Fokus

Bivši sekretar za imigraciju Australije za Euronews Srbija: I Đoković i Vlada mogu da se žale na konačnu odluku

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Đulić Banović

07/01/2022

-

12:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

O slučaju Novaka Đokovića, koji je u pritvoru u Australiji dočekao Božić, a tu će i ostati sve do konačne odluke u ponedeljak, za Euronews Srbija je govorio Abul Rizvi, stručnjak za imigraciona pitanja i nekadašnji sekretar za imigraciju u odeljenju za imigracije Australije.

"Nemam mnogo simpatija prema tome što gospodin Đoković nije vakcinisan, ali način na koji australijska vlada vodi ovaj slučaj nije dobar. Gospodin Đoković se, ili neko iz njegovog tima, koliko razumem, prijavio za vizu onlajn, i ona je automatski odobrena. To znači da je na sva pitanja odgovoreno kako treba pa mu je sistem odobrio vizu", rekao je Rizvi.

Kako kaže, možda je sistem loš, jer mu se čini da ne postoji pitanje da li je neko vakcinisan, pa samim tim Đoković nije ni morao na njega da odgovori.

"Drugi nivo odbrane Australije je ukrcavanje na avion. U tom momentu trebalo je da australijski zvaničnici intervenišu i posavetuju ga da mu viza može biti ukinuta i da ne treba ni da se ukrca na avion. Ali, to nisu učinili. Dozvolili su mu da doleti čak do Australije i ukinuli mu vizu pošto je stigao na osnovu toga što nije vakcinisan", rekao je Rizvi.

"Pitanje je komplikovano"

Odluku o tome da li će Đoković biti deportovan u Evropu doneće u ponedeljak sudija Entoni Keli. On je, nakon dva odlaganja suđenja u četvrtak, odlučio da se konačna presuda ipak odloži.

"To je nezavisna sudska odluka, taj sudija je veoma nezavisna osoba. Nisam ubeđen da tu odluku može brzo da donese, pitanje je komplikovano, može čak i da potraje. Koji će put sudija odabrati, nije lako predvideti. Moguće je da kaže da ne može da donese odluku dok se Australijen open ne završi, a može da zaključi da pod određenim uslovima Đoković može da izađe iz pritvora i da igra na turniru, pod uslovima koje da sudija", rekao je Rizvi.

Dodaje da, ako presuda bude protiv njega, srpski teniser može da se žali višem sudu, a moguće je i da presuda ide u korist Đokovića, pa da se višem sudu žali sama država Australija. 

Komplikacije u vezi sa dozvolama napravile su se, ističe Rizvi, zbog toga što dozvole Teniske asocijacije i vlade države Viktorija nisu jednake.

"Postoji medicinsko izuzeće koje određuje vlada Komonvelta u vezi sa vizama, a to je drugačije od izuzeća koje je Đoković dobio od Tenis Australije i vlade Viktorije. To izuzeće mu je dozvoljavalo da igra na turniru, ali nije značilo da može da uđe u zemlju. Vlada Viktorije je verovatno znala da je Australija odobrila vizu, i zato je u teškoj poziciji. Zamislite da mu je dozvoljeno da uđe u zemlju, ali da su oni odlučili da ne može da igra. Svakako situacija koju bi želeli da izbegnu", rekao je Rizvi.

Podsetimo, Đoković se već drugi dan nalazi u karantinu, gde je smešten nakon što mu je odbijena viza za ulazak u tu zemlju, iako je prvobitno saopštio da je dobio medicinsko izuzeće za učešće na Australijen openu. Nakon reakcije njegovih advokata, konačna odluka o tome da li će biti deportovan znaće se u ponedeljak.

Australjiski mediji se, od prvog dana, neprestano bave Đokovićevim slučajem. Iako je klima uglavnom bila takva da daju podršku odluci Vlade Australije da mu ne dozvoli ulazak u zemlju, sada se sve više kritikuje način na koji se vlasti odnose prema čitavoj situaciji.

Dnevnik iz Melburna "The Age" piše kako je Đoković imao puno pravo da misli da će mu biti dozvoljen ulazak u zemlju nakon što je dobio vizu. Slično tome, Sidnej morning herald piše da se australijska administracija suočava sa mnogim pitanjima o tome kako su se ponašali prema teniseru.

Preporuka za vas

Komentari (1)

vera

07.01.2022 13:35

Pošto se uključio i Britanski premijer Boris Djonson znači da je i Vimbldon već sad u pitanju i da spremaju da Novaku onemoguće učešće na Grand slemovima sve dok traje pandemija.

Svet