Tenis

Nastavak australijske sage najboljeg tenisera sveta: Novak Đoković i dalje u karantinu, stiže podrška sa svih strana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, AP

07/01/2022

-

09:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Australijska saga najboljeg tenisera sveta, Novaka Đokovića, i dalje se nastavlja. On se već drugi dan nalazi u karantinu, gde je smešten nakon što mu je odbijena viza za ulazak u tu zemlju, iako je prvobitno saopštio da je dobio medicinsko izuzeće za učešće na Australijen openu. Nakon reakcije njegovih advokata, konačna odluka o tome da li će biti deportovan znaće se u ponedeljak.

Australjiski mediji se, od prvog dana, neprestano bave Đokovićevim slučajem. Iako je klima uglavnom bila takva da daju podršku odluci Vlade Australije da mu ne dozvoli ulazak u zemlju, sada se sve više kritikuje način na koji se vlasti odnose prema čitavoj situaciji.

Dnevnik iz Melburna "The Age" piše kako je Đoković imao puno pravo da misli da će mu biti dozvoljen ulazak u zemlju nakon što je dobio vizu. Slično tome, Sidnej morning herald piše da se australijska administracija suočava sa mnogim pitanjima o tome kako su se ponašali prema teniseru.

Hrvatski Evroparlamentarac Marin Miletić je čestitao Đokoviću Božić i rekao da se nada da će ostati i pobediti na Australijen openu.

Možda i najveće iznenađenje je reakcija tenisera Nika Kirjosa, koji često kritikuje Đokovića. On je, na tviter nlaogu, napisao da je "situacija sa Novakom Đokovićem veoma loša".

"On je jedan od naših najvećih šampiona, ali je, pre svega, čovek. Morate bolje od toga", napisao je Kirjos.

Hrvatski teniser Marin Čilić da se ni prema kome ne bi trebalo tako ophoditi, a pogotovo ne prema Đokoviću. 

Poruke podrške Đokoviću poslali su i patrijarh srpski Porfirije, kao i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Australijska ministarka: Đoković nije zatočen

Porodica Novaka Đokovića je juče sazvala konderenciju za novinare, a govorili su njegovi otac, majka, brat i stric. Oni su rekli da srpskog tenisera vlasti u Australiji "tretiraju kao kriminalca", i da on "nije prekršio nijedan zakon".

Australijske vlasti su saopštile danas da ispituju i vize drugih stranih tenisera, a ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz rekla je da Novak Ðoković "nije u zatočeništvu".

"On je slobodan da ode u bilo koje vreme kada to odluči i granične snage će to zapravo olakšati", rekla je ona u intervjuu za "Kanal 9", prenosi BBC.

Endrjuz je izjavila da postoje obaveštajni podaci koji "pokazuju da sada ovde postoje pojedinci koji nisu ispunili uslove za ulazak i to moramo da istražimo". Kako navodi Rojters, ona je potvrdila da australijske granične snage procenjuju akreditive još dvoje tenisera koji su ušli u zemlju pod istim izuzećem koje je dodeljeno Ðokoviću. 

U Australiji je već najmanje troje učesnika Australijan opena koji imaju isto medicinsko izuzeće kao Novak Ðoković, a stići će ih još tokom sledeće nedelje, izjavio je za Rojters jedan neimenovani izvor. Isti izvor navodi da je treći učesnik Grend slema takođe ušao u Australiju po istim uslovima koje su postavili Teniska asocijacija Austalije i vlada države Viktorija.

Izuzeća su, takođe, mogla biti odobrena igračima ili zvaničnicima koji tek treba da stignu u Australiju, dodaje taj izvor.

PTPA: Svim sportistima sloboda da se takmiče

Asocijacija profesionalnih tenisera (PTPA), koju su zajednički osnovali Novak Đoković i kanadski teniser Vašek Pospišil, saopštila je da posmatra razvoj situacije u vezi sa pritvorom Novaka Đokovića.

"PTPA je u bliskom kontaktu sa Đokovićem, njegovom porodicom i pravnim timom, zvaničnicima Vlade i Australijen opena. Potrvrdio nam je da se dobro oseća, i zatražio da mu pružimo mogućnost da lično sa javnošću podeli detalje o situaciji u kojoj se nalazi", piše u saopštenju.

Dodaju da, uz svo poštovanje prema ličnim stavovima o vakcinaciji, svi sportisti moraju imati slobodu da se takmiče (ukoliko oni koji nisu vakcinisani imaju validan razlog za medicinsko izuzeće).

Hotel u kom je smešten Đoković

Euronews Srbija

Dok ne stigne definitivna odluka o njegovom učešću na Australijen openu, Đoković će biti smešten u "Hotelu park".

U pitanju je karantinski objekat u Melburnu, koji se koristi za smeštaj tražilaca azila, navodi agencija Rojters. Ovaj hotel, smešten u Karltonu, predgrađu Melburna, nalazi se u blizini Univerziteta u Melburnu i Kraljevske ženske bolnice.

Na sajtu hotela se navodi da je to "luksuzni hotel sa 4,5 zvezdica na odličnoj lokaciji", koji raspolaže sa 107 soba, od kojih su sve klimatizovane. 

Ispred smeštaja su se juče okupili Đokovićevi navijači, kako bi mu pružili podršku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport