Tenis

Porodica Đoković: Novak nije prekršio zakon, tretiraju ga kao kriminalca i sve su mu oduzeli - tražimo adekvatan smeštaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2022

-

13:36

Porodica Đoković: Novak nije prekršio zakon, tretiraju ga kao kriminalca i sve su mu oduzeli - tražimo adekvatan smeštaj
Porodica Đoković: Novak nije prekršio zakon, tretiraju ga kao kriminalca i sve su mu oduzeli - tražimo adekvatan smeštaj - Copyright Euronews/Maja Repić

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković, teniski broj jedan, nalazi se trenutno u karantinu u Australiji, nakon što mu je odbijen ulazak u tu zemlju. On je najavio da će učestvovati na turniru Australijen open jer je dobio medicinsko izuzeće, ali mu je ulazak u državu odbijen posle sedam sati čekanja i neizvesnosti. Međutim, konačna odluka je odložena do ponedeljka,a za to vreme Đoković se nalazi u hotelu u Melburnu gde su obično smešteni tražioci azila.

"Novak Đoković nije prekršio nijedan zakon, nijedno pravilo koje je bilo uspostavljeno od strane federalnih vlasti Australije. Sve vreme je sa njima komunicirao kroz tenisku federaciju Australije, i zajedno su došli do rešenja", rekao je brat Novaka Đokovića, Đorđe Đoković, na konferenciji za medije.

On je naveo da je ovo "najveći sportsko-diplomatski skandal", i da su Đokovića, nakon sletanja u aerodrom, policajci ispitivali, a da je nakon 45 minuta naglo prekinut svaki kontakt sa porodicom i timom, i da mu je mobilni telefon oduzet.

"Nakon toga mu je vraćen telefon i odveden je u još jednu izolacionu sobu, koja je praktično aerodromski pritvor", dodao je Đorđe Đoković.

Euronews

 

"Najnovija vest od jutros, jeste da je sud na uloženu žalbu naredio australijskim vlastima da ne smeju da ga deportuju do ponedeljka ujutru. On bi mogao sam da se vrate, međutim, to znači da bi imao zabranu ulaska od tri godine u Australiju. On to ne želi, već želi da istera svoje do kraja, jer nije kriminalac, već pošten čovek i sportista koji nije nikome ugrozio zdravlje", rekao je.

Takođe, zahvalio se predsedniku Srbije i premijerki, koji su, kako je rekao, angažovani "pre svega na tome da se Novaku obezbedi adekvatan smeštaj, kao ambasadoru zemlje i najboljem sportisti na svetu, i da mu se pruži smeštaj kakav zaslužuje".

"Novak je vrlo emotivna i vrlo jaka ličnost. Ne bori se samo za sebe, već za sve koji imaju etički i moralni stav", dodao je Đorđe Đoković.

Srđan Đoković: Ovo su 24 sata užasa

Srđan Đoković, otac srpskog tenisera, nazvao je dešavanja u prethodna 24 sata "užasom".

"Oni drže u zarobljeništvu našeg Novaka, naš ponos. Novak je Srbija, a Srbija je novak. Oni gaze njega, a samim tim i srpski narod", rekao je.

Naveo je da se "srpski narod uvek branio kroz istoriju i da nikoga nije napadao", i da to sada radi i Novak Đoković.

"Odnosom prema domaćinima i organizatorima bilo gde u svetu, on pokazuje iz kakve zemlje dolazi. Mi Srbi se ponosimo Novakom, i to nam neće ugasiti ta politička oligarhija. Ovo je politička borba, i nema veze ni sa kakvim sportom", rekao je Srđan Đoković, još jednom napominjući da je Novak Đoković imao sve uslove da uđe na turnir koji bi, kako kaže, osvojio.

Euronews

 

Kritikovao je australijske vlasti, rekavši da bi "trebalo da ih bude sramota", ali da će "Novak ipak izdržati". 

Dodao je da su njegovom sinu uzeli sve stvari, da su mu ostavili samo novčanik i mobilni telefon, i da je "on u zatvoru".

Dijana Đoković: Ovakav tretman niko nije zaslužio

Stric Novaka Đokovića, Goran Đoković, rekao je da je "tamošnja ekipa jedva čekala da on ne dođe, kako ne bi mogao da osvoji turnir", kao i da imaju podršku od ljudi širom sveta.

Majka Novaka Đokovića, Dijana, rekla je da je za nju jako teško da prolazi kroz sve ovo.

"Ovakav tretman nije zaslužio niko, a ne on koji je devet puta osvajao njihov turnir i uvek dočekan sa lovorikama, a sad je politička odluka da mu se ne dozvoli da igra", rekla je Dijana Đoković.

Navela je da je Novak Đoković "žrtveno jagnje", ali i "pobednik sa velikim 'p'", i poručila da bi njen sin trebalo da "ostane svoj".

S obzirom na to da je u javnosti bilo nejasnoća oko toga kako je Novaku Đokoviću odbijena viza, njegov brat Đorđe pokušao je da otkloni dileme.

Prema njegovim rečima, teniser i njegov tim nisu mogli u bilo kom slučaju da direktno kontaktiraju federalne i republičke vlasti, već samo preko teniskog saveza Australije. Naveo je da oni imaju dogovor o medicinskom izuzeću, i da su tu navedena tri slučaja po kojima može da se napravi to izuzeće. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport