Fokus

Korona hara Australijom: Danas skoro 80.000 zaraženih, nekoliko strogih mera vraćeno na snagu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, Sky News, Guardian

07/01/2022

-

18:42

Korona hara Australijom: Danas skoro 80.000 zaraženih, nekoliko strogih mera vraćeno na snagu
Tanjug/AP/Jono Searle/AAP Image - Copyright Tanjug/AP/Jono Searle/AAP Image

veličina teksta

Aa Aa

Australija već danima beleži rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom, a samo u poslednja 24 sata u toj zemlji registrovano je više od 78.000 novih slučajeva. Zbog uticaja omikron soja bolnice su opterećene, a zvaničnici upozoravaju da se vrhunac tek očekuje.

Najmnogoljudnija država Australije ponovo je uvela neka ograničenja i obustavila neke operacije u petak pošto je broj slučajeva koronavirusa dostigao još jedan rekord. Novi Južni Vels je prijavio 38.625 novih sluajeva, što je navelo premijera Dominika Peroteta da objavi propise o zabrani igranja i pevanja u pabovima i noćnim klubovima i odlaganju nehitnih operacija do sredine ferbuara.

Broj hositalizovanih je dostigao u petak 1.738 u toj državi, piše AP a zdravstvene vlasti su upozorile da bi taj broj mogao da poraste na 4.700 ili čak 6.000 u najgorem scenariju u narednih mesec dana. Bolnice su već pod pritiskom jer je oko 3.800 medicinskih radnika u izolaciji nakon što su testirani pozitivno.

Perotet je pritnao da su ovo bile "dve godine neverovatnog izazova", ali je rekao da je ponovno uvođenje protokola "razumno i proporcionalno".

Šef australijskog medicinskog udruženja kritikovao je Peroteta u petak rekavši da je porast broja slučajeva i hospitazlizacija rezultat njegove odluke da ublaži ograničenja bađ kada je varijanta omikron počela da se širi u državi, piše AP.

Zatvoreno ostrvo

Podsetimo, oči celog sveta proteklih nekoliko dana uprte su baš u Australiju, inače zemlju koja je verovatno tokom dve godine pandemije imala najstroža restriktivna pravila.

Australija je prvi slučaj zabeležila na samom početku, još u januaru prošle 2020, a postepeno uvođenje mera dovelo je do gotovo potpune izolacije ovog kontinenta od ostatka sveta.  

profimedia

 

U nameri da zadrže koronavirus van kontinenta, Australija je postala zatvoreno ostrvo, koje za ulazak i izlazak iz zemlje traži posebna odobrenja. Uz to, neki potezi saveznih vlasti doveli su u pitanje i ljudske slobode.

Omikron soj, međutim, sada pogađa Australiju mnogo teže od prethodnih talasa, a podaci državnih zdravstvenih službu pokazuju da je i geografski šire rasprostranjen.

Slučaj Novaka Đokovića

O Australiji se, međutim, ovih dana piše zbog najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, koji se trnutno nalazi u karantinu u hotelu u Melburnu.

On je, podsetimo, najavio da će učestvovati na turniru Australijen open jer je dobio medicinsko izuzeće, ali mu je ulazak u državu odbijen posle sedam sati čekanja i neizvesnosti. Međutim, konačna odluka je odložena do ponedeljka, a za to vreme Đoković se nalazi u hotelu u Melburnu gde su obično smešteni tražioci azila.

profimedia

 

Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je usmeni protest amabasadoru Australije u Srbiji Danijelu Emeriju zbog, kako je saopšteno, nedoličnog tretmana kojem je u Melburnu izložen Novak Ðoković. U međuvremenu, vlasti Australije sada ispituju i vize drugih stranih tenisera.

Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz izjavila je da postoje obaveštajni podaci koji pokazuju da sada postoje i drugi pojedinci koji nisu ispunili uslove za ulazak u zemlju i to, kako je rekla, mora da se istraži.

Koja su pravila za put u Australiju?

Prema podacima australijskog ministarstva zdravlja, za putovanje u Australiju i van nje, putnici moraju da pruže dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa. Dokaz o dve doze vakcine može se pokazati korišćenjem Međunarodnog sertifikata o vakcini protiv kovida 19.

Jedini izuzeci su deca uzrasta od 11 godina i mlađa i oni koji "ne mogu da dobiju nijednu od odobrenih vakcina protiv kovida 19 iz medicinskih razloga".

Ako je neko vakinisan u inostranstvu, cepivo koje ste dobili mora da bude na listi odobrenih. U Australiji su odobrene Fajzer, Astrazeneka, Moderna, Jansen i Sinovak.

Australijska granica ponovo je otvorena tek krajem 2021. u skladu sa strogim ograničenjima zemlje za suzbijanje virusa i zaustavljanje "uvoza" slučajeva iz inostranstva. To je značilo da su hiljade porodica bile razdvojene skoro dve godine.

Sada se tamo može putovati jedino uz izuzeće.

Državljani Australije, stalni stanovnici, građani Novog Zelanda koji obično borave u Australiji i članovi njihovih porodica su automatski izuzeti, ali i dalje moraju da budu vakcinisani.

Od 15. decembra 2021, "potpuno vakcinisanim nosiocima kvalifikovanih viza" je dozvoljen ulazak, kao i onim kojima su odobrena pojedinačna izuzeća.

Sve prijave za izuzeće moraju da budu popunjene najmanje dve nedelje pre nego što osoba otputuje, piše Sky news.

Komentari (0)

Svet