Tenis

Sudbina Novaka Đokovića sada je u njihovim rukama - ovo je tročlano veće sudija na čijem čelu je Džejms Alsop

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/01/2022

-

21:08

Sudbina Novaka Đokovića sada je u njihovim rukama - ovo je tročlano veće sudija na čijem čelu je Džejms Alsop
Novak Đoković - Copyright Printscreen YouTube/Affinity Intercultural Foundation, Victorian Bar, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danima unazad ministar za imigracije Aleks Hok bio je taj koji je danima vagao i na kraju odlučio o sudbini najboljeg tenisrena na svetu po pitanju boravka u Australiji, kada je juče doneo odluku da mu ukine vizu. Naime, onoga trenutka kada je Hok odlučio da ga i po drugi put deportuje iz zemlje, Đokovićev slučaj se našao na Federalnom sudu.

O slučaju Novaka Đokovića večeras će odlučivati tročlano sudsko veće. Kako navode australijski mediji, suđenje će voditi vrhovni sudija Džejms Alsop, koji će biti glavni, a pored njega tu će se naći i sudija Entoni Besanko i sudija Dejvid O'Kalahan. Suđenje počinje, po srednjeevropskom vremenu u subotu u 23:15, odnosno u nedelju u 9.15 po lokalnom vremenu.

Australijski mediji navode da je ovo odluka o tročlanom veću "mala pobeda Đokovićevog tima" s obzirom na to da će srpski teniser odmah doći do epiloga da eventualno pobije trenutno oduzimanje vize i da nastavi sa treninzima kako bi se pripremio za početak Australijan opena koje počinje u ponedeljak. Njegovi advokati Pol Holdenson i Nik Vud smatraju da je tročalno veće nepristrasno i da će zajednička odluka biti pravednija.

Pored cele sage u kojoj se proteklih dana našao Novak Đoković, oči svetske javnosti sada su okrenute upravo i ka ovom točlanom veću. Preko noći njihova imena su postala dosta poznata i van granica Australije, a o njima se sada govori kao o trojici sudija koji sada "drže sve konce u rukama".

Ko su sudije tročlanog veća?

Kako na sajtu Federalnog suda Australje piše Džejms Alsop je od 1981. do 2001. radio u advokatskoj komori u Novom Južnom Velsu u Australiji. Od 7. maja 2001. godine do 1. juna 2008. godine radio je kao sudija Federalnog suda Australije preuzimajući ulogu prvostepenog i žalbenog sudije, a od 2008. do 2013. godine bio predsednik Apelacionog suda Novog Južnog Velsa. Nakon toga je imenovan za glavnog sudiju Federalnog suda Australije od 1. marta 2013. godine i dalje se nalazi na toj poziciji. 

Printscreen YouTube/Affinity Intercultural Foundation

 

Alsop je 2013. godine imenovan za oficira Ordena Australije za izuzetnu službu u pravosuđu i zakonu, kao sudija, kroz reforme jednakosti i pristupa. Takođe, dao je veliki doprinos što se tiče pomorskog prava.

Sa druge strane, sudija O'Kalahan se školovao na Univerzitetu u Melburnu i Jejlu. Između 1982. i 1983. bio je saradnik sudije Kelija iz Saveznog suda Australije, pre nego što se preselio u Sjedinjene Američke Države na praksu u Salivan&Kromvel u Njujorku (1985) i Viggin & Dana u Konektikatu (1998-2000). Postao je član Advokatske komore Viktorije 1986. i imenovan je za višeg advokata 2003.

Dok je bio u advokatskoj komori, imao je široku praksu u federalnim i državnim nadležnostima. Bio je viši potpresednik Saveta advokata Viktorije (2015-2016), predsednik Advokatske komisije za obrazovanje i profesionalni razvoj (2013-2016).

Između 1996. i 1998. bio je viši istraživač i gostujući predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta Jejl, a trenutno je viši saradnik na Pravnom fakultetu u Melburnu.

Što se trećeg sudije Entoni Besanka tiče, na sajtu Federalnog suda ima dosta šturih informacija. Navodi se da je pored toga što je sudija Federalnog suda bio i glavni suda Vrnognog suda ostrva Horfolk.

Novak se vratio u hotel "Park", čeka se nastavak ročišta

Iako je sinoć u medijima objavljeno da je Novak odvezen na tajnu lokaciju, ipak je informacija o tome gde je smešten procurila. Teniska zvezda Novak Đoković odvedena je u hotel Park, pritvorski centar Karlton, gde je bio zatočen nakon prvog poništenja vize, i sada tamo čeka nastavak ročišta.

Đoković je, piše" The Age" delovala smireno i staloženo, na sebi je imao zelenu trenerku i džemper, a na licu je nosio belu masku. Prevezli su ga u belom sedanu. Mala grupa pro-izbegličkih demonstranata bila je ispred kapije hotela sa transparentima koji su pozivali na puštanje tražilaca azila koji su zadržani u toj ustanovi. Ranije popodne, Đoković je pod policijskom pratnjom sproveden iz kancelarije advokata u hotel Park.

Njega je noćas saslušala imigraciona služba Australije, nakon čega je i počeo njegov imigracioni pritvor. 

Ono što je sporno u celom slučaju i o čemu se dalje raspravlja je to što australijska vlada smatra da Đokovićevo prisustvo tokom dve nedelje na Australijan openu može da dovede živote i javni red u rizik tako što bi to moglo da "pojača antikavserska osećanja" i da dovede do zanemarivanja pravila za sputavanje kovida, piše portal The Age. Kako piše taj australijski medij, ministar Aleks Houk je naveo da je nevakcinisani Novak Đoković ušao u Australiju sa validnim medicinskim izuzećem i da postoji mali rizik za širenje virusa dok je u Australiji zbog njegove skore infekcije.

Podsetimo, Federalni okružni sud je u ponodeljak dozvolio Đokoviću da ostane u Australiji, pošto mu je viza bila prvobitno ukinuta po dolasku na aerodrom u Melburnu 6. januara, nakon čega su njegovi advokati uložili žalbu, a on je vreme do odluke proveo u karantin u hotelu Park koji se koristi za migrante. Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa.

Međutim, nakon odluke ministra Houka da ponovo ukine vizu Đokoviću, advokati tenisera su uložili žalbu i dve strane su se vrlo brzo ponovo našle pred istim sudom i pred istim sudijom koji je odlučivao u prvom slučaju, Entonijem Kelijem. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport