Tenis

Novinarka iz Australije za Euronews Srbija o smeštaju Đokovića: "To je hotel samo po imenu, u stvari je zatvor"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/01/2022

-

13:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji teniser sveta Novak Đoković Božić je dočekao u predgrađu Melburna, u izbegličkom hotelu. Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je usmeni protest amabasadoru Australije u Srbiji Danijelu Emeriju zbog, kako je saopšteno, nedoličnog tretmana kojem je u Melburnu izložen Novak Ðoković. U međuvremenu, vlasti Australije sada ispituju i vize drugih stranih tenisera. Ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz izjavila je da postoje obaveštajni podaci koji pokazuju da sada postoje i drugi pojedinci koji nisu ispunili uslove za ulazak u zemlju i to, kako je rekla, mora da se istraži.

"Novak je još uvek u hotelu koji je to samo po imenu, a zapravo je zatvor gde su smešteni ilegalni migranti. Tu sobe nemaju balkone i prozori ne mogu da se otvore, tako da on mora da provodi vreme sam i bez svežeg vazduha", rekla je za Euronews Srbija novinarka iz Australije Svetlana Sudar Kovačević.

"Vlasti u Viktoriji su se posebno ogradile"

Dodaje da su se vlasti u Viktoriji posebno ogradile od odluke o dolasku Đokovića, jer je viza u nadležnosti federalne vlade. Međutim, tim tenisera je rekao da se ovakve vize grupno organizuju, a da je vlada Viktorije u saradnji sa Tenis Australijom to trebalo da organizuje.

Ukoliko dođe do nekog administrativnog problema, to bi trebalo brzo da se reši. Međutim, po Đokovićevom sletanju vlada Viktorije nije želela da garantuje pred saveznom vladom za Đokovićevu vizu, i već tada se to pretvorilo u pravi politički meč, objašnjava sagovornica Euronews Srbije. Ona je naglasila i da su vlasti u Australiji pod pritiskom zbog predstojećih izbora, i to zbog lošeg upravljanja pandemijom koronavirusa.

Ukoliko bi teniser svojevoljno napustio hotel, ističe Sudar Kovačević, pretila bi mu opasnost od suspenzije tako da tri godine ne može da uđe u Australiju.

Kada je u pitanju javno mnjenje ove zemlje, kaže da su se stvari promenile od kako je teniser u pritvoru. U početku je to bila prava "medijska hajka" zbog medicinskog izuzeća, ali sada sve više istaknutih javnih ličnosti kritikuje vlasti govoreći da ovo može biti stvar koja će negativno uticati na premijera Skota Morisona i čitavu vladu, kaže Sudar Kovačević.

Svešteniku SPC nije dozvoljeno da poseti Ðokovića na Božić

Starešina Sabornog hrama Svete Trojice u Melburnu protojerej-stavrofor Milorad Lončar zatražio je danas dozvolu od australijskih vlasti da poseti Novaka Ðokovića na Božić, ali je njegova molba odbijena. Tim povodom se saopštenjem oglasio episkop SPC australijsko-novozelandski koji je naveo da Mitropolija australijsko-novozelandska osuđuje takvo kršenje ljudskih i verskih prava.

Episkop australijsko-novozelandski naveo je da su Lončara australijske granične vlasti odbile sa obrazloženjem da nikome nije dozvoljen ulaz u objekat koji se koristi kao pritvor za migrante zbog kovid restrikcija koje su na snazi.

"Obavešteni smo da verske posete nikom od pritvorenih nisu dozvoljene još od jula 2021. godine. Štaviše, od početka pandemije objekat je zatvoren za posete bilo koje vrste na duži vremenski period, zbog čega su pritvorenici lišeni duhovne i emotivne podrške sveštenstva, bez obzira na versku pripadnost. Upozoravamo na ovo grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i pozivamo odgovorne u vlasti da hitno dozvole slobodan i nesmetan pristup ljudima koji će pružiti pastirsku i emotivnu podršku za sve ljude u pritvoru", navodi se u saopštenju Kancelarije episkopa objavljenom na sajtu Mitropolije australijsko-novozelandske SPC .

U saopštenju se navodi i da Mitropolija australijsko-novozelandska osuđuje kršenje ljudskih i verskih prava, kao i prirodu postupanja prema svima koji se nalaze u pomenutom pritvoru. Kako je navedeno, večeras će u znaku molitvene podrške biti služen moleban ispred objekta u kojem se u pritvoru nalazi i Novak Ðoković.

Rizvi: Vlada loše upravlja slučajem

O slučaju Novaka Đokovića govorio je za Euronews Srbija i Abul Rizvi, stručnjak za imigraciona pitanja i nekadašnji sekretar za imigraciju u odeljenju za imigracije Australije.

"Nemam mnogo simpatija prema tome što gospodin Đoković nije vakcinisan, ali način na koji australijska vlada vodi ovaj slučaj nije dobar. Gospodin Đoković se, ili neko iz njegovog tima, koliko razumem, prijavio za vizu onlajn, i ona je automatski odobrena. To znači da je na sva pitanja odgovoreno kako treba pa mu je sistem odobrio vizu", rekao je Rizvi.

Euronews

Kako kaže, možda je sistem loš, jer mu se čini da ne postoji pitanje da li je neko vakcinisan, pa samim tim Đoković nije ni morao na njega da odgovori. Odluku o tome da li će srpski teniser biti deportovan u Evropu doneće u ponedeljak sudija Entoni Keli. On je, nakon dva odlaganja suđenja u četvrtak, odlučio da se konačna presuda ipak odloži.

"To je nezavisna sudska odluka, taj sudija je veoma nezavisna osoba. Nisam ubeđen da tu odluku može brzo da donese, pitanje je komplikovano, može čak i da potraje. Koji će put sudija odabrati, nije lako predvideti. Moguće je da kaže da ne može da donese odluku dok se Australijen open ne završi, a može da zaključi da pod određenim uslovima Đoković može da izađe iz pritvora i da igra na turniru, pod uslovima koje da sudija", rekao je Rizvi.

Dodaje da, ako presuda bude protiv njega, srpski teniser može da se žali višem sudu, a moguće je i da presuda ide u korist Đokovića, pa da se višem sudu žali sama država Australija. 

"On je samo čovek"

Australjiski mediji se, od prvog dana, neprestano bave Đokovićevim slučajem. Iako je klima uglavnom bila takva da daju podršku odluci Vlade Australije da mu ne dozvoli ulazak u zemlju, sada se sve više kritikuje način na koji se vlasti odnose prema čitavoj situaciji.

Dnevnik iz Melburna "The Age" piše kako je Đoković imao puno pravo da misli da će mu biti dozvoljen ulazak u zemlju nakon što je dobio vizu. Slično tome, Sidnej morning herald piše da se australijska administracija suočava sa mnogim pitanjima o tome kako su se ponašali prema teniseru.

Euronews

Hrvatski Evroparlamentarac Marin Miletić je čestitao Đokoviću Božić i rekao da se nada da će ostati i pobediti na Australijen openu.

Možda i najveće iznenađenje je reakcija tenisera Nika Kirjosa, koji često kritikuje Đokovića. On je, na tviter nlaogu, napisao da je "situacija sa Novakom Đokovićem veoma loša".

"On je jedan od naših najvećih šampiona, ali je, pre svega, čovek. Morate bolje od toga", napisao je Kirjos.

Australijski mediji: Kreg Tajli kriv za situaciju

Kako pišu australijski mediji, Nacionalni teniski savez Australije, koji vodi direktor Australijen opena Kreg Tajli, mogao bi biti odgovoran za probleme i situaciju sa Novakom Ðokovićem.

Australijski mediji Kod, Ejdž i Herald san objavili su, naime, dokumente na osnovu kojih tvrde da je Nacionalni teniski savez Australije poslao svim igračima, uključujući i Ðokovića, pogrešne informacije o medicinskom izuzeću i mogućnosti da učestvuju na turniru Australijen open.

Dokument Teniskog saveza je poslat 7. decembra prošle godine i u njemu se navodi a zaražavanje kovidom u prethodnih šest meseci jeste osnov za izuzeće od vakcine, bez obzira na to što je još u novembru Savez dobio nalog Federalne vlade da to neće biti dovoljno.

Tamošnji mediji ukazuju da je Teniski savez Australije svesno poslao igračima pogrešne informacije, a da je Kreg Tajli glavni krivac za Ðokovićevu situaciju, jer je pogrešno informisao buduće učesnike turnira, pa su sada pod istragom još najmanje tri igrača čiji identitet nije poznat.

Ðoković je kao razlog za izuzeće naveo činjenicu da je imao kovid u prethodnih šest meseci, ali osim toga mora da ima dokaz da je primio dve doze vakcine.

Porodica Đoković: On nije kriminalac

Juče je sazvana konferencija za medije na kojoj su govorili otac, majka, brat i stric srpskog tenisera.

"Novak Đoković nije prekršio nijedan zakon, nijedno pravilo koje je bilo uspostavljeno od strane federalnih vlasti Australije. Sve vreme je sa njima komunicirao kroz tenisku federaciju Australije, i zajedno su došli do rešenja", rekao je brat Novaka Đokovića, Đorđe Đoković, na konferenciji za medije.

Đorđe Đoković je naveo i da je ovo "najveći sportsko-diplomatski skandal", i da je žalba na odluku australijskih vlasti uložena.

Euronews/Maja Repić

 

"On bi mogao sam da se vrate, međutim, to znači da bi imao zabranu ulaska od tri godine u Australiju. On to ne želi, već želi da istera svoje do kraja, jer nije kriminalac, već pošten čovek i sportista koji nije nikome ugrozio zdravlje", rekao je.

Njegov otac, Srđan Đoković, naglasio je da Đokovića "drže u zarobljeništvu" i da su prošli kroz "bila 24 sata užasa", a rekao je i da bi australijske vlasti "trebalo da bude sramota".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport