Tenis

Ponedeljak, dan odluke za Đokovića: Ko odlučuje o tome da li će biti deportovan?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

06/01/2022

-

20:17

Ponedeljak, dan odluke za Đokovića: Ko odlučuje o tome da li će biti deportovan?
Đoković proslavlja poen u duelu sa Rubljovim - Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Prvi teniser sveta Novak Đoković nalazi se u karantinu u Australiji. Njemu nije dozvoljen ulazak u tu zemlju, iako je prethodno najavio učešće na gren slem turniru Australijen open (AO) jer je, kako je naveo, dobio medicinsko izuzeće. Po sletanju na aerodrom, međutim, srpskom teniseru nije dozvoljeno da uđe u državu. Sedam sati je trajala neizvesnost, a epilog je bio takav da mu je viza odbijena. Međutim, usled reakcije njegovog advokatskog tima, konačna odluka australijskih vlasti je odložena do ponedeljka.

Australijski list The Age piše da će Đokovićevi advokati, ukoliko budu želeli da ospore odluke australijskih vlasti, morati da pronađu "suštinsku grešku" u dokumentu kojim mu je ukinuta viza. Ovaj list je objavio i dokumenta u kojima se vidi da je Đoković tražio izuzeće na osnovu toga što je u proteklih šest meseci preležao kovid 19.

Objavljena su i pisma koje je ministarstvo zdravlja uputilo teniskoj asocijaciji Australije, u kojima piše da se oni koji su ranije imali kovid 19, a nisu primili dozu vakcine, ne smatraju potpuno vakcinisanima, i da se takvima "neće odobriti ulazak bez karantina".

Euronews

"Neverovatno da je samo njemu odbijena viza"

Zvanično objašnjenje vlasti države Viktorija za odbijanje vize Đokoviću bilo je to da viza nije odgovarajuća. Britanska agencija Rojters prenosi da je ova odluka sporna pošto su trojica tenisera sa istom vizom već ušli u zemlju i omogućeno im je da se takmiče na AO.

Teniski savez Australije i vlada australijske države Viktorija saopštili su da je Đoković jedan od "nekolicine" kandidata među 26 tenisera koji su tražili izuzeće od vakcinacije, ali da nisu dobili nikakav poseban tretman u procesu anonimne prijave.

Kreg Tajli, izvršni direktor Teniskog saveza Australije, koji je organizator prestižnog teniskog takmičenja, izjavio je da je proces medicinskog izuzeća poverljiv i da ga vode nezavisni stručnjaci.

"Niko nije znao ko je podnosilac zahteva. To su lične, privatne, poverljive medicinske informacije koje nemamo pravo da javno delimo – ali je veoma jasno u smernicama pod kojim uslovima se dobija izuzeće", rekao je Tajli.  

Bivši direktor AO Pol Meknami rekao je da svi igrači prolaze isti proces za dobijanje vize, koji nadgleda Tenis Australija. On je dodao i da je "neverovatno da je Ðoković jedini igrač kojem je viza odobrena, a zatim ukinuta".

 

 

Ko odlučuje?

Saslušanje povodom žalbe Novaka Ðokovićeve na ukidanje vize za ulazak u Australiju, zakazano je za ponedlejak u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno 06.00 časova ujutru po našem vremenu, u Federalnom okružnom i porodičnom sudu, prema sudskim dokumentima, javlja Rojters.

Njegov pravni prigovor, kako je preneo The Age, stigao je Federalnom okružnom sudu u četvrtak rano ujutru po našem vremenu, ali je sudu rečeno da njegovi advokati tek treba da podnesu dokumente kojima će se braniti.

Sudija Entoni Keli je dva puta odlagao suđenje, a konačna odluka je da će se u ponedeljak znati da li će Đoković morati da bude deportovan.

Politikološkinja iz Australije, Nina Marković Kazi, rekla je za Euronews Srbija da je na sudiji Keliju trenutno ogroman politički pritisak jer vlasti Australije žele na primeru Đokovića da pokažu kako bi svi trebalo da se vakcinišu. Sve zbog toga, smatra, što se u toj zemlji bliže izbori na kojima aktuelni establišment nema dobre izglede zbog lošeg načina na koji su se suočili sa pandemijom koronavirusa.

Euronews

Iz vrha australijskih vlasti oglasili su se nekoliko puta juče i danas. Premijer zemlje Skot Morison rekao je nakon sinoćne odluke suda da su "pravila, pravila", i naglasio kako "ne mogu da postoje posebni slučajevi". Takođe, naveo je da su jake granične kontrole i zaštitile Australiju od najgore pandemije, i da je odgovornost putnika da se pridržavaju pravila.

Zamenik premijera Australije, Barnabi Džojs, izjavio je za BBC da bi Đoković trebalo da bude deportovan iz Australije ukoliko nije govorio istinu o medicinskom izuzeću.

"Ako nije popunio zahtev kako treba, znači da ismeva suverenost jedne nacije. Neko je sigurno napravio grešku, a ako nije govorio istinu, onda je to Đoković. Ne možete samo da idete svetom i mislite da ste iznad zakona neke zemlje jer ste bogati", rekao je Džojs.

"Nije bio u neposrednom kontaktu sa vlastima"

Porodica Đoković sazvala je ranije danas konferenciju za novinare, na kojoj su se javnosti obratili otac, majka, brat i stric srpskog tenisera. Đorđe Đoković, njegov brat, između ostalog govorio je i o šansama Novaka da zaigra na turniru.

"Postoje tri izlaza. Jedan je da ga puste i priznaju grešku, da se ponize pred celim svetom zbog propusta, drugi je da ga vrate nazad i podignu prašinu jer su drugi teniseri ušli, a treći je da kažu da su veći od Boga i da ih je briga kako će da se vrati kući", rekao je, i dodao kako se "nada da će sud doneti pravednu odluku".

Euronews/Maja Repić

 

Takođe, Đorđe Đoković je rekao da njegov brat nijednog trenutka nije mogao da lično stupi u kontakt sa federalnim i državnim vlastima Australije.

"To su mogli da učine samo preko teniskog saveza Australije. Oni sa vlastima imaju dogovor o medicinskom izuzeću, i tu su navedena tri slučaja po kojima može da se napravi to izuzeće", rekao je.

Kod Skupštine Srbije je, inače, danas održan i skup podrške srpskom teniseru na koji je takođe pozvala njegova porodica, a najavljeno je da će i sutra biti održano okupljanje istim povodom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport