Fokus

Advokatica iz Australije za Euronews Srbija: Nismo očekivali ovo obrazloženje u vezi sa poništavanjem Đokovićeve vize

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/01/2022

-

13:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Imigracioni ministar Australije Aleks Hok po drugi put je poništio vizu Novaku Đokoviću na osnovu zdravstvenih razloga, jer je, kako se navodi u obrazloženju, ta odluka u "javnom interesu". Hok je bazirao svoju odluku na tome da bi ostanak Đokovića mogao da ohrabri antivaksersko raspoloženje u zemlji. 

Nada Martinović, advokatica iz Brizbejna ocenjuje za Euronews Srbija da ministar ima veoma široka ovlašćenja, kao i da nije u obavezi da opširno definiše i obrazloži svoje odluke. 

"Današnje ročište je održano kako bi se utvrdilo da li je ministar Hok napravio neku proceduralnu grešku ili prekršio svoja ovlašćenja", ističe Martinović.

Ona dodaje da je javni izveštaj bio veoma kratak i u njemu je samo stajalo da je viza Novaka Đokovića "poništena drugi put iz zdravstvenih razloga, jer je ta odluka iz javnog interesa".

Đoković je danas izgubio na saveznom sudu; trojica sudija su se saglasila s odlukom ministra Hoka, a pored toga najboljem teniseru sveta je naloženo da plati sudske troškove.

Stavovi advokata na ročištu

"Advokati ministra su se danas pozivali na publikaciju portala BBC gde je citiran Đoković, u kojem sugeriše da ima antivakserski stav, iako on javno nikada nije direktno pojasnio svoj stav po pitanju vakcinacije", ističe advokatica.

Nada Martinović kaže da su advokati Novaka Đokovića, izneli argument da je ministar napravio proceduralni grešku time što "nije uzeo u obzir da bi ukidanje vize moglo da podstakne antivaksersko raspoloženje u zemlji".

"Vladin advokat, Stiven Lojd, objasnio je da ministar nije obavezan da javno iznosi svaki mogući razlog za svoju odluku, i to je zaista tačno. To ne znači da ministar nije razmišljao o pitanju da li bi odlazak Đokovića mogao da podstakne antivakserske stavove, niti da taj argument nije uzeo u obzir", dodaje advokatica iz Brizbejna.

Australijska javnost zbunjena

Nada Martinović ističe da je australijska javnost ljuta i zbunjena zbog ove odluke.

"Đokovićev advokat Nik Vud pomenuo je danas na ročištu, da je javnost očekivala da bi ministar mogao po drugi put da ukine vizu na osnovu netačne deklaracije; mediji su masovno spekulisali da bi greška u putnoj deklaraciji mogla da bude glavni razlog; razgovarali smo i o francuskom listu za koji se Đoković slikao dan nakon što je testiran pozitivan na kovid. Mi smo očekivati da će to biti razlozi, a kada je ministar obrazložio odluku da bi ostanak Novaka Đokovića mogao ohrabriti antivaksersko raspoloženje bili smo začuđeni", ističe Martinović.

Dodaje da su zato mnogi ljudi veoma besni, pitajući se zašto je ministar čekao poslednji momenat da donese ovu odluku, a prethodno je federalni sud doneo odluku u korist najboljeg tenisera.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je spor pred australijskim sudom, uskraćena mu je viza i napustio je Australiju. Pre izricanje odluke Đoković se nalazio u imigracionom pritvoru. Teniser je u prvoj izjavi izrazio razočaranje, a njegov PR tim je najavio da neće davati  izjave do okončanja turnira Australian open. Neigranjem na turniru ugrožena je prva pozicija Novaka Đokovića na ATP listi

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet