Tenis

Đoković napustio Australiju, preti mu i zabrana ulaska u zemlju: "Razočaran sam"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2022

-

00:01

Đoković napustio Australiju, preti mu i zabrana ulaska u zemlju: "Razočaran sam"
Đoković napustio Australiju, preti mu i zabrana ulaska u zemlju: "Razočaran sam" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je spor pred australijskim sudom, uskraćena mu je viza i moraće u najkraćem roku da napusti Australiju. Pre izricanje odluke Đoković se nalazio u imigracionom pritvoru, a sada se očekuje da narednih sati krene ka Srbiji.

Najvažnije o slučaju:

  • Novaku Đokoviću je savezni australijski sud ukinuo vizu i u najkraćem roku mora da napusti Australiju
  • Teniser je u prvoj izjavi izrazio razočaranje, a njegov PR tim je najavio da neće davati  izjave do okončanja turnira Australian open
  • Neigranjem na turniru ugrožena je prva pozicija Novaka Đokovića na ATP listi
  • Zvaničnici Srbije ukazuju na nepravdu i političku odluku, dok australijski zvaničnici pozdravljaju odluku suda
Euronews Srbija
18.15 Flight Radar: Đokovićev let najpraćeniji

Let aviona kojim srpski teniser Novak Đoković putuje iz Australije u Dubai postao je najpraćeniji na platformi "Flight Radar" samo minut nakon što je aktiviran signal.

14.25 Svetski mediji o slučaju Novaka Đokovića: Deportacija može da promeni istoriju tenisa 

Odluka australijskih vlasti da ukinu vizu i potom deportuju Novaka Ðokovića glavna je vest i u brojnim svetskim medijima. Španska Marka donosi analizu Matsa Vilandera koji kaže da se nalazi u stanju šoka i da odluka o deportaciji Ðokovića može da promeni istoriju tenisa. O čemu još izveštavaju globalni mediji pročitajte u posebnoj vesti.  

14.05 Porodica Đoković: Ponosni smo na Novaka i snagu koju je pokazao 

Porodica Đoković je saopštila da su veoma razočarani odlukom Federalnog suda i činjenicom da Novak mora da napusti Australiju.

"Ovde nije u pitanju bio samo sport i igranje na prvom grend slemu u sezoni na kojem Novak dominira već deceniju, već i politike i svih interesa koji su u ovom slučaju prevladali. 

I pored skandaloznog ponašanja prema Novaku, verovali smo da će sport pobediti. Verovali smo da će biti uvažena činjenica koju je sud potvrdio - da Novak ima validnu vizu, da će pravda biti zadovoljena i da nikakvi 'javni interesi' neće biti izgovor za odluku koja je doneta", navodi se u reakciji proleđenoj Euronews Srbija. 

Euronews/Maja Repić

 

Porodica konstatuje da su ovo teški trenuci pogotovo za Novaka, "ali ono što moramo da uradimo svi, pre svega mi, kao njegova porodica, jeste da mu pružimo podršku više nego ikad do sada". 

"Bićemo tu da podelimo udarce koje je primio, da mu pomognemo da vrati energiju, veru u ovaj sport, pre svega u fer plej koji je ovde u potpunosti izostao. Ponosni smo na njega i snagu koju je pokazao i borbi koju je dostojno vodio.  Verujemo da će iz ove situacije izaći jači i da će vreme pokazati ono što je nesporno uvek do sada potvrđivao, a to je da je veliki šampion i čovek", navodi se u saopštenju koje je potpisala porodica Đoković.

13.45 OKS: Neprihvatljiv tretman prema Đokoviću

Olimpijski komitet Srbije sa velikim razočarenjem je primio odluku o deportaciji Novaka Ðokovića iz Australije.

"Sport se globalno konstantno bori da ostane nezavisan od politike i spoljašnjih uticaja, jer jedino u takvim okolnostima uvek pobeđuje najbolji. Očigledno je da ovoga puta to nije bio slučaj i da je Novaku na nesportski način oduzeto pravo da se nadmeće za desetu titulu na otvorenom prvenstvu Australije", ističu u OKS.

Iz Olimpijskog komiteta Srbije ističu da je tretman koji je Novak Ðoković imao u Australiji bio neprihvatljiv. Opširinije u odvojenoj vesti.

13.21. Advokatica: Javnost iznenađena obrazloženjem za ukidanje vize

Nada Martinović, advokatica iz Brizbejna ocenjuje za Euronews Srbija navodi da je australijska javnost ljuta i zbunjena zbog ove odluke.

Euronews

"Đokovićev advokat Nik Vud pomenuo je danas na ročištu, da je javnost očekivala da bi ministar mogao po drugi put da ukine vizu na osnovu netačne deklaracije; mediji su masovno spekulisali da bi greška u putnoj deklaraciji mogla da bude glavni razlog; razgovarali smo i o francuskom listu za koji se Đoković slikao dan nakon što je testiran pozitivan na kovid. Mi smo očekivati da će to biti razlozi, a kada je ministar obrazložio odluku da bi ostanak Novaka Đokovića mogao ohrabriti antivaksersko raspoloženje bili smo začuđeni", ističe Martinović. Opširnije čitajte u odvojenom tekstu.

12.58 CNN: Đoković je napustio Australiju

CNN je javio da je avion u kome je Đoković poleteo ka Dubaiju.

 

 

12.32 Udovičić: Legendo, ponosu Srbije, uz tebe smo

Ministar omladine i sporte Vanja Udovičić izjavio je da Novak Ðoković ima punu podršku države, posle odluke da bude deportovan iz Australije.

"Osvajač 20 grend slem titula, najbolji na svetu ikada, neko ko ispisuje istoriju planete u sportu - to je i biće zauvek Novak Ðoković. Sve drugo je besmisao i sramota, apsurd i prikaz licemerja! Legendo, ponosu Srbije, uz tebe smo", izjavio je ministar Udovičić.

12.20 Đoković u avionu za Dubai
Ðoković je viđen kako se ukrcava u avion na let kompanije Emirates iz Melburna za Dubai samo nekoliko sati nakon sudske presude, navodi Rojters. Najbolji teniser sveta trebalo da napustiti Melburn u 12.30 sati po srednjoevropskom vremenu, letom za Dubai.

profimedia

 

 

12.04 Đoković na aerodromu

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković je već na aerodromu gde čeka da se ukrca na avion i napusti Australiju nakon neuspeha u borbi da mu se ne ukine viza .

 

 

Ðoković navodno ima rezervaciju za avion koji u 22.30 po lokalnom, vremenu poleće za Dubai, prenosi dnevnik Ejdž iz Melburna.

11.53 ATP: Žalimo zbog događaja, ali odluke nadležnih se moraju poštovati

ATP je danas izrazio "duboko žaljenje" zbog odluke Federalnog suda Australije da potvrdi odluku o ukidanju vize Novaku Ðokoviću. Ipak, oni ističu da odluke nadležnih, koje se tiču javnog zdravlja, moraju da se poštuju.

ATP ističe da je, bez obzira na to kako je do događaja u Australiji došlo, Novak jedan od najvećih šampiona tenisa i da je njegovo odsustvo sa Australian opena gubitak za igru. Opširnije čitajte u odvojenom tekstu.

11.40 Brnabić: Skandalozna odluka suda

Odluka o proterivanju Novaka Ðokovića je skandalozna i pokazala je kako u nekim drugim zemljama funkcioniše, odnosno ne funkcioniše vladavina prava, izjavila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Neverovatno mi je da imamo dve potpuno oprečne odluke suda u roku od samo nekoliko dana i 11 dana fizičkog i psihičkog maltretiranja. Kao predsednica Vlade Srbije nisam srećna, ali ne treba biti ni previše emotivan. Jedva čekam da vidim Novaka Ðokovića u svojoj zemlji, u Srbiji i da nekako zajedno prođemo sve ovo i da mu pružimo podršku u ovim teškim trenucima", rekla je Brnabić novinarima pose glasanja na referendumu za izmenu Ustava Srbije.

Opširnije čitajte u odvojenom članku.

11.26 Oglasio se i ministar koji je ukinuo vizu Đokoviću 

Ministar za imigraciona pitanja Australije Aleks Hok iskoristio svoje pravo i ukinuo Ðokoviću vizu za Australiju u saopštenju je pozdravio odluku Federalnog suda da Ðokovića deportuje ga iz zemlje, preneli su australijski mediji.  Hok je naglasio da je važno ostati siguran u teškim vremenima, na čemu radi granična policija koja je zaustavila Ðokovića na ulasku u zemlju.

"Snažna zaštita Granične policije Australije očuvala nas je tokom pandemije i dovela do toga da imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti i najjaču ekonomiju oporavka. Takva protekcija je od velikog značaja za očuvanje društvene jedinstvenosti Australije", rekao je Hok, dodajući da je više od 90 posto građana ove zemlje vakcinisano.

11.21 Đoković bez izjava do kraja AO

Novak Đoković, koji bi danas trebalo da napusti Australiju, neće davati izjave do završetka Australijan opena, rečeno je za Euronews Srbija u njegovom PR timu.

Tanjug/AP/John Donegan

 

 

11.11 TSS: Politika je pobedila sport

Ukidanje vize najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću izazvaće briojne posledice, smatraju u Teniskom savezu Srbije.

"Farsa je završena. Teniski Savez Srbije izražava svoje ogromno razočarenje ovakvom odlukom australijskog suda. Politika je ovoga puta pobedila sport. Devetostrukom šampionu Australijan opena Novaku Đokoviću je uskraćeno pravo da zaigra na prvom gren slemu takmičenju sezone i pokuša da na sportskom terenu, na kome je nizao sve same pobede, deseti jubilarni put podigne pehar i osvoji dvadeset prvu gren slem titulu", kaže se u saopštenju. Opširnije čitajte u posebnom  članku.

11.03 Australijska pravna alijansa: Ovaj slučaj predstavlja opasan presedan
Argument Savezne vlade u slučaju Novaka Đokovića predstavlja opasan presedan u demokratskom društvu, smatra Australijska pravna alijansa (ALA).

„Naša ključna briga nije bila da li će gospodin Đoković moći da igra tenis ove nedelje. Našu zabrinutost izaziva stav vlade koja nije morala da dokaže da će Đoković uticati na stavove građana o vakcinaciji“, rekao je Greg Barns, portparol ALA.

Dodao je da je ovo "veoma niska granica" za deportovanje iz Australije, posebno u okolnostima u kojima je moć preispitivanja ili žalbe na odluku ograničena.

„Korišćenje argumenta mogućeg rizika po javni red kao razloga za odbijanje ulaska u zemlju je zabrinjavajuće u društvu koje je navodno privrženo slobodi govora i slobodi misli", ističe se iz AVA.

10.42 Đoković napušta Melburn

Nakon današnje odluke australijskog Federalnog suda da podrži poništenje vize Novaku Ðokoviću, saopšteno je da će najbolji teniser sveta napustiti Melburn u 12.30 sati po srednjoevropskom vremenu. List "Ejdž" preneo je da će to biti letom za Dubai u 22.30 po lokalnom vremenu.

10.25 Ugroženo Đokovićevo prvo mesto na ATP listi

Zbog nemogućnosti da brani titulu na Australijan openu Đokoviću je ozbiljno ugroženo i prvo mesto na ATP listi koje drži još od 3. februara 2020.

Šanse imaju Danil Medvedev i Aleksander Zverev. Opširnije u odvojenoj vesti

10.14 Đokoviću preti i zabrana ulaska u Australiju

Pored same deportacije, najbolji teniser sveta se suočava sa novčanom kaznom, a moguće je da naredne tri godine neće moći da učestvuje na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu.

Kako svetski mediji prenose, nalog za deportaciju obično uključuje i trogodišnju zabranu povratka u Australiju, mada se u pojedinim situacijama, u zavisnosti od okolnosti, ta mera može izbeći.

Glavni sudija Džejms Alsop je istakao da Đoković mora da snosi sve sudske troškove.

Iako se i dalje ne zna tačno koliko iznose sudski troškovi, pojedini svetski mediji spekulišu da bi cifra mogla da bude oko 500.000 dolara.

10.04 Australijski premijer pozdravio presudu

Australijski premijer Skot Morison danas je pozdravio odluku federalnog suda koji je podržao ukidanje vize Novaku Ðokoviću, navodeći da će ta odluka pomoći "da granice Australije ostanu jake i bezbedne".

"Sada je vreme da nastavimo sa Australijen Openom i vratimo se uživanju u tenisu", naveo je Morison, prenosi Rojters.

09.58 Endruz: Niko nije iznad Australian opena

Premijer australijske savezne države Viktorija Danijel Endruz oglasio se danas povodom slučaja Novaka Ðokovića rekavši da je turnir Australian open "mnogo veći od jedne osobe".

"Ovaj turnir, ovaj grend slem, jedan od četiri najveća turnira, mnogo je veći od jedne osobe", rekao je Endruz i dodao da je ceo slučaj mogao lako da se izbegne, preneli su australijski mediji.

"Sve je vrlo prosto, vakcinišite se. Tako ničije vreme neće biti protraćeno kao što je to bilo u ovom slučaju", poručio je Endruz koji je, kako podsećaju mediji, od početka bio protiv Novakovog dolaska u Australiju.

09.44 Pospišil: Politička odluka

Najbliži saradnik Novaka Ðokovića u Udruženju profesionalnih teniser (PTPA), Kanađanin Vasek Pospišil, razočaran je odlukom sudskih vlasti Australije da deportuju Novaka Ðokovića i smatra da je to politička odluka.

"Novak nikada ne bi otišao u Australiju da mu Vlada nije dala izuzeće da uđe u zemlju. On bi preskočio Australijan open i bio kod kuće sa svojom porodicom i niko ne bi pričao o ovom haosu", napisao je Pospišil na društvenim mrežama.

"Ovo je bila politička agenda na delu sa izborima koji im dolaze, nije moglo da bude očiglednije. Ovo nije njegova krivica. Nije na silu ušao u zemlju i nije izmišljao sopstvena pravila, bio je spreman da ostane kod kuće", zaključio je Pospišil.

 

 

09.19 Predsednik Srbije razgovarao s Đokovićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je razgovarao sa Novakom Đokovićem posle presude.

"Rekao sam mu da jedva čekamo da ga vidimo u Srbiji", kazao je Vučić nakon glasanja na referendumu.

Opširnije u odvojenoj vesti.

08.41 "Razočaran sam"

Australijski The Age prenosi izjavu Novaka Đokovića u kojoj se osvrnuo na ishode današnjeg ročišta u Sudu. 

"Sada ću uzeti malo vremena da se odmorim i oporavim, pre nego što dam bilo kakve dalje komentare osim ovoga. Izuzetno sam razočaran.  Neprijatno mi je što je fokus proteklih nedelja bio na meni i nadam se da sada svi možemo da se fokusiramo na igru i turnir koji volim. Poželeo bih igračima, zvaničnicima turnira, osoblju, volonterima i navijačima sve najbolje za turnir. Na kraju, hteo bih da se zahvalim mojoj porodici, prijateljima, timu, navijačima i mojim zemljacima Srbima na kontinuiranoj podršci. Bili ste mi veliki izvor snage",  poručio je Đoković

08.20 Đoković uskoro napušta Australiju

Prema poslednjim informacijama reportera RTS-a iz Melburna, Đoković će morati u najkraćem roku da napusti Australiju i očekuje se da za Srbiju krene tokom večeri po lokalnom, odnosno za nekoliko sati po srednjeevropskom vremenu.

08.00 Odbačena prijava

Federalni sud je potvrdio odluku ministra povodom vize. Đoković je izgubio na sudu i njegova prijava je odbačena. Uskraćena mu je viza i i  u najkraćem roku mora da napusti zemlju, saopšteno je danas posle višesatnog sudskog procesa. Obrazloženje odluke sud će dostaviti u toku dana. Odluku o ukidanju vize tročlano veće je donelo jednoglasno.

07.10 Poznat raspored mečeva

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković meč prve runde Australija opena protiv Miomira Kecmanovića igraće u ponedeljak uveče u Rod Lejver areni, odnosno ujutro po srpskom vremenu, ne pre 10.30, sati, saopštili su danas organizatori, u iščekivanju odluke suda. Ako Ðoković ne dobije dozvolu da igra, Kecmanovićev rival biće "laki luzer".
 

05.00 Sudije odlučuju posle saslušanih argumenata

Saslušanje je gotovo i ostaje nam da čekamo. Prema najavama sudija, trudiće se da donesu odluku danas ili sledećeg jutra po auatralijskom vremenu. Svakako je izvesno da obrazloženje odluke, ukoliko ona bude doneta danas neće biti dostupno istog dana. Informacija o daljem postupku u nekom trenutku biće objavljena na sajtu suda. 

04.52. Uskoro i raspored mečeva prvog dana Australijan opena

Dok se čeka odluka o Đokovićevoj vizi, mnogi su primetili da još nije objavljen raspored mečeva za prvi dan turnira Australijan open koji počinje u ponedeljak. Međutim, pošto je saslušanje završeno objavljeno je da će raspored biti poznat u 16 časova po lokalnom vremenu. 

04.40 Završeno saslušanje, ne zna se kada će biti doneta konačana odluka

Završeno je saslušanje povodom žalbe advokata Novaka Đokovića na doluku da mu se drugi put ukine viza. Predsedavajući sudija Alsop je zahvalio obema stranama na iznošenju argumenata i predložio je da se napravi pauza.

"Nadamo se da ćemo provesti popodne i rano veče baveći se argumentima koji su predsatvljeni sudu sa namerom da, ako je moguće, dođemo do odluke", rekao je on. 

On je rekao da sud ne traži da svi ostanu na svojim mestima, i da se nada da će kasnije popodne biti u prilici da saopšte koji su dalji planovi – da li će se vratiti popodne ili sutra ujutru.

"Daćemo neku objavu na sajtu suda", rekao je sudija i upitao obe strane da li im to odgovara, na šta je dobio potvrdan odgovor. 

04.30 Vud: Ako se odluka o ukidanju vize bude poništena, zahtevamo da Đoković odmah bude pušten na slobodu

Nikolas Vud ponavlja svoje argumente. Posebno naglašava poziciju da je ministar ttrebalo da sagleda potencijalne posledice ukidanja vize, uključujući rizik od podsticanja antikaserskog raspoloženja.

Takođe, rekao je da Novakovi advokati zahtevaju da, ako odluka o ukidanju vize bude poništena, on bude pušten na slobodu u roku od 30 minuta, kao što je to učinjeno i prilikom prvog poništavanja vize. Vud je rekao da postoje hitne okolnosti koje zahtevaju od suda da donese takvu odluku. 

04.18 Lojd završio izlaganje, Vud odgovara

Stiven Lojd je završio svoje izlaganje u ime australijske valde. Sada Đokovićev advokat Nikolas Vud ima priliku da odgovri. Obećao je da će biti kratak.

04.05 Lojd odgovario na Vudove navode i izneo primer Srbije

Lojd sada odgovara na navode da nije dokazano da se Đoković protivi vakcinaciji. On je rekao da postoje dokazi iz prošlosti koji ukazuju da je vlada u pravu. On je rekao da u Srbiji nije visok stepen vakcinacije, da je oko polovina stanovništva vakcinisana, i da u rodnoj zemlji Đoković ima najveći uticaj. Zastupnik Lojd je rekao da ne misli da je ministru Aleksu Houku potrebno da dokaže uticaj Đokovića na vakcinaciju. 

Takođe, govorio je o optužbama da vlada nije pitala Đokovića o njegovim trenutnim stavovima o vakcinaciji, nego da se bazirala na njegove zastarele komentare izvučene iz konteksta. On je rekao da Đoković svakako ne bi otkrio svoje stavove ministru. Dodao je da nema dokaza da bi "podnosilac zahteva" mogao da pruži bilo kakvu korisnu informaciju. Istakao je i da se ne može zaključiti da ministar nije znao kakvi su Đokovićevi stavovi o vakcinaciji i da je jedino tačno da ga nije pitao za stav.

Takođe, Lojd je rekao da je Đoković postao "Ikona antivakserskih grupa u Australiji".

Tanjug/AP/Mark Baker

 

03.51 Sudija opet postavio pitanje da li je ministar razmotrio rizik od deportacije 

Predsednik sudskog veća Džejms Aplsop je posle pauze upitao šta je ministar uradio da bi razmotrio rizik od deportacije Novaka Đokovića. Lojd je odgovorio da je ministar sigurno razmotrio sve mogućnosti, čak iako ih nije napisao. "One su sigurno bile deo njegovog razmatranja balansa", naveo je Lojd i ponovio da se ne može zaključiti da ministar nije uzeo u obzir kontraargumente. 

03.37 Još nije objavljen raspored za Australijan open

Manje od 24 sata pre poetka, raspored mečeva prvog dana Australijan opena još nije objavljen. Podsećamo, obavljen je žreb i Đoković jepostavljen za prvog nosioca, pre nego što mu je opet ukinuta viza. 

03.34 Saslušanje je nastavljeno posle pauze

Nakon pauze za ručak, saslušanje je nastavljeno. Zastupnik Lojd iznosi svoje argumente i odgovara na argumente Đokovićevog pravnog tima.

03.15 Podrška Đokoviću ispred suda u Melburnu

AP Photo/Tom Moldoveanu

 

02.48 Koliko će trajati suđenje i šta nas očekuje u nastavku?

Novinarka Karen Svini koja je i prethodnih dana detaljno pratila slučaj Novaka Đokovića napisala je na Tviteru da bi, sudeći po dosadašnjoj dinamici, Lojd trebalo da završi svoje izlaganje do 14.30 po lokalnom vremenu (04.30 po centralnoevropskom). Navela je da će onda verovatno Đokovićevi advoakti imati pravo na odgovor, a zatim bi sudije trebalo da se povuku da bi doneli odluku. Napisala je da ćemo onda čekati da vidimo da li će se oni vratiti danas ili sutra. Takođe, kaže i da je moguće da odluka bude doneta danas, a da obrazloženje bude objavljeno kasnije.

02.28 Određena pauza

Sud je odredio pauzu koja bi trebalo da traje oko sat vremena. Pre toga je zastupnik Lojd je, na pitanje sudije, rekao da će mu trebati još oko sat vremena za iznošenje svojih argumenata. 

02.15 Lojd: najviše vremena posvetio tvrdnji da ministar nije razmotrio "drugu opciju"

Lojd pokušava da opovrgne argumente advokatskog tima Novaka Đokovića, a do sada je najviše vremena posvetio tvrdnji da ministar nije razmotrio drugu opciju, odnosno koje negativne posledice bi mogla da ima deportacija. On je rekao da ako nešto nije navedeno u obrazloženju ne znači da to nije razmatrano u širem smislu.

U jednom trenutku ga je sudija upitao da li je dovoljno reći da je ministar bio svestan nečega, ili je potrebo dostaviti dokaz, a Lojd je rekao da ministar može da navede razlog, ali da nije obavezan da ramotri sve scenarije koje bi odluka mogla da prouzrokuje. 

02.05 Da li je ministar razmatrao posledice deportacije na antivakserska raspoloženja?

Sudija je upitao Lojda da se izjasni o tome da li je ministar prilikom odluke razmatrao suprotnu opciju, odnosno kako bi Đokovićeva deportacija uticala na antivakserska raspoloženja. Sudija je rekao i da je bilo jasno da će otkazivanje vize izazvati ogromnu javnu uznemirensot.

Lojd je odgovorio da nije obavezno da se razmatra suprotan slučaj, ali da to jeste relevantno. Kaže da je očigledno da je ministar bio svestan da bi njegova odluka mogla da dovede do određenog nivoa nemira, ali da je on u principu bio zabrinut da će Đokovićevo prisustvo ohrabriti ljude da oponašaju njegove stavove i da će zbog toga biti ugroženo zdravlje Australijanaca.

On je rekao da nije reč o bilo kakvim antivakserskim grupama, već da je to jedna zajednica koja predstavlja veliki problem. Prema njegovim rečima, Đoković ima i istoriju ignorisanja bezbednosnih mera, a ako primer za to je naveo intervju koji je podrazumevao i fotografisanje sa skidanjem maske, nakon što je primio pozivian PCR test. 

01.40 Predstavnik vlade Australije iznosi argumente, i on govori o članku BBC

Zastupnik australijske vlade Stiven Lojd počeo je svoje izlaganje. On je na početku rekao da se pretpostavke o Đokovićevom protivljenju vakcinaciji ne zasnivaju samo na njegovim javnim izjavama, već i na njegovim delima. 

"Nije reč samo o njegovim javnim izjavama kojie se protive vakcinaciji, zapravo je reč o njegovom vakcinalnom statusu u ovoj fazi pandemije", rekao je on i dodao da bi se Novak vakcinisao, da je to želeo. 

Ponovo je pomenut članak BBC na koji je ukazao i advokat NIkolas Vud. Lojd je rekao da to samo jača stav vlade da se Đoković protivi vakcinaciji, čak i pre nego što su vakcine bile dostupne. Lojd je naveo i da ministar ima pravo da se oslono na zdrav razum, a ne samo na materijalne dokaze. 

Tanjug/AP/Mark Baker

 

01.34 Đokovićev advokat završio izlaganje, na redu je predstavnik australijske vlade

Advokat NIkolas Vud je završio svoje izlaganje. Suština njegovog govora je bila u tome da je odluka ministar Aleksa Houka o ukidanju vize neracionalna i da nema dokaza da bi Đokovićevo igranje na turniru podtaklo antivaksersko raspoloženje. Takođe, on je ukazao i da ministar nije razmotrio drugi slučaj, a to je da bi upravo deportacija podstakla antivaksersko raspoloženje. Naveo je i da je ministar kao dokaze podneo određene medijske izveštaje, ali da je ignorisao njihove delove. 

Advokat Vud se pred kraj izlaganja ponovo bavio tvrdnjom da Đokovićevo prisustvo u Australiji predstavlja pretnju za javno zdravlje i za red. On je rekao da ministrova odluka mora biti zasnovana na racionalnim nalazima i dokazima, a kako je dodao, jedini dokaz da bi Novakov ostanak u Australiji podstakao antivaksersko raspoloženje je već pomenuti izveštaj BBC.

"Da je postojao dokaz o tome da bi Đokovićev ostanak i igranje na turniru proširilo antivaksersko raspoloženje, on bi bio podnet. On igra tenis već duže vreme, i takvih dokaza nema", rekao je Vud. On je rekao i da je minista Aleks Houk napravio "elementarnu grešku" citirajući medijske izveštaje o antivakserskim protesima u kojima se ne pominje Đoković.

01.21. Novakovi fanovi okupili se u Melburnu

Dok se čeka odluka Saveznog suda, fanovi Novaka Đokovića okupljaju se u Melburnu, javlja The Age. Navodi se da se mogu videti srpske zastave i da se pušta tradicionalna muzika. Grupa koja se okupila prati prenos saslušanja. 

01.11 Saslušanje izaziva veliku pažnju širom sveta

Prenos saslušanja uživo na Jutjub kanalu Saveznog suda trenutno prati 84.000 gledalaca, a slučajem se, kao i prethodnih dana bave i najveći svetski mediji. Ispred zgrade Novakovih advokata ima i teniserovih pristalica.

AP Photo/Mark Baker

 

00.53 Vud: Pogrešna logika o riziku po red

Advokat Vud u svom govoru osporava i tvrdnju ministra Aleksa Houka da Đokovićev ostanak u Australiji predstavlja "rizik po red", što je još jedna od ključnih tačaka u Houkovoj odluci. 

"Ista nit pri razmišljanju o riziku po javno zdravlje, provlači se i kroz ministrovo rezonovanje o dobrom redu". 

00.42 Novaka nema u kadru

Ni ovoga puta Đokovića, kao i u prethodnim slučajevima, Novaka Đokovića nema u kadru u renosu suđenja. Vide se trojica sudija, Đokovićevi advokati i zastupnik australijske vlade Stiven Lojd. Podsetimo, tokom saslušanja pred Federalnim okružnim sudom u Melburnu, kada mu je prvi put ukinuta viza. sudija Entoni Keli je u jednom trenutku upitao Novakovog advokata Nikolasa Vuda da li je on prisutan u kanelariji, na št aje Vud odgovorio potvrdno.

Tanjug AP/Mark Baker

 

00.20 Nikolas Vud: MInistar ignorisao delove medijskih članaka

Nikolas Vud je govorio o ministrovim navodima da je "Đoković nevakcinisana osoba visokog profila koja je javno isticala da se protivi vakcinaciji. On je ukazao na članak BBC, koji je citirao ministar kao dokaz da se Đoković protivi vakcinaciji i koji govori o tome kako se Đoković protivi tome da bude vakcinisan da bi mogao da putuje. Vud je ukazao da je Đoković takođe rekao da on "nije stručnjak" i da "želi da ostane otvoren" i da "želi da izabere opciju koja je najbolja za njegovo telo". Vud je naveo da je ministar Houk ignorisao taj deo članka zbog svojih razloga. Takođe, Vud je rekao da su Đokovićeve ranije izjave o vakcinaciji iznesene iz perioda pre nego što su vakcine protiv kovida razvijene.

Ocenio je i kao "spekulativne" navode da bi Đokovićev ostanak u Australiji podstakao "antivaksersko raspoloženje". Vud je rekao da je ministar Houk citirao dva članka iz Gardijana i ABC, kako bi ukazao da antivakserske grupe u Australiji podržavaju Đokovića zbog njegovog vakcinalnog statusa. Ukazao je da je to pogrešno i da se Đoković ne dovodi u vezu sa tim grupama. 

Takođe, Vud je rekao da je upravo to što je prvi put Đokoviću ukinuta viza zakomlikovalo situaciju i probudilo antivaksere. Ukazao je i da je Đoković učestvovao na mnogim turnirima i gren slemovima od kada su vakcine protiv kovida razvijene i da nema dokaza da je njegovo učešće na tim događajima podstaklo antivaksersko raspoloženje. 

profimedia

 

23.55 Đokovićev advokat: Deportacija bi mogla da podstakne antivaskersko raspoloženje

Advokat Novaka Đokovića Nikolas Vud je počeo svoje izlaganje. On se osvrnuo na dokument koji je podneo ministar za imigracije Aleks Houk kada je odlučio da ukine vizu Đokoviću. Rekao je da je Houk iskoristio svoje pravo da ukine vizu Đokoviću, a da je druga opcija bila da se viza ne ukine i da on bude prisutan na Australijan openu. Nikolas Vud je rekao da je suština u tome da je ministar odluku doneo, kako je obrazložio, u skladu sa javnim interesom i da smatra da bi Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da podstakne antivakserska osećanja.

Međutim, advokat Vud je naveo da ministar nije uzeo u obzir suprotan scenario, a to je da može doći do antivakserskog raspoloženja ukoliko Novak bude deportovan. Rekao je i da bi to moglo da izazove nemire.

Vud je rekao i da ministar nije pročitao medicinski materijal koji je Đoković priložio vladi nakon što mu je viza prvi put dovedena u pitanje. Prema Vudovim rečima, taj materijal je pokazao da Đoković ne predstavlja pretnju za javno zdravlje zbog nedavne infekcije kovidom. 

23.41 Novi snimci: Novak napušta hotel i dolazi u kancelariju advokata

 

 

 

 

23.33 Počelo saslušanje

Poćelo je saslušanje pred Saveznim sudom. Sudija Alsop je konstatovao ko sve učestvuje u slučaju i objašnjava zašto je odlučeno da se saslušanje održi pred tročlanim većem. Razlog za to je da bi se što pre donela presuda, jer Australijan open počinje Alsu ponedeljak. Sudija je rekao da bi, imajući u vidu kvalitet podnesaka, sve trebalo da bude gotovo do ručka. Slučaj se može pratiti uživo na Jutjub kanalu suda.

23.06 Đoković stigao u advokatsku kancelariju

Novak Đoković je stigao u kancelariju svojih advokata odakle će pratiti saslušanje, javlja australijski portal The Age. 

22.55 Kako pratiti suđenje uživo

Savezni sud je objavio da će prenos saslušanja biti uživo na Jutjub kanalu suda. 

22.50 Đoković napustio hotel

Prema pisanju Gardijana, Đoković je napstio hotel Park i krenuo je da prati saslušanje. Na Tviteru je objavljen i snimak na kome se vidi vozilo koje izlazi iz hotela i u kojem je Đoković. 

22.45 Ko su sudije koje će odlučivati o Novakovoj vizi?

O slučaju Novaka Đokovića večeras će odlučivati tročlano sudsko veće. Na čelu će biti vrhovni sudija Džejms Alsop, a pored njega tu će se naći i sudija Entoni Besanko i sudija Dejvid O'Kalahan. O sudijama pročitajte više u posebnom članku.

Printscreen YouTube/Affinity Intercultural Foundation, Victorian Bar, Profimedia

 

22.40 Očekuje se početak saslušanja

Suđenje počinje, po srednjeevropskom vremenu, u subotu u 23:15, odnosno u nedelju u 9.15 po lokalnom vremenu.

Tanjug AP/Mark Baker

 

O slučaju Novaka Đokovića odlučuje tročlano sudko veće. Suđenje vodi vrhovni sudija Džejms Alsop, a pored njega tu su i sudija Entoni Besanko i sudija Dejvid O'Kalahan. Australijski mediji su ocenili da je odluka o tročlanom veću "mala pobeda Đokovićevog tima" s obzirom na to da će odmah doći do epiloga, jer ako se eventualno pobije oduzimanje vize on će moći da nastavi sa treninzima. Njegovi advokati Pol Holdenson i Nik Vud smatraju da je tročalno veće nepristrasno i da će zajednička odluka biti pravednija.

Đokoviću je sinoć posle razgovora sa imigracionim službenicima počeo da teče imigracioni pritvor. Posle inicijalnog saslušanja pred novim sudom i pred sudijom Dejvidom O'Kalahanom, on je odveden u hotel Park, koji s ekoristi za smeštaj migranata i u kojem je bio u karantinu nakon prvobitnog ukidanja vize na aerodomu u Melburnu.

profimedia

 

Ono što je sporno u celom slučaju i o čemu se dalje raspravlja je to što australijska vlada smatra da Đokovićevo prisustvo tokom dve nedelje na Australijan openu može da dovede živote i javni red u rizik tako što bi to moglo da "pojača antikavserska osećanja" i da dovede do zanemarivanja pravila za sputavanje kovida, piše portal The Age. Kako piše taj australijski medij, ministar Aleks Houk je naveo da je nevakcinisani Novak Đoković ušao u Australiju sa validnim medicinskim izuzećem i da postoji mali rizik za širenje virusa dok je u Australiji zbog njegove skore infekcije.

Podsetimo, Federalni okružni sud je u ponodeljak dozvolio Đokoviću da ostane u Australiji, pošto mu je viza bila prvobitno ukinuta po dolasku na aerodrom u Melburnu 6. januara, nakon čega su njegovi advokati uložili žalbu. Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa.

Međutim, nakon odluke ministra Houka da ponovo ukine vizu Đokoviću, advokati tenisera su uložili žalbu i dve strane su se vrlo brzo ponovo našle pred istim sudom i pred istim sudijom koji je odlučivao u prvom slučaju, Entonijem Kelijem. Tada je odlučeno da se slučaj preebaci u Savezni sud.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport