ovome, Đokovićevu vizu navodno odbili na aerodromu u Melburnu, pozivajući se na jedan od članova Zakona o migraciji. 

"Ovo se dogodilo nakon što je proveo vreme u prostoru za imigraciju, a uglavnom nije imao nikakve informacije tokom osam sati. Njega su oko 4.11 obavestili da će mu viza biti odbijena, oko 6.07 ga saslušali, oko 7.29 je doneta odluka, a oko 7.42 je bio obavešten o njoj", napisali su njegovi advokati.

Nakon toga, navodi se, odveden je u Hotel Park, gde se i dalje nalazi, a odbijeni su mu i svi zahtevi da bude smešten na nekom drugom mestu gde bi mogao da trenira i pripremi se za Astralijen open ukoliko ipak bude odlučeno da može da uđe u zemlju.

Tanjug/AP

 

Đokovićev advokatski tim izneo je zatim niz dokaza zbog kojih smatraju da bi njihovom štićeniku trebalo dozvoliti ulazak u Australiju i takmičenje na Australijen openu.

Na samom kraju podneska, navodi se da su vremenski okviri u kojima se odlučuje o čitavoj situaciji veoma važni, upravo zbog toga kada Australijen opoen počinje. Sudije se pozivaju da što pre donesu odluku, a Vlada Australije da, ukoliko odluka bude pozitivna za Đokovića, omogući momentalno izvršenje iste, odnosno njegovo puštanje u zemlju. 

"To nije hotel, već zatvor"

Dok čeka konačnu odluku o tome dan li će mu biti dozvoljen ulazak u zemlju i učešće na prvom gren slemu sezone, Novak Đoković vreme provodi u Hotelu Park, gde su inače smešteni tražioci azila.

"Novak je još uvek u hotelu koji je to samo po imenu, a zapravo je zatvor gde su smešteni ilegalni migranti. Tu sobe nemaju balkone i prozori ne mogu da se otvore, tako da on mora da provodi vreme sam i bez svežeg vazduha", navela je za Euronews Srbija novinarka iz Australije Svetlana Sudar Kovačević.

Ukoliko bi teniser svojevoljno napustio hotel, ističe Sudar Kovačević, pretila bi mu opasnost od suspenzije tako da tri godine ne može da uđe u Australiju.

Politikolog Nina Marković Kazi je u uključenju za Euronews Srbija iz Australije rekla da čitava situacija, ipak, ima političku pozadinu.

Euronews

"Novak Đoković je 'žrtveno jagnje' predizborne politike Australije. Ovo dolazi premijeru Skotu Morisonu usred apsolutnog rasula u mnogim delovima javnog života Australije, od toga da nema nekih osnovnih namirnica, do štrajka vozača", smatra Marković Kazi.

Ona odluku da se Đokoviću ne dozvoli ulazak u zemlju vidi kroz prizmu izbora u Australiji, zato što su, kako kaže, u toku predizborne debate.

"Ovo je došlo 'kao kec na jedanaest' i vladi u Viktoriji, i federalnoj Vladi. Međutim, ne znamo kakav je odgovor ministra sporta, niti da li su prijatelji Srbije iz SAD nešto urgirali. U ovom slučaju definitivno nije dovoljan bilateralan, već multilateralan pristup", istakla je.

Najavljene posledice po odnose Srbije i Australije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će sve što se dešava sa Novakom Ðokovićem u Melburnu ostaviti posledice na odnose Srbije i Australije.

Dačić je rekao da teško da će Australija prihvatiti bilo koje argumente države Srbije kada je reč o slučaju Novaka Ðokovića. On je dodao i da je čitav proces ima "političku implikaciju".

I drugi zvaničnici iz srpske vlasti govorili su o Đokovićevoj situaciji. Tako je, na primer, predsednik Aleksandar Vučić u nekoliko navrata rekao da država radi sve što je u njenoj moći kako bi se ovaj problem razrešio.

Osim toga, premijerka Srbije Ana Brnabić je danas istakla da je država učinila sve što je u njenoj moći da Đokoviću olakša boravak u hotelu, dok čeka konačnu odluku.

"Đokoviću se isporučuje hrana bez glutena. Kako bi održao formu dobio je i sprave za vežbanje. Sim karticu, a obezbeđen mu je i laptop s obzirom da nije u mogućnosti da koristi svoj", rekla je Brnabić za TV Pink.

Reakcije širom sveta

S obzirom na to koliko je ova situacija neobična, nije ni čudo što je izazvala rekacije javnosti širom sveta, a mahom su to bili sportisti.

Australijski mediji se, od prvog dana, neprestano bave Đokovićevim slučajem. Iako je klima uglavnom bila takva da daju podršku odluci Vlade Australije da mu ne dozvoli ulazak u zemlju, sada se sve više kritikuje način na koji se vlasti odnose prema čitavoj situaciji.

Dnevnik iz Melburna "The Age" pisao je juče kako je Đoković imao puno pravo da misli da će mu biti dozvoljen ulazak u zemlju nakon što je dobio vizu. Slično tome, Sidnej morning herald preneo je da se australijska administracija suočava sa mnogim pitanjima o tome kako su se ponašali prema teniseru.

Možda i najveće iznenađenje je reakcija tenisera Nika Kirjosa, koji često kritikuje Đokovića. On je, na tviter nalogu, napisao da je "situacija sa Novakom Đokovićem veoma loša", i da je srpski teniser "jedan od naših najvećih šampiona, ali, pre svega, čovek".

Australijska ministarka: Đoković nije zatočen

Porodica Novaka Đokovića je sazvala i konferenciju za novinare, a govorili su njegovi otac, majka, brat i stric. Oni su rekli da srpskog tenisera vlasti u Australiji "tretiraju kao kriminalca", i da on "nije prekršio nijedan zakon".

Osim toga, Đokovićevi navijači okupljali su se ovih dana ispred hotela u kom je smešten, ali i ispred Narodne skupštine Srbije kako bi mu pružili podršku.

Australijske vlasti su saopštile da ispituju i vize drugih stranih tenisera, a ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz rekla je da Novak Ðoković "nije u zatočeništvu".

"On je slobodan da ode u bilo koje vreme kada to odluči i granične snage će to zapravo olakšati", rekla je ona u intervjuu za "Kanal 9", prenosi BBC.

Endrjuz je izjavila da postoje obaveštajni podaci koji "pokazuju da postoje pojedinci koji nisu ispunili uslove za ulazak, što mora da se istraži". 

U Australiji je već najmanje troje učesnika Australijan opena koji imaju isto medicinsko izuzeće kao Novak Ðoković, a stići će ih još tokom sledeće nedelje, izjavio je za Rojters jedan neimenovani izvor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport