Tenis

Nazire se kraj australijske sage: Poznato u koliko sati će Đokoviću biti održano suđenje u Australiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2022

-

12:18

Nazire se kraj australijske sage: Poznato u koliko sati će Đokoviću biti održano suđenje u Australiji
Tanjug/AP/Luca Bruno - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje srpskom teniseru Novaku Đokoviću, na kome će biti odlučeno da li će biti deportovan u Evropu ili će ostati u Australiji i učestvovati na prvom gren slemu sezone, održaće se 10. januara u 10 časova po lokalnom Australijskom vremenu. Po vremenu u Srbiji, to znači da će suđenje početi tačno u 00:00 između nedelje i ponedeljka.

Kako piše na internet-stranici suda u Australiji gde je objavljen spisak suđenja zakazanih za 10. januar, suđenje Đokoviću obaviće se "na daljinu", a svako ko je zainteresovan moći će da ga prati uz pomoć instrukcija na ovom sajtu.

Podsetimo, Đoković se nalazi u karantinu u Australiji, gde je zadržan nakon što mu je odbijena viza za ulazak u tu zemlju pre tri dana. On je, prvobitno, najavio da će učestvovati na Australjen openu, jer je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv koronavirusa, ali nakon dugih osam sati po sletanju na aerodrom u Melburnu, ipak je obavešten da ne može da uđe u zemlju.

Od tada je u hotelu gde su inače smešteni ilegalni imigranti, a sada se zna i kada će biti doneta konačna odluka o tome da li će biti deportovan. On se juče, prvi put otkako je u Australji, oglasio na Instagramu, čestitavši Božić i zahvalivši se svima na podršci.

Teniser imao medicinsko izuzeće

U dokumentima koje je podneo Đokovićev pravni tim vlastima Australije u pokušaju da se ospori odluka o zabrani ulaska u zemlju, piše da je teniser imao medicinsko izuzeće i da nije morao da primi vakcinu protiv koronavirusa za ulazak u Australiju zbog nedavne infekcije kovidom 19.

"Datum prvog pozitivnog kovid PCR testa zabeležen je 16. decembra 2021. godine", stoji, između ostalog, u dokumentima.

Navodi se da je srpski teniser došao u tu zemlju malo pre ponoći 5. januara, kako bi učestvovao na turniru Australijen open koji počinje 17. januara. 

"Đoković je imao vizu za privremene aktivnosti, koja mu je odobrena 18. novembra 2021. godine. Kao neko ko ima tu vizu, Đoković je imao dozvolu da putuje, ulazi i boravi u Australiji. Na njegovo pravo da uđe u Australiju i boravi u njoj, kao i na pravo za dobijanje vize, ni na koji način nije uticao njegov vakcinalni status", piše u dokumentu.

U podnesku se ističe i da je Đoković 30. decembra 2021. godine primio pismo od šefa medicinske službe australijske teniske asocijacije (Tenis Australija) - u pitanju je medicinsko izuzeće, gde piše da je dobio "medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv kovida 19" zbog toga što je nedavno preležao ovu infekciju.

"U izuzeću se takođe navodi da je Đoković poslednji put bio pozitivan 16. decembra, a je prošlo 14. dana i da nije pokazao nikakve simptome groznice ili respiratornih problema u poslednja 72 sata", navodi advokatski tim srpskog tenisera.

Takođe, u izuzeću se navodi da ga je dao nezavisni ekspertski medicinski odbor Tenis Australije, kao i da ga je zatim odobrio nezavisni Medicinski odbor eksperata države Viktorija, a piše i da su ove odluke u skladi sa preporukama australijskog odbora za imunizaciju (ATAGI), kao i da je 1. januara 2022. godine srpski teniser primio dokument od australijskog ministarstva unutrašnjih poslova, koji se ticao njegove dozvole za putovanje u Australiju. 

Ispred hotela podrška navijača Đokoviću

Na društvenim mrežama se mogu videti snimci Đokovićevih navijača iz Australije kako su se okupili ispred hotela u kome je smešten kako bi mu pružili podršku.

Vidi se kako građani, od kojih su mnogi ogrnuti zastavama Srbije, već treću noć zaredom pevaju i igraju ispred hotela.

S obzirom na to koliko je ova situacija neobična, nije ni čudo što je izazvala rekacije javnosti širom sveta, a mahom su to bili sportisti.

Australijski mediji se, od prvog dana, neprestano bave Đokovićevim slučajem. Iako je klima uglavnom bila takva da daju podršku odluci Vlade Australije da mu ne dozvoli ulazak u zemlju, sada se sve više kritikuje način na koji se vlasti odnose prema čitavoj situaciji.

Dnevnik iz Melburna "The Age" pisao je juče kako je Đoković imao puno pravo da misli da će mu biti dozvoljen ulazak u zemlju nakon što je dobio vizu. Slično tome, Sidnej morning herald preneo je da se australijska administracija suočava sa mnogim pitanjima o tome kako su se ponašali prema teniseru.

Možda i najveće iznenađenje je reakcija tenisera Nika Kirjosa, koji često kritikuje Đokovića. On je, na tviter nalogu, napisao da je "situacija sa Novakom Đokovićem veoma loša", i da je srpski teniser "jedan od naših najvećih šampiona, ali, pre svega, čovek".

Porodica Novaka Đokovića je sazvala i konferenciju za novinare, a govorili su njegovi otac, majka, brat i stric. Oni su rekli da srpskog tenisera vlasti u Australiji "tretiraju kao kriminalca", i da on "nije prekršio nijedan zakon".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport